Tamperrada-ruokafestivaali keräsi tänä vuonna ennätysyleisön: viiden päivän aikana myytiin pintxoja 300 000 kappaletta 62 ravintolassa. Tänä vuonna kilpailussa oli uusi sarja Paras tunnelma, jota tuomaroi baskilainen huippuenologi Juan Antonio Bilbao. Autenttisimpaan baskilaiseen tunnelmaan ylsi Ravinteli Huber.

– Pintxokulttuurin ydin on jakaa baaritiski tai pystypöytä ventovieraiden kanssa ja puhua ruuasta. Mitä on pintxokierroksella syöty ja mihin kannattaa mennä seuraavaksi. Minun oli vaikea uskoa, että tällaista suurta pintxotapahtumaa oikeasti järjestetään Suomessa Tampereella, keskellä ei mitään, tuhansien kilometrien päässä Baskimaasta. Mielettömän upea ruokafestivaali, Bilbao kertoo.

Ravinteli Huber oli vaihtanut tapahtuman ajaksi salin kalusteet pystypöytiin ja kokit tarjoilivat pintxot suoraan baaritiskiltä. Pintxovalikoima, ilmapiiri ja palvelu tekivät Bilbaoon vaikutuksen. Huber oli onnistunut luomaan aidon ja välittömän baskityylisen tunnelman, joka kannusti asiakkaita avoimuuteen ja kommunikointiin ventovieraidenkin kanssa.

Tuomaristo valitsi Aistin pintxon parhaaksi

Aistin palkittu pintxo.

Aisti on pitänyt vuosien aikana tiukasti oman linjansa ja luonut aina pintxonsa hieman pilke silmäkulmassa kilpailun leikkimielisen hengen mukaisesti. Tarjolla on ollut esimerkiksi Possumunkki, Korvapuusti ja Kampaviineri. Tänä vuonna Aisti osui Tiikerikakullaan napakymppiin. Kakkuun oli leivottu tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä.

Gastronomisesti kiinnostavin pintxo arvioidaan maun, ulkonäön ja innovatiivisuuden perusteella.

– Rakenne oli suussa sulava, eri komponenttien maut erottuivat ja olivat keskenään tasapainossa muodostaen rikkaan ja mehukkaan kokonaisuuden. Aistin pintxossa oli innovatiivisuutta, joka uudistaa luovasti pintxogenreä. Lisäksi annos oli kaunis ja herkkä, kuvaa kilpailun päätuomari Mikko Reinikka.

Tiukasti Aistin perässä tuomariston valinnasta kisasivat korkeilla innovatiivisuuspisteillä Salsallada, Kuuma ja Näsinneula.

Yleisön suosikiksi Los Pollos

Los Pollosin bomba.

Yleisön suosikkiäänestys oli jännittävä, sillä kolmen parhaan järjestys vaihteli vielä viimeisenä äänestyspäivänä. Ykköseksi äänestetty Los Pollosin barcelonalainen bomba sisälsi grillattua kananpoikaa, bechamel-kastiketta, salsa bravaa ja aliolia.

Neljä seuraavaa sijaa menivät kilpailun ensikertalaisille. Guru’s Kitchen ylsi kilpailun kakkospallille härkä-papu-pinaattifalafel -kasvisannoksellaan,ja kolmanneksi kiri Salsallada aasiavaikutteisella pintxollaan, jossa oli sushi-arancini, tataki-tonnikalaa, soijageeliä ja herkkutattimajoneesia. Saunaravintola Kuuma sijoittui neljänneksi ja ravinteli Bertha viidenneksi.