Tapahtumateollisuus on kärsinyt mittavia tappioita koronakriisissä. Tapahtumien järjestämiset jäivät kokonaan tauolle, kun Suomen hallitus julkisti päätöksen kieltää yli kymmenen henkilön tapaamiset 12. maaliskuuta. Tauon lopullisesta pituudesta ei ole vielä tietoa. Tapahtuma-alalla hiipuminen alkoi koronaviruksen takia jo helmikuussa 2020.

Marinin hallitus on tullut vastaan ja pyrkinyt tukemaan alaa, mutta se ei Tapahtuma- ja Sponsorointiyhdistyksen mukaan riitä.

– Suomen hallitukselta tarvitaan enemmän ja järeämpiä toimia, jotta välttäisimme sarjakonkurssit, yhdistyksestä kommentoidaan.

Mitä kauemmin käynnissä oleva vaihe kestää, sitä suuremmat ovat kustannukset ja jäljet yhteiskunnalle.

Tapahtumateollisuus tarvitsee yhdistyksen mielestä kohdennettua ja suoraa tukea sekä helpotusta lakisääteisiin maksuihin, jotta kriisistä selviäminen on mahdollista. 

– Tarvitaan enemmän suoraa tukea erityisesti kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin. Lisäksi luottoluokitusrajojen kevennystä tukikriteereissä pitää harkita. Valtion on korvattava 75 prosenttia lomautettujen työntekijöiden palkasta ja valtion tulisi ottaa maksettavakseen työnantajien työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu määräaikaisesti tämän vuoden loppuun asti, yhdistyksestä kommentoidaan. 

Alan tulevaisuudenusko ei ole hiipunut. Kriisin jälkeenkin tarvitaan toimia ja tukea alan vakaan tulevaisuuden hyväksi.

– Hallituksen tulee luoda exit-strategia kriisistä ulos pääsemiseksi ja päättää, miten rajoittamistoimenpiteitä aletaan purkamaan. Mitä kauemmin käynnissä oleva vaihe kestää, sitä suuremmat ovat kustannukset ja jäljet yhteiskunnalle.

Tapahtumien järjestäjille ja tuottajille halutaan luoda palvelusetelimalli akuuttiin kriisiin, joka nopeuttaa tapahtumien sekä messujen järjestämistä ja tuottamista kotimaassa heti, kun kokoontumisia saa jälleen lain puitteissa organisoida. Lisäksi toivotaan helöpotusta vientituen ehtoihin muun muassa de minimis -sääntöä muuttamalla ja vientituen määrän moninkertaistamisella.

– Me tarvitsemme tukea akuutisti nyt, jotta pääsemme jälleen jaloillemme ja selviämme kriisin yli. Tuen avulla voimme taata sen, että kriisin jälkeen tapahtumateollisuus on oleellisena rattaana mukana nostamassa Suomea uuteen nousuun.