Signet-kirjaston omistaa WS Society, jolla on sopimus ravintola Colonnadesin kanssa ravintolatoiminnan pyörittämisestä. Kenellepä ei maistuisi kuppi teetä kirjojen ympäröimässä kauniissa salissa.
Signet-kirjaston omistaa WS Society, jolla on sopimus ravintola Colonnadesin kanssa ravintolatoiminnan pyörittämisestä. Kenellepä ei maistuisi kuppi teetä kirjojen ympäröimässä kauniissa salissa.

Teekokemus vie juoman ja ruuan tuolle puolen

Colonnades sijaitsee Edinburghissa Signet Libraryn tiloissa, kirjaimellisesti kirjahyllyjen katveessa. Viehättävä miljöö on osa perinteikästä ja elävää iltapäivätee–elämystä. Ensimmäiset tee-erät saapuivat Englantiin vuosina 1652–54. Teehuoneiden ja -puutarhojen yleistyminen kasvatti sosiaalista kanssakäymistä, ja teekulttuuri ulottui pian kaikkiin kansankerroksiin.

Afternoon tea -perinne lähti liikkeelle 1800-luvun puolessa välissä, kun seitsemäs Bedfordin herttuatar, Anna Maria, halusi lounaan ja päivällisen välissä teetä ja kakkua helpottamaan nälän tunnetta. Tarjoiluastioina oli aina hienoa kiinalaista posliinia.

Kun kuningatar Victoria piti vuonna 1868 ensimmäiset kuninkaalliset teekutsut Buckinghamin palatsissa, homma oli sillä selvä, ja iltapäivätee vakiinnutti asemansa 1900-luvun brittiläisenä traditiona.

Nykyisin afternoon tea tarjoillaan yleensä neljän ja kuuden välillä. Itse pääsin kello kahden kattaukselle.

Entisaikain hohtoa

Colonnadesin ravintola sijaitsee kaupungin vanhalla puolella upeassa Signet-kirjastossa. Kirjat ovat vanhoja lakitieteellisiä teoksia, ja niitä saavat lukea ainoastaan kirjaston omistavan säätiön jäsenet. Mutta pelkän miljöönkin luomisessa kirjat onnistuvat niin hienosti, että tätä ideaa soisi näkevänsä vaikkapa Suomessa. Colonnadesin sisustuksesta tulee mieleen kuninkaalliset, palatsit ja 1900-luvun alun brittiläinen hienostuneisuus.

Colonnadesista kerrotaan, että iltapäivätee-kattaus voidaan käsittää jo kokonaiseksi ateriaksi. Sitä se tosiaan on. Alkukeitto herättää aistit. Teetä tarjoillut Glenn D’Costa sanoo, että mustat teet korostavat ja tukevat suolaisten palojen makua.

Valitsen Russian Caravan -teen, joka on sekoitus Lapsang Souchongia, Keemunia ja Formosan oolongia. Kertakaikkiaan upea savuinen maku.

Colonnadesissa tarjoillaan 20:ta eri teelaatua, jotka tulevat eri puolilta maailmaa. Tarvittaessa asiantunteva henkilökunta avustaa valitsemisessa.

Kaksi tuntia kuumaa virkistävää teetä, herkullisia leivonnaisia ja kulaus kuplivaa. Iltapäiväteehetken jälkeen ulos kävelee ylevöitynyt henkilö.

Oikea tapa?

Kun makeat tarjottavat saapuvat pöytään, vaihdan teelaatua ja valitsen Jasmiinia, joka on vihreää teetä, mutta yhtä hyvin toimisi esimerkiksi valkoinen tee. Skonssien kanssa saa tietysti hilloa ja paksua kermaa, clotted creamia.

Meille tarjoillut Monika Arany kertoo, että Yhdistyneissä Kansakunnissa on kahta koulukuntaa siinä, missä järjestyksessä skonssin täytteet kuuluu laittaa.

– Cornwallissa pitää sivellä skonssille ensin mansikkahillo, kun taas Devonissa ensin kerma.

Taidan itse kallistua Devonin puoleen tässä asiassa, ja hyvää on.

Skotlannissa ei lähdetä iltapäiväteelle joka päivä. Teehetki on enemmän perheen, suvun tai ystävien juhlahetki, jossa kokoonnutaan yhteen suolaisten ja makeiden leivonnaisten äärelle nauttimaan teestä ja läheisistä ihmisistä. Jos teehetkeä haluaa erityisesti juhlistaa, voi tilata oheen lasillisen kuohuvaa.

Ruokalista vaihtelee Colonnadesissa kausittain. On tiettyjä perusasioita, jotka yleensä löytyvät iltapäivätee-listalta, kuten kuorettomat leipäkolmiot ja skonssit.

Ole oma itsesi

Iltapäiväteelle ei ole nykyisin olemassa varsinaista pukeutumisetikettiä, mutta esimerkiksi Colonnadesissa ”arvostetaan smart casual -pukeutumista”.

Kun kysyn, onko erityisiä käyttäytymissääntöjä tai jotain, mikä erityisesti ulkomaalaisen tulisi tietää, saan vastaukseksi, että ole vain oma itsesi. Siis melko rentoa, mikä yllättää.

Valmisteluja ei sen enempää tarvita, omaan pöytään voi istahtaa rauhassa ja nauttia kokonaisvaltaisesta iltapäiväteekokemuksesta. Kaksi tuntia kuumaa virkistävää teetä, herkullisia leivonnaisia ja kulaus kuplivaa. Yksi pieni vinkki lisäksi: kannattaa syödä alle vain aamupalaa, ja ehkä ei kovin raskasta sellaista.

Omasta puolestani voin sanoa, että iltapäiväteehetken jälkeen ulos kävelee ylevöitynyt henkilö.

The Signet Library West Parliament Square, Edinburgh colonnadesedinburgh.com

Monika Arany kertoo, että ei ole yhtä tapaa nauttia iltapäiväteestä. – Tosin jos kysyt joltain vakituiselta ja iäkkäältä iltapäiväteellä kävijältä, hän voi olla asiasta toista mieltä. Makeisiin herkkuihin kuuluvat muun muassa mansikka-kookoshyytelö, banaanivanukastorttu sekä sitruunakakku unohtamatta skonsseja.
Monika Arany kertoo, että ei ole yhtä tapaa nauttia iltapäiväteestä. – Tosin jos kysyt joltain vakituiselta ja iäkkäältä iltapäiväteellä kävijältä, hän voi olla asiasta toista mieltä. Makeisiin herkkuihin kuuluvat muun muassa mansikka-kookoshyytelö, banaanivanukastorttu sekä sitruunakakku unohtamatta skonsseja.
Glenn D’Costa kaataa Earl Grey & Blue flower -teetä suolaisten naposteltavien seuraksi.
Glenn D’Costa kaataa Earl Grey & Blue flower -teetä suolaisten naposteltavien seuraksi.
Alkukeiton jälkeen tarjoillaan pienet suolaiset amuse bouchet, kuten kanapiiras, herne-tryffeli-polenta ja kukkakaali-pannacotta chorizo-hillolla.
Alkukeiton jälkeen tarjoillaan pienet suolaiset amuse bouchet, kuten kanapiiras, herne-tryffeli-polenta ja kukkakaali-pannacotta chorizo-hillolla.

Afternoon Tea Menu

  • Amuse bouche

Savouries

  • Chicken pie
  • Smoked haddock & leek quiche
  • Carrot & orange cheesecake
  • Hoi sin duck croquette
  • Cauliflower panna cotta & chorizo jam
  • Pea & black truffle polenta
  • Roast beef & onion chutney sandwich
  • Courgette, feta & tomato humus sandwich

Sweets & scones

  • Pineapple cremeaux
  • Pistachio macaron
  • Lemon drizzle cake
  • Strawberry coconut jelly
  • Salted caramel brownie
  • Banana custard tart
  • Freshly made fruit and plain scones served with clotted cream and jam
  • Served with your choice of tea and coffee

£ 34 per person