Teetaivas Porton sydämessä

Teen suosio kasvaa Portugalissakin. Rota do Cha -teehuoneen satojen teelaatujen valikoima ja asiantunteva palvelu ovat hemmotelleet teen ystäviä jo pari vuosikymmentä. Paikallisuutta teelistalta löytyy myös, sillä talon erikoisuus on portviiniltä maistuva musta tee.

Lähellä Porton keskustaa gallerioiden ja pienien putiikkien välistä löytyy huomaamaton ovi, joka vie toiseen maailmaan: teenjuojan paratiisiin.

Kun astuu sisälle pieneen eteistilaan, ensimmäisenä vastaan tulvahtavat hedelmäiset, runsaat tuoksut. Katse alkaa vaeltaa itämaisesti sisustetun miljöön lukemattomissa kauniissa ja värikylläisissä yksityiskohdissa. Viimeistään, kun pääsee rehevään puutarhaan buddha-patsaiden keskelle kuuntelemaan hiljaisuutta, kiire on kadonnut. On kuin olisi astunut toiseen ulottuvuuteen, jonkinlaiseen zen-tilaan.

Tämä on Rota do Cha -teehuoneen perustajan Miguel Ortigon tarkoituskin. Hän rakastui teehuoneiden tunnelmaan reppureissatessaan nuorempana Aasiassa.

Teehuoneesta teetaloksi

Aasian reissuiltaan palattuaan Ortigo alkoi ihmetellä, miksei Portugalissa ole teehuoneita, vaikka löytöretkeilijäkansalla ja teellä on pitkä ja mielenkiintoinen yhteinen historia. Kerrotaan esimerkiksi, että Lontoossa teekulttuuri alkoi aikoinaan kukoistaa osittain Portugali-yhteyksien myötä, kun Englannin kuningas Kaarle II nai Portugalin prinsessan Catherine of Braganzan. Tuore kuningatar, innokas teenjuoja, toi myötäjäisinään Lontooseen arkullisen kiinalaista teetä. Hän tarjoili sitä hovissa aristokraattisille ystävilleen, jolloin teen maine alkoi levitä muuallekin kuningaskuntaan.

Ihmeteltyään aikansa teehuoneiden puuttumista Miguel Ortigo päätti perustaa teelle omistetun ravintolan kotikaupunkiinsa Portoon. Siitä on nyt seitsemäntoista vuotta.

Rota do Cha oli aluksi vain yhden huoneen ja puutarhan kokonaisuus. Nyt tunnelmallinen teehuone on oikeastaan teetalo, ja monikerroksisessa, henkeäsalpaavan runsaasti ja eksoottisesti sisustetussa talossa on erilaisia huoneita, joissa kaikissa on oma tunnelmansa. Talosta löytyy esimerkiksi Intia-huone sekä huone, joka vaikuttaa olevan omistettu hindujumala Ganeshalle. Talon ylimmässä kerroksessa on majoitustoimintaa ja katutasolta löytyy teekauppa, jossa myydään yrityksen maahantuomaa teetä sekä tarvikkeita, joilla saa loihdittua kunnollisen teerituaalin.

Nykyisin teeyrittäjä matkustaa jatkuvasti eri puolilla maailmaa löytääkseen parhaat ja mielenkiintoisimmat teet, joita hän myy myös muille yrityksille. Matkojen ajan miehen äiti Maria Manuel Ortigo pitää talosta ja toiminnasta huolta äidilliseen tyyliin.

Portviiniteetä, matchaa ja masala chaita

Rota do Chan teevalikoimassa on noin 380 erilaista teetä, ja ne kaikki sisältävät vain luonnollisia ainesosia. Teet on lajiteltu maittain, ja jokaisesta teestä löytyy makukuvaukset. Menu-vihkosessa kerrotaan myös eri teelaatujen ominaisuuksista ja terveysvaikutuksista. Esimerkiksi kupillisessa valkoista teetä arvioidaan olevan 12 kertaa enemmän antioksidantteja kuin kupillisessa appelsiinimehua, ja matcha-teessä antioksidanttien määrän väitetään olevan jopa 70-kertainen. Oolongia puolestaan suositellaan ruoan jälkeen nautittavaksi auttamaan ruoansulatusta ja polttamaan rasvaa.

Paikallisuutta teelistalta löytyy myös, sillä talon erikoisuus on portviiniltä maistuva musta tee. Suosituimpien teelaatujen joukkoon kuuluu portviiniteen lisäksi mausteisen täyteläinen masala chai, jota saa tilattua esimerkiksi mangolta tai vaniljalta maistuvana. Maria Manuel Ortigo kertoo, että kunnon masalan valmistaminen vaatii tietysti aitoa chaita, jota keitetään maidon kanssa noin viisi minuuttia, ennen kuin höyryävä, mausteinen juoma on valmis tarjoiltavaksi.

Tee kiinnostaa nuoria

Rota do Cha on auki joka päivä aamukymmenestä iltayhdeksään. Paikkaa ei suljeta edes juhlapyhien ajaksi, vaan asiakkaita palvellaan jopa jouluna ja pääsiäisenä.

– Meillä on myös lounasta tarjolla päivittäin. Yleisimmin se on kasvisruoka tai kalaa. Ruoan kanssa meillä juodaan tietysti usein teetä, Maria Manuel Ortigo kertoo.

Rota do Chassa annetaan mieluusti vinkkejä teen ja ruoan yhdistämiseen. Nyrkkisääntö tuntuu olevan saman suuntainen kuin viinien ja oluidenkin kanssa: hennompien makujen kumppaniksi suositellaan vaaleampaa ja miedompaa, tuhdimmille ruuille kannattaa valita tummempaa ja runsaampaa.

Myös kakkujen, toastien ja snacksien valikoima on houkutteleva, ja kaikki valmistetaan alusta asti itse. Tee-elämyksen voi kruunata esimerkiksi mango- tai passionhedelmäjuustokakulla.

– Teeksi kannattaa silloin valita vihreä tee tai jokin makea tee, skonssien kanssa puolestaan sopii englantilaisittain musta tee.

Rota do Chassa toimii myös teekoulu, jonka oppitunteihin kuuluu esimerkiksi teen historia -luentoja sekä teen ja ruoan yhdistämisen kursseja.

Asiakkaiden joukossa on paljon nuoria. Maria Manuel Orgigo on huomannut, että teenjuojien määrä on selvästi kasvussa, ja etenkin nuoret ovat löytäneet teen maail­man.

– Minusta tuntuu, että monet nuoret eivät ole enää niinkään alkoholin kuin teen ystäviä. He tietävät paljon ja ovat kiinnostuneita etenkin aitoudesta, laadusta ja luonnonmukaisuudesta. He tuntuvat suhtautuvan teehen samalla tavalla kuin viininharrastajat suhtautuvat viiniin, hän miettii.

Miguel Ortigo innostui teestä jo pikkupoikana.
Miguel Ortigo innostui teestä jo pikkupoikana.
Miguel Ortigo on itse sisustanut kahvilan.
Miguel Ortigo on itse sisustanut kahvilan.
Takapihan varjoisa puutarha tarjoaa tunnelmallisen rauhoittumispaikan,  jonne voi vetäytyä pakoon  kaupungin vilinää.
Takapihan varjoisa puutarha tarjoaa tunnelmallisen rauhoittumispaikan, jonne voi vetäytyä pakoon kaupungin vilinää.
Jokaisella huoneella on omanlainen tunnelmansa.
Jokaisella huoneella on omanlainen tunnelmansa.