Teen ja ruoan liitto – oletko jo testannut?

Tee sopii ruokajuomaksi läpi aterian. Vaihtoehtoja on runsaasti ja teen sopivuutta annokseen voi muokata myös haudutusaikaa ja annostelua muuttamalla.

Siinä missä esimerkiksi Kiinassa, Japanissa ja Taiwanissa teetä tarjoillaan ruoan kanssa läpi aterian, meillä teetä nautitaan yleensä lähinnä jälkiruoan kaverina. Kiinnostus yhdistelmää kohtaan on lisääntynyt täälläkin, ja esimerkiksi ravintola-alan opiskelijat ovat tehneet opinnäytetöitä aiheesta.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Arto Rastas tutustui aiheeseen laatiessaan menua Sunspeltin ja Teemaan järjestämälle aamiaiselle.

– Ruoan parittaminen viinin ja oluen kanssa on tuttua entuudestaan. Myös mehut ja makuvedet ovat tuttuja kumppaneita ruoalle. Oli kiinnostavaa lähteä yhdistämään teetä ja ruokaa.

Parittaminen on helpointa aloittaa suunnittelemalla ensin annokset ja etsimällä sen jälkeen niille sopivat teet, sillä ruoan hapot, kuten tässä menussa spelttimannapuuron kanssa tarjoillut puolukat, vaikuttavat valintaan.

– Teevaihtoehtoja on niin paljon, että sopiva vaihtoehto löytyy tosi monenlaisille ruoille. Juoman makua pystytään myös tarvittaessa muuttamaan haudutusajalla ja annostelulla. Tasapainoa voi hakea myös lisäämällä ruokaan jonkin elementin.

Menua varten Rastas testasi Teemaan Xinyuan Suin ja Peng Luon kanssa vähintään kolmea erilaista teetä kutakin ruokalajia kohden. Lakritsia sisältänyt jälkiruokapannacotta oli haasteellisin ja vaati kuusi eri vaihtoehtoa ennen oikean löytymistä.

– Helpommin pari löytyi spelttimannapuurolle sen neutraalin perusmaun ansiosta. Jo ensimmäinen osui nappiin, vaikka testailimme muitakin. Parittaminen on hyvä tehdä teeammattilaisten kanssa, sillä he tietävät miten tee kannattaa valmistaa, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Rastaan omistamassa tamperelaisessa Hella & Huone -ravintolassa on ollut tarjolla neljän vuoden ajan viinipaketin sijaan juomapaketti. Myös teelaatuihin on panostettu koko ajan, sillä yhä useampi valitsee aterian päätteeksi kahvin sijaan teen.

– Tämän projektin innostamana voisin hyvin ottaa juomapakettiin yhdeksi juomaksi jonkun savuisen teen, joka tarjoiltaisiin savuisen ruoan kanssa.

 

Spelttimannapuuroa, paahdettua kvinoaa ja puolukkaa ( 4 hlöä )

100 g puolukoita

2 rkl vaahtesasiirappia

  • Sekoita siirappi puolukoiden sekaan.

Paahdettua kvinoaa

2 dl kvinoaa

1 dl rypsiöljyä

suolaa

  • Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä ja kaada ne sen jälkeen talouspaperin päälle kuivumaan hetkeksi.
  • Mittaa öljy kattilaan ja lisää kvinoat. Kuumenna sekoittaen kunnes kvinoat alkavatposahdella samaan tapaan kuin popcorni.
  •  Laske hieman lämpöä, mutta jatka paahtamista kunnes kvinoat ovat kauniin ruskeita.
  • Kaada kvinoat talouspaperin päälle, jottasaat ylimääräisen öljyn pois.
  • Mausta suolalla.
  • HOX! Valmista spelttimannapuuro paketin mukaan. Tarjoile se paahdetun kvinoan ja puolukan kanssa.

Teepari: GABA Oolong

"The first tea was GABA oolong from Taiwan, harvested in spring this year. GABA oolong is dark roasted with an almost caramel-like sweetness and a hint of citrus. It was selected because the roasted tastes from GABA go harmoniously with the roastedquinoa, and they create together a richer and warmer profile."

 

Punajuuri-spelttikeksejä piparjuurikreemillä

10 g hiiva

3 dl punajuurimehua

2 tl suolaa

500 g spelt täysjyväjauhoja

1 dl raastettua punajuurta

1 dl raastettua parmesania ( vegaaniversiossa tämä pois)

Voiteluun valkuaista (tai korvaavaa)

spelt puurohiutaleita

sormisuolaa

  • Liota hiiva lämpimään punajuurimehuun.
  • Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää sitten punajuurimehun sekaan.
  • Lisää punajuuriraaste ja parmesaani.
  • Vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia.
  • Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä.
  • Penslaa taikina valkuaisella (tai korvaavalla) ja ripottele pintaan sekä puurohiutaleita, ettäsormisuolaa.
  • Ota muotilla haluamasi muotoisia paloja ja paista niitä 220 asteessa.

Piparjuurikreemi

2 dl smetanaa vaahdotettuna(vegaaniversiossa vaahtouva soija)

1 rkl piparjuurta raastettuna

suolaa, mustapippuria

  •  Sekoita ainekset keskenään.

Teepari: Dragon’s nest

"The second tea paired was TeeMaa’s own blend, Dragon’s Nest: it is spicy and pungentfrom the ginger, tarry and smoky from Lapsang Souchong, smoothed by roasted green tea: Houjicha. The spelt biscuit with horseradish cream, the Dragon’s nest tea are like two fierywarriers with strong characters meeting on the same battle field, but find in each other truefriendship."

 

Spelttimannapuuroa, paahdettua kvinoaa ja puolukkaa. Teeparina GABA Oolong
Spelttimannapuuroa, paahdettua kvinoaa ja puolukkaa. Teeparina GABA Oolong
Punajuuri-spelttikeksejä ja
piparjuurikreemiä. Teeparina Dragon’s nest.
Punajuuri-spelttikeksejä ja piparjuurikreemiä. Teeparina Dragon’s nest.
Spelttilakritsipannacotta ja vadelmaa. Teeparina Zhi Lan Xiang oolong.
Spelttilakritsipannacotta ja vadelmaa. Teeparina Zhi Lan Xiang oolong.

Spelttilakritsipannacotta ja vadelmaa ( 4 hlö)

5 dl kuohukermaa

0,75 dl sokeria

0, 5 dl sitruunanmehua

1 liivatelehti

Lakritsikiille

1 pss (80g) Spelt lakritsia

2 dl vettä

  •  Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi.
  • Kiehauta kerma ja sokeri. Lisää liivatelehti sekä sitruunanmehu. Kiehauta uudestaan, mutta älä keitä!
  • Kaada liemi annosmaljoihin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
  • Laita lakritsit veden kanssa kattilaan miedolle läm-mölle. Kuumenna niin kauan, että kaikki lakritsit ovat liuenneet. Lisää tarvittaessa vettä.

Vegaaniversio

5 dl kaurakermaa

0,75 dl sokeria

1 1⁄2 tl agar agaria

0,5 dl sitruunanmehua

  • Mittaa kaurakerma, sokeri ja agar agar kattilaan ja kiehauta.
  • Lisää sitruunanmehu ja kaada seosannosmaljoihin.
  • Hyydytä jääkaapissa vähintään tunti.

Teepari: Zhi Lan Xiang oolong

"The last tea paired with the dessert was Zhi Lan Xiang (Iris and Orchid Fragrance), PhoenixDancong oolong from China. It was selected because of its flowery fragrance which paintsa beautiful background for the pannacotta. The refreshing taste puts the rich creaminess ofthe dessert into focus, and leaves the mouth with a fresh and pleasant aftertaste."