Täällä tarjoillaan Suomen legendaarisimmat silakat

Turistit ovat vallanneet klassikkoravintola Sea Horsen eli Sikalan. Kun toimittaja kävi ravintolassa ensi kerran 1980-luvulla, saimme kuupalla kauhoa tiemme tupakansavun läpi valkoisten liinojen ääreen.

Olipa kummallinen päivä kesäkuun alussa. Seurue saapui ravintola Sea Horseen lounaalle, eikä salissa ollut yhtään japanilaista turistia.

Sikalasta kerrotaan tuhansia tarinoita. Tämä tarina on tosi: Sikalan vanhimpia kanta-asiakasjengejä on koripallojoukkue Jyry XL. Alunperin se oli Martti Ahtisaaren vuonna 1972 perustama Ulkoministeriön Palloilijat, sittemmin Jyry 40 ja nyt Jyry XL. Kun Ahtisaari lähti Dar es Salaamiin YK-komennukselle vuonna 1973, joukkue asettui aina lauan­taisten harjoitusten jälkeen Sea Horseen ja käy yhä siellä.

– Nyt on porukkaa jo toisessa polvessa, mutta enää ei istuta puoleen yöhön, muistelee varhain joukkoon liittynyt Matti Uimonen.

Kapakan asiakaskunta on kuin Etelä-Helsingin taiteilijamatrikkeli, viihteellä ja politiikalla höystettynä.

Sikalan talon on piirtänyt arkkitehti Usko Nyström, jonka merkittävin kädenjälki suomalaisessa vieraanvaraisuusammatissa on Imatran Valtionhotelli.

Kantapaikkanaan ravintolaa ovat pitäneet kuvataitailija Kimmo Kaivanto, tietoniekka ja EU-parlamentaarikko Jyrki Otila ja Tom of Finland eli Touko Laaksonen. Nuoremmat polvet tunnistavat Andy McCoyn, jonka voi bongata niin sisältä kuin terassilta.

– Kaikkihan siellä ovat käyneet. Se on vähän sellainen paikka kuin Salve. 1940- ja 1950-luvuilla syntyneillä olikin tällainen Bermudan neliö: Elite–Kosmos–Salve–Sikala, Uimonen määrittelee.

Silakoita vailla vertaa

Silloinkin kun Sea Horse oli vaipunut surkean räkälän tasolle, sen silakat olivat ensiluokkaisia tuoreutensa ansiosta. Listalla on ollut alusta asti myös sipulipihvi.

Sikalan silakat ovat parhaat, sanoi esimerkiksi Helsingin Sanomien ravintolakriitikko Anna Paljakka vuonna 2016.

Silakat muusilla olivat HS:n mukaan myös muusikko Sami Yaffan valinta klassikkoannokseksi. Hän maistatti niitä yhdysvaltalaiselle tähtikokille Anthony Bourdainille, kun esitteli suomalaista ruokakulttuuria tv-ohjelmassa vuonna 2012.

Konkurssin paikka on koettu Sikalassa kerran. Kun osa asiakkaista ryhtyi pelastajaomistajiksi, he eivät ymmärtäneet tarkalleen, kummalla puolen tiskiä tulee aikaa viettää. Syntyi siis uusia ongelmia.

Nyt paikka tekee hyvää tulosta ja kahden miljoonan liikevaihdosta jää 300 000 euroa viimeiselle viivalle. Vastaava tulos voi olla monen kituuttelevan klassikkoravintolan koko myynti.

– On ollut huonompia aikoja ja parempia aikoja. Ravintolalla, jolla on näin pitkä historia, on paljon tarinoita, tänä kesänä perustetun Yrjö Soinin Seuran puheenjohtaja Ari Larnemaa sanoo. Seura vaalii vieraanvaaraisuuden perinnettä.

Sikalan ruokalajit ovat Larnemaan mukaan klassikoita. Niiden ei tarvitse olla gurmeeta. Hifistely tai hipsteröinti saattaisi olla suoranainen vikatikki.

– Klassikot pärjäävät hyvin näissä uusissa tuulissa: niillä on usein vahva tase; liiketoiminta on vakiintunutta ja uskollisten kanta-asiakkaiden varassa. Omistajat ovat vanhoja kettuja ja tietävät ettei raha kasva puissa.

– Isokin firma voi jopa ostaa tuollaisen paikan, ja jos ei liikaa lähde säätämään, voi silloin onnistua, kuten Royal Ravintoloiden Elite tai HOK:in Salve todistavat. Aniharvat pysyvät suvussa kuten Kosmos, Larnemaa arvioi vuosikymmenten kokemuksesta.

Ravintola Sea Horse, Kapteeninkatu 11, Helsinki

seahorse.fi

Lue! Lamppu Laamanen: Ravintola Sea Horse – lyhyt oppimäärä.

Sikalan legendat top3

  1. UMOn perustaja ja kapellimestari Esko Linnavalli (1941–91) toi trumpetistilegendan Dizzy Gillespien (1917–93) Sea Horseen silakoille. Maailmantähti söi lautasensa tyhjäksi, mutta myös trumpetisti Arturo Sandovalin silakat ja puolet rumpali Esko ”Rusina” Rosnellin silakoista. Tämän jälkeen Dizzy marssi keittiöön vaatimaan lisää. Annoksen koko nostettiin tapauksen seuraksena 16 silakkaan.
  2. Professorin näköinen mies söi kateenkorva-annoksen, ajoi taksilla Töölöön ja ryösti pankin. Tapaus on yhä selvittämättä.
  3. Eräänä sunnuntaina Sikalan eteen pysähtyi musta auto ja sieltä nousi leveäharteinen mies. Portsari Kalle yritti kysellä miehen kuulumisia, mutta mies tönäisi portsarin syrjään, marssi salin perälle ja takaisin. Seuraavaksi astui sisään Martti Ahtisaari. YK-herran turvamies oli käynyt ensin maistamassa silakat.
Sulje mainos Tilaa Aromi