Tavoitteena parempi kahvi

Miksi juoda keskinkertaista kahvia, kun helposti saisi lähes täydellistä? Tässä muutama niksi, jotka auttavat sinua ymmärtämään, miten saat kahvistasi huomattavasti parempaa.

Uuttamisesta

Osta vaaka. Pieni vaaka maksaa noin parikymppiä ja parantaa kahvisi makua huomattavasti.

Vaa’alla mittaat kahvin ja veden määrän niin, että uuttaminen menee oikein ja kahvista tulee joka kerta sen makuista kuin haluat.

Kahvista

Valitse juuri sinulle oikea kahvi. Kahveissa on paljon eroja, joten löydät varmasti sopivan. Aivan kuten viinitkin myös eri puolilla maailmaa kasvavat kahvit maistuvat erilaisilta.

Eteläamerikkalaiset arabican alalajikkeet maistuvat kasvupaikasta riippuen helposti lähestyttävän täyteläisiltä ja pähkinäisiltä. Afrikkalaiset kahvit ovat puolestaan hapokkaampia ja hedelmäisempiä.

Vedestä

Suodata vetesi, jos mahdollista. Hanavesissä on erilaisia mineraaleja ja niiden määrä vaikuttaa veden makuun. Veden maku taas vaikuttaa suoraan kahvisi makuun.

Asennuta kahvilaitteidesi vesiputkiin suodattimet. Ne ovat edullisia ja parantavat kahvisi laatua merkittävästi. Filttereitä tarjoavat muun muassa Everpure.

Paahdosta

Kahvin paahtoasteita on kaikenlaisia. Vaaleapaahtoisia kahveja käytetään normaalisti suodatinkahveiksi, kun keski- ja tummapaahtoisista pavuista uutetaan espressoa.

Eri paahdot maistuvat erilaisilta: vaalea paahto korostaa kahvipavun omia luonnollisia makuja, kun taas tumma paahto tuo kahvipapuun paahteisuutta. Tummapaahtoiset kahvit sopivat paremmin herkkävatsaisille kahvin juojille, sillä tummien kahvien alhaisempi hapokkuus aiheuttaa vähemmän vatsavaivoja.

Puhtaat laitteet

Putsaa kahvilaitteet heti niiden käytön jälkeen, ettei niihin pinty kahvirasvaa tai veden epäpuhtauksia kuten kalkkia. Kahvista tulee helposti likaisen tai epäpuhtaan makuista, jos laitteesi ovat jo valmiiksi likaiset.

Pese laitteet joko niille suunnitelluilla pesuaineilla tai tavallisella astianpesuaineella osista riippuen. Kaikki kahvilaitteiden muoviosat voidaan pestä koneessa, mutta metalliosat suositellaan pestävän käsin.

Suodatinkahvilaitteen osat kuten suodattimen osa ja kahvipannu tulee pestä joka kerta. Vesisäiliö tulee puhdistaa kalkista muutaman kuukauden välein siihen suunnatuilla pesuaineilla, joita voi kysyä kahvialan ammattiliikkeistä.

Tarjoilusta

Tarjoile kahvi sille sopivasta lasista tai mukista. Isot mukit painavat paljon, eivätkä ole mahdollisesti parhaita maun kannalta. Kahvinkin voi tarjoilla lasista, mutta huomioi maidon ja kahvin lämpötila, ettei asiakas polta sormiaan.

Alhaalta laakea ja ylhäältä kapeneva suuosa korostaa juomien makua, joten valitse suppilon mallinen lasi, jos mahdollista. Kahvinkin voi tarjoilla viinilasista.

Maidosta

Maista kahvia aina ennen kuin lisäät siihen maitoa. Maidon kanssa kahvin makua on vaikeampi arvioida, sillä maito pehmentää ja häivyttää kahvin aromeja.

Jos käytät maitoa, valitse aina täysirasvainen maito täyteläisemmän maun saavuttamiseksi. Monet täysluomumaidot ovat erittäin täyteläisen makuisia, joten maitoja kannattaa maistella vierekkäin ja päättää maun perusteella, mikä niistä sopii kahviin parhaiten.

Kun valmistat espressopohjaisia kahvijuomia, ole tarkkana, ettet polta maitoa vaahdottaessasi sitä. Maidossa on paljon proteiineja, jotka tuottavat lämmetessään pehmeää vaahtoa. Maito tulee kuumentaa enintään 60-asteiseksi, sillä maidon proteiinit palavat ja denaturoituvat yli 60-asteessa. Tällöin maitoon syntyy paljon kuplia ja proteiinit rikkoutuvat. Maito on juomalämmintä jo 40–50-asteisena, eikä asiakkaan tarvitse tällöin odotella juoman jäähtymistä.

Kirjoittaja on Mustana.fi-blogisti, Good Life Coffeen barista ja SCAE Finlandin maakoordinaattori.

Sulje mainos Tilaa Aromi