Taste of Helsingin menu: elegantteja umamipommeja

Supersetti erilaisia raaka-aineita ja lähestymistapoja, sitä tarjoaa Taste of Helsinki tänä vuonna. Kepeän eleganttia tai syvää ja runsasta - kuka tekee vuoden umamipommin?

Muutaman ravintolan mittainen kierros paljasti, että kokit ovat tosissaan liikkeellä. Tiistaina julkistetun Taste of Helsinki -menun lukeminen saa kuolan valumaan, odotukset ovat jälleen korkealla!

Garden by Olo

Garden by Olo sai kunnian tarjota ensimmäiset annokset, ja sekä yuzumarinoitu siika että friteerattu kukkakaali hurmasivat Taste of Helsinki -lähettiläät. Annokset heijastelivat hienosti Garden by Olon tyyliä, jossa pohjoismaisia raaka-aineita tukevat Aasian maut.

Chef Kim Mustosen annosesittelyt olivat hengästyttävää kuultavaa: villisiika on yuzumarinoitu, sitä saattelee piparjuuriliemi ja lautasella on lisäksi yuzu-majoneesia, hapatettua hernepyrettä, Kotipellon puutarhan yrttejä ja rapeaa riisiä. Kuinka paljon makuja mahtuu yhteen pieneen kulhoon! Eikä silti yhtään liikaa, mitään en antaisi pois.

Kierroksen aloitus oli kaikin puolin täydellinen: Brooklyn Brand Ambassadeur Ramses Showlah veti pienen oluttastingin aisteja kutkuttelemaan. Brooklyn Breweryn oluet on kirjaimellisesti luotu ruoalle, joten siika nautittiin sille mainiosti sointuvan aromikkaan Sorachi Acen kanssa. Mikä onnenpäivä, lempioluttani! Sama paritus onnistuu myös Taste of Helsingissä, missä Sinebrychoff huolehtii olutsuosituksista Beer & Beer -konseptillaan.

Garden by Olon nimikkoannos tämänvuotisilla festivaaleilla on friteerattu kukkakaali, joka tarjoillaan pikkelöidyn merilevän, yrttikastikkeen ja miso-valkoviiniliemen kera. Tätä täytyy kokeilla kotona!

Latva

Taste of Helsinki -safarimme jatkui Latvaan, missä Benjamin Frostell valmisteli vuorostaan kaksi annosta. Maistelimme ensin herkähkön kolmen perunan ja kolmen merilevän liiton, johon sesongin makuja toi karhunlaukka. Festariannoksessa on luvassa puikulaa, blue congoa ja siikliä eri tavoin valmistettuina sekä nori-, kombu- ja dulce-merileviä, joita käytetään muun muassa perunan kypsytyksessä.

Latvan keittiön toinen annos oli siikaa, tämän vuoden hittikalaa (ei enää lohta joka toisellakojulla). Benella-siiasta syntyy upea ceviche, joka saa hedelmäisen aromikasta makua kahden sortin chilistä, aji amarillosta ja anchosta. Hehkua annokseen tuovat bataattikuutiot ja samettikukka, joka maistuu upealta majoneesissa. Kaunis ja herkullinen nimikkoannos!

Ravintoloissa oli meitä vastassa myös viinitukkureita. Tampereen Viinitukun valitsemat viinit Latvan ruoille osuivat nappiin: samppanjametodilla valmistettu kuohuva Ferrari Brut sopiperunalle ja Rias Baixasin alueen epätyypillinen sekoite O Rosal pärjäsi kaikessa runsaudessaan siikacevichen mauille.

Ragu

Kolmas pysäkkimme oli Ragu. Se onkin tämänvuotisista ravintoloista ainoa, jolla on aiempaa kokemusta Taste of Helsingistä, ja voi miten Antti Asujamaa lupasi varautua ruokajuhliin! Tuhansittain (ainakin 2 500) vohveleita paistetaan pakkaseen valmiiksi odottamaan voikylpyä ja nopeaa lämmitystä ja viiriäisenkoipia haudutetaan parisataa kiloa. Huimaa, mutta annoksia voi mennä tuhansia, jos ne sattuvat miellyttämään Taste of Helsingin vieraita. Ja Ragun kokemuksella ne uppoavat kyllä!

Ragussa meille tuotiin talon tyyliin leipä- ja levitevalikoima alkuun. Se jaksaa aina ihastuttaa, upeita makuja! Taste of Helsinki -menustaan ragulaiset tarjosivat kolme annosta. Maa-artisokan ympärille rakentuvan annoksen clou on hapanjuurivohveli, jonka taikinassa on myös puikulaperunaa. Ei ole kropsu Kurikasta näin kuohkeaa! Makujen sinfoniaan kuuluusavustettu lohenmäti, pikkelöity omena ja iki-ihana maa-artisokka niin täyteläisenä pyreenäkuin rapeina lastuinakin. Tämän annoksen Asujamaa lupaa valmistaa pyynnöstä myös vegaanisena.

Ragun nimikkoannos syntyy viiriäisen koivista, joita ravintola pitää listallaan aina. Nämä Alto Adigesta peräisin olevat yksilöt saavat käväistä ankanrasvassa ja kiillottua chili-balsamicoglazella ennen kuin pääsevät tarjolle pikkelöidyn raparperin, rapeaksi friteeratun polentan ja rakuuna-aiolin kanssa. Raparperin siirtymä jälkiruokalautaselta pääruoan lisukkeeksi onnistuu hyvin, ja hieman oudompi yrtti rakuuna tuo sopivaa terää kokonaisuuteen. Taivaallista.

Lopuksi maistoimme vielä Ragun metsämansikkajäätelön mallasgranolan, suolakaramellin ja suolaheinän kera. Voi olla, että kesäkuussa on otettava uusinta! Yksi Taste of Helsingin juomakumppaneista on A. Nordqvist, jonka viinejä maistelimme Ragun annosten kanssa. Täydellinen pari syntyi vohveliannoksesta ja kalifornialaisesta Cannonball -sauvignon blancista.

Kaikki samat ruoka- ja juomaelämykset tarjolla Töölönlahdella 14. – 17. kesäkuuta. Nähdään siellä!

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.