Tallinnan olutravintoloiden Top 4

Edellisessä kirjoituksessaan johdattelin Tallinnan olutmyymälöihin. Nyt vuoron saavat neljä persoonallista olutravintolaa.

Tallinnan oluthuonetarjonta kasvaa samaa tahtia pienpanimo-oluiden suosion kasvun kanssa. Vanhankaupungin lisäksi tunnelmallisia oluenystävän levähdyspaikkoja löytyy Kalamajan suunnalta.

Õlleteek

Pikk 43 / Vaimu 1

Kellariravintola Õlleteek ei juhli mahdottoman laajalla olutvalikoimalla, mutta eri tuotteita löytyy silti riittävästi ja riittävän montaa eri tyyliä. Mutta suurin syy, miksi aina Tallinnassa yöpyessäni suuntaan Õlleteekkiin, on tunnelma.

Hämärä valaistus ja jykevät mustat nahkakalusteet tekevät baarista intiimin myös hiljaisina arki-iltoina. Taustamusiikkina soiva raskas melodinen rock sopii miljööseen varsinkin silloin, kun lämpötila oven ulkopuolella painuu nollan tietämille tai sen alle.

Huoneiston takaosasta avautuu toinen, noin tuplasti baarin puolta suurempi alue, joten tilaa riittää vilkkaampinakin aikoina.

Kun vielä palvelu ja oluttietämys on kunnossa – ja vessat puhtaat – Õlleteekissä on mukava istua iltaa pidempäänkin.

Koht

Lai 8

Vanhankaupungin Lai-kadulla, porttikongin takana katseilta piilossa on yksi Tallinnan helmistä. Portti sisäpihalle avautuu yleensä viiden-kuuden välillä ja sulkeutuu vasta aamun tunteina.

Koht on kuin pieni, hyvin pieni, oluenystävän olohuone, jossa sisustusta myöten kaikki on kotikutoisen nuhjaantunutta mutta söpöä. Täällä istun usein ja istuisin enemmänkin, ellei takan nurkilta nousisi keuhkoihin tunkeva tupakansavu.

Täällä tupakkalaki ei ole vielä noussut kuninkaan asemaan.

Olutvalikoima on kaupungin parhaita, todennäköisesti paras. Mutta koska olutlistoja ei ole, vaan pullot ovat kylmäkaapeissa vähän miten sattuu, saattaa oma suosikki hukkua tavarapaljouteen.

Facebookissa sentään on suuntaa antava listaus oluista, aina ei ole ollut sitäkään.

Mutta ei väliä listoista, varsinkaan jos tiskin takana on paikan emäntä ja hengetär Kairi Kaia Truusa. Ensimmäistä kertaa kohdatessamme erehdyin kysymään olutlistaa, johon Kairi Kaia vastasi rempseästi: "Olutlista olen minä!"

Humalakoda

Balti Jaama Turg, 2. kerros

Tallinnan uusin panimoravintola Humalakoda avasi ovensa toukokuussa uusitun Balti Jaam -torin toisessa kerroksessa. Ravintolan skandinaavinen sisustus tuo mieleen Bryggeri Helsingin.

150 asiakaspaikan panimoravintola panostaa paitsi omaan olueen myös ruokaan. Vaikka Humalakodan omistavat vanhassakaupungissa toimivan Hell Huntin taustavoimat, on näiden kahden paikan ruoka kuin eri planeetoilta.

Humalakodan filosofiaan kuuluu tarjota jokaiselle jotakin. Ruokalistalla on pientä purtavaa oluen kanssa, salaatteja, burgereita ja kevyitä lounasannoksia.

Hanapaikkoja on kymmenen, ja yksi niistä on varattu siiderille. Paikan päällä pantuja oluita joudutaan kuitenkin odottelemaan lokakuulle, sillä panimon rakentaminen on yhä kesken.

Paikan yksi vetonaula on iso kesäterassi, jolta avautuu esteetön näkymä kohti vanhaakaupunkia. Toisaalta talvisaikaan paikan viihtyisyys on vielä iso kysymysmerkki.

Drink Bar & Grill

Väike-Karja 8

Müürivahe ja Väike-Karja -katujen kulmassa sijaitseva Drink Bar & Grill tunnetaan laajasta olutvalikoimastaan, ja monien mielestä se on Tallinnan paras pubi.

Itse en nimeäisi parhaaksi, mutta kärkipäähän se sijoittuu minunkin listallani. Tunnelma on rento ja kansainvälinen.

Näyttävän hanarivistön takana on vielä melkoinen pulloarsenaali, joten varmasti jokainen oluenystävä löytää täältä mieleistään täytettä lasiin. Koko valikoima on myös listattu paksuihin kansioihin, mikä nopeuttaa asiakaspalvelua huomattavasti.

Happy Hour -aikaan maanantaista lauantaihin kello 16–19 ja sunnuntaisin koko päivän täältä saa varmasti koko Tallinnan halvinta brittiolutta.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska