Tahdikasta taustamusiikkia

Suurimmassa osassa maailman ravintoloista soi musiikki. Se kannattaa myös tutkitusti, jos haluaa asiakkaiden viihtyvän ja kuluttavan. Vahvasti kilpaillulla alalla menestys saattaa olla pienimmistäkin yksityiskohdista kiinni, joten niihinkään keskittymistä ei sovi unohtaa.

Ravintolan musiikkivalinnoilla voi luoda kokonaisvaltaisemman elämyksen asiakkaan aisteille, peittää epämiellyttäviä ääniä eikä pidä unohtaa työntekijöidenkään työssä viihtyvyyttä. Kun taustalla soi miellyttävä ja vaihteleva musiikki, hymy leviää helpommin eikä askelkaan paina. Jonkinlainen musiikkistrategia on suositeltavaa suunnitella ja sitouttaa työntekijät siihen myös, vaikka he saisivat soittaa musiikkia omalta puhelimeltaankin.

Aikakaudella, jossa musiikkia on saatavilla erittäin helpolla ja halvalla, live-musiikin tarjonta vaikuttaa saavan ihmiset irrottamaan takapuolensa kotisohvalta edelleen, vaikka siinäkin on nähtävissä varmasti suhdannevaihtelua. Toisaalta musiikkimyynnin alennustilasta on seurannut kuluttajalle positiivinen ilmiö: artistit esiintyvät useammin. Suomeenkin asti saadaan artisteja, jotka aikaisemmin eivät ole tänne asti vaivautuneet.

Teosto ja Gramex huolehtivat Suomessa tekijänoikeus- ja tallennemaksujen tilityksestä mahdollisimman oikeudenmukaisesti, mikä on erittäin hyvä asia. Hinnasto ei ole mielestäni yrittäjälle kohtuuton, mutta tekniset rajoitteet tuntuvat usein hieman vanhanaikaisilta. Eihän se ihme ole, kun tekniikka ja internet kehittyvät niin huimaa tahtia. Elokuvien esittäminen on tehty taloudellisesti kannattamattomaksi ravintolalle, mikä tuntuu epäreilulta, kun samaan aikaan televisiossa esitetään 4 elokuvaa illassa ja DVD:n voi ostaa omakseen muutamalla eurolla.

Olen ikäni kuunnellut paljon musiikkia, ja viimeistään, kun Meccassa työskennellessäni tutustuin dj Bunueliin, on makuni ja ymmärrykseni laajentunut huimasti. Dj Bunuel onkin yksi omistautuneimmista musiikin ammattilaisista koko Suomessa, ja onneksemme hän jakaa ilolla näkemystään useiden ravintoloiden soittolistoilla, tapahtumissa sekä Radio Helsingissä.

Oikea volyymi

Eräs kaiutinkauppiaskaveri kerran sanoi osuvasti, että kaikki musiikki on hyvää, kunhan äänenvoimakkuus on sopiva. Näin se on minunkin mielestäni, ja volyymia täytyy päivän aikana korjata useammankin kerran väkimäärän, puheensorinan, halutun tunnelman ja levytyksen tuotantolaadun mukaan. Dj:n myymä ammattitaito koostuu levykokoelman ja laitehallinnan lisäksi näiden tekijöiden kokonaisvaltaisesta aistimisesta ja hallinnasta.

Törmäsin alla linkitettyyn Haaga-Helian Aarno Malmin ja Otto Yliperttulan kirjoittamaan lopputyöhön taustamusiikista. Mielenkiintoista luettavaa, työn lopusta löytyy myös yrittäjäopas taustamusiikin työstöön sekä tarjolla oleviin suomalaisiin palveluihin. Mielenkiintoinen ajatus on kehittyvän mobiili-jukebox-palvelun toiminta. Suomalaisten yritysten kansainvälisyystavoitteita varjostaa vain pahasti se, että suurimmassa osassa maailmaa ei taideta olla kovin lainkuuliaisia musiikin esittämislupien suhteen.

Spotify tuo uskomattomat resurssit kaikkien ulottuville, valitettavasti palvelu on tällä hetkellä tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Sieltä voinee kuitenkin hakea vaikutteita ja tutustua uuteen musiikkiin, mikä hyvällä onnella löytyy ostopalveluistakin. Online-palvelu voisi mahdollistaa myös erilaisia lisäarvoa tuottavia yhteistyökuvioita entuudestaan toisilleen tuntemattomille ihmisille. Milanosta ja New Yorkista esimerkiksi löytyy saman niminen ravintola kuin missä olen töissä. Eräänä päivänä keksin, että olisi hauskaa tutustua toistemme soittolistoihin, noin niin kuin globaalin kulttuurivaihdon nimissä. Minun soittolistani löytyy palvelusta nimellä Basso, jos kiinnostaa.

Jos haluat hämmästyttää asiakkaitasi hiljaisena päivänä tyhjässä ravintolassa, laita taustalle soimaan Coffitivityn sivu, minne on nauhoitettu kahvilan ja ravintolan äänimaailmaa asiakkaineen. Taustahäly kuulemma auttaa nykyihmistä keskittymään.

Kaiken digitaalisuuspilven keskellä mainio musiikkistrategia on vinyylilevysoitin ja sopiva levykokoelma vieressä. Asiakkaat voivat itse käydä valitsemassa musiikkia. Suosio on taattu, kuten myös asiakkaiden ilo.

Sulje mainos Tilaa Aromi