Valticen mahtava barokkilinna on Unescon maailmanperintökohde. Siellä toimii myös  Tšekin valtiollinen viinikeskus.
Valticen mahtava barokkilinna on Unescon maailmanperintökohde. Siellä toimii myös Tšekin valtiollinen viinikeskus.

Tšekkien Moravia yllättää laadukkailla viineillään

Tšekkioluet eivät Suomessa juuri esittelyjä kaipaa, mutta harva tuntee maan viinejä. Syytä olisi, päätuotantoalueelta Moraviasta tulee paitsi kiinnostavia, myös tasokkaita viinejä. Viinimatkailuun on panostettu eikä tasokkaista tiloista, ravintoloista ja viinitilahotelleista ole pulaa.

Juna puksuttaa Prahasta kaakkoon suuntana Brno, Tšekin kakkos- ja Moravian alueen ykköskaupunki. Istun pikajunan ensimmäisessä luokassa junalippu kiltisti kädessä konduktööriä odottaen.

Säntillisyydestä ei ole minulle hyötyä. Kun konduktööri saapuu kohdalleni, kohtelias kysymys kuuluu, otanko kuohuviiniä. Tervetuloa Moraviaan! Tämän parempaa alkua tutustumismatkani alueen viinimatkailuun tuskin voisi saada.

Ennen perille tuloa on syytä selventää terminologiaa. Suomessa Moravia tunnetaan historialliselta nimeltään Määri, mutta kun puhutaan viineistä, on luonteva käyttää useimpien viinipullojen kyljestä löytyvää Moraviaa. Maan kommunismin vuosikymmenet luovat yhä synkkiä mielikuvia tšekkiläisistä kuraluokan rypälelitkuista, joita silloin kansalle tarjottiin. Viinimaailmassa etiketeistä nykyisin löytyvät Moravia ja Bohemia sen sijaan tavoittavat toivotun mielikuvan.

Moravian viiniturismiin on tällä vuosikymmenellä panostettu, mikä näkyy muun muassa hyvin opastettuina viinireitteinä, joita voi edetä niin autolla, bussilla kuin polkupyörällä. Varsinkin viimeksi mainittu etenemistapa nostaa kohisten suosiotaan. Tšekin viinitiloista noin 95 prosenttia sijaitsee Moravian alueella, loput Prahan pohjoispuolella Böömin eli Bohemian puolella.

Perinteitä viininviljelyssä löytyy. Moravian nykyisistä valtarypäleistä Grüner Veltliner ja Welschriesling tunnettiin jo antiikin aikana. Keskiajalla viiniviljely nousi kukoistukseen luostareissa, jotka tuottivat parhaita rypälelaatuja Ranskasta ja Saksasta. 1800-luvun lopulla ympäri Moraviaa perustettiin viiniakatemioita kehittämään viininviljelyä ja kouluttamaan enologeja. Kukoistus katkesi toiseen maailmansotaan ja kommunismin aikaan.

Nyt maan uudelleen elpynyt viiniteollisuus on ehtinyt jo aikuisikään. Viinitilat ovat käyneet läpi modernisointiprosessin, jonka an­siosta parhaat pärjäävät laadultaan hyvin etelänaapuri Itävallan tuottajille. Maantieteellisesti Moravian viinialue on jatkumoa Itävallan tuotantoalueille, joten maaperästä ja ilmastosta laatu ei ainakaan kiinni ole. Tšekin viinintuotantoa koskeva lainsäädäntö noudattaa vaativia EU-standardeja.

Brnossa osataan ruoka ja viinit

Kuohuviinit on siemaistu muovipikarista ja lippukin tarkastettu. 400 000 asukkaan Brno on Moravian keskus. Kaupungilla on komea eri aikakausista rakentunut keskusta keskiaikaisine linnavuorineen. Brno on Prahaa parempi määränpää yhdistää hyvä ruoka tšekkiläisiin viineihin. Kuluneella vuosikymmenellä kaupunkiin on ilmestynyt useita viiniin erikoistuneita ravintoloita. Ennakolta paikkoihin pääsee tutustumaan netissä gotobrno.cz-sivustolla.

Viiniravintoloista Brnon tasokkaimpana pidetään vuonna 2016 avattua Kohout Na Vinéa. Nimi on tšekkivastine ranskalaisklassikko coq au vinesta. Omistaja Jiři Zajičekon on silminnähden ylpeä ravintolan yli 200 viinin valikoimasta.

– Olen panostanut Moravian parhaisiin viineihin, mutta ravintola on ennen kaikkea paikallisille ikkuna viinien maailmaan. Alkuviinit ja oranssit viinit ympäri maailmaa kiinnostavat nyt erityisesti, joten niihin on myös panostettu. Kohout Na Viné on ravintolan ja viinibaarin hybridi, jonne moni tulee vain testaamaan uusia viinejä. Keittiössä kokataan vailla rajoja. Klassikkoruokiin etsitään aina moderni vinkkeli, Zajiček kertoo.

Kohout Na Vinéssa maistelumenun natsaavilla viineillä saa kukkaroystävällisesti noin 1 500 korunalla eli 60 eurolla. Ilta tar­joaa muun muassa tyylikästä tonnikalatartaria edamepavuilla japanilaisittain, ankanmaksaa briossilla ja kalakeittoa grillatulla mustekalalla. Makurajat ylittyvät mennen tullen itään ja länteen, mutta toteutus on huolellista ja maut kohdallaan.

Sushimestari Japanista

Brnosta löytyy myös Tšekin parhaaksi äänestetty kalaravintola, Koishi. Kalan ja äyriäisten saaminen ympäri maailmaa tuoreena ei ole EU-aikana ongelma. Omistaja Janko Martinkovič on pitkän linjan viiniekspertti, joka vuosia haaveili omasta ravintolasta. Vuonna 2009 unelmasta tuli totta. Pian avaamisen jälkeen Martinkovič avasi seinänaapuriin vielä viinibaari Petit Crun ja sisäpihalle japanilaisen deli- ja keittiötarvikekaupan.

Petit Cru on brnolaisten viinisieppojen kantapaikka, kiitos viikoittain järjestettä-vien viininmaistajaisten. Koishissa fokus on japanilaisessa ruuassa, joskaan makurajoja ei varsinaisesti tunneta. Keittiön tähtenä häärää nagoyalainen sushimestari Noritada Saito.

– Japani on minulle kalaruuan ykkösmaa maailmassa. Halusin heti alusta alkaen tarjota susheja niin hyvin kuin se on mahdollista, siksi ihka oikea sushimestari on oleellinen osa Koishia, Martinkovič kertoo.

Saito valmistelee avokeittiössä japanilaisella tyyneydellä sushivalikoiman. Laatu maksaa Brnossakin, Saiton 15 sushin setti ”Shiranami” maksaa reilut 40 euroa eikä huippuraaka-aineisiin panostava à la cartekaan ole tšekkiläisittäin likimainkaan halvimmasta päästä. Martin Babibacan luotsaama euro-aasialainen keittiö marssittaa maistille meriahventa kukkakaalilla ja aprikoosipyreellä, kampasimpukkaravioleja ja talon version pavlovasta matcha-teepulverilla. Martinkovičin hankkimasta 400 nimikkeen viinivalikoimasta löytyy takuuvarmat vaihtoehdot ruuille, varsinkin kun jättää valinnan talon osaaville sommeliereille.

Rieslingin juhlaa

Valtatie 2 Brnosta etelään kohti Bratislavaa halkoo Moravian kumpuilevan viinialueen. Popicen kohdalla koukataan oikealle kohti Sonberk Winerya. Kansainvälisissä viinimittelöissä hyvin menestynyt Sonberk on ehkä maan tunnetuin viinitila, siitä kertoo jo ultramoderni arkkitehti Josef Pleskotin isolla rahalla suunnittelema vierailukeskus viiniviljelmien keskellä.

Viiniä Sonberkissä valmistettiin jo 1600-luvulla, mutta nykymuotoinen tila aloitti vuonna 2003. Kalkkinen lössimaa ja runsas aurinko takaavat 45 hehtaarin rypälepelloille hyvän sadon. Vuosituotanto on 150 000 pulloa, pääosin valkoviinejä: Rieslingia, Pálavaa ja Tramineria.

– Tilamme on nuori, mikä on Tšekissä hyvä asia. Pääsimme aloittamaan valmistuksen puhtaalta pöydältä uusimmilla opeilla ja tekniikoilla. Kaikki tähtää kestävään kehitykseen. Kun aloitimme, ensimmäiseksi rypälepensaiden määrä puolitettiin, koska tarkoitus oli saada juuret kasvamaan syvemmälle ja tuottamaan laatua määrän sijaan. Käytämme viinintekijämme Oldrich Drapaljrin oppien mukaisesti ainoastaan omia, käsin poimittuja rypäleitä, koska silloin tiedämme täsmälleen, mistä viini syntyy, markkinointipäällikkö Dagmar Fialova kertoo esittelykierroksella.

Tutustumiskierroksen lopuksi Fialova lorauttaa lasiin talon eniten palkintoja saavuttanutta viiniä, vuoden 2015 VOC Rieslingia. Hapokas ja kevyesti aprikoosinen viini maksaa tilan kaupassa 14 euroa.

– Sää vaikuttaa täällä paljon Rieslingin laatuun. Esimerkiksi vuosi 2014 oli erittäin vaikea, seuraava taas loistava. Tasapainoa tuotantoon haetaan Pálavasta ja Traminerista. Maaperä on suotuisa myös kasvattaa muutamia hehtaareja Pinot Noiria ja Merlotia, Fialova selvittää.

Kotimarkkinat vetävät

Ilta-auringon jo kullatessa kukkuloita parkkeeraan Velké Pavlovicen kylässä tyylikkään Vinařský Pension Andrén pihaan. Hotellin yhteydessä toimii myös 1900-luvun alussa aloittanut Poliakin perheen viinitila Šlechtitelská stanice vinařská eli SSV tuttavallisemmin. Viinin perässä matkaava löytää Moraviasta mainioita viinitilahotelleja.

SSV tunnetaan monipuolisuudestaan. 60 hehtaarin alueella viljelyssä on 19 eri rypälettä, joista syntyy 500 000 litraa vuodessa valko- ja punaviinejä. Lippulaivaviini Ch.C. Andrésta löytyy niin punainen, rosee kuin valkoinen versio.

– SSV:n viineissä idea on aina ensin ymmärtää rypäleen luonne ja makupaletti ennen itse viinin kehittämistä. Maaperä on täällä 25 miljoonaa vuotta vanhaa ja varastoi tehokkaasti auringonlämpöä, minkä vuoksi tuotantomme painottuu punaviineihin. Lisäoppia olemme hankkineet muun muassa Kalifornian Napa Valleysta. Olemme premium-viinien tuottaja ja pääosa myydään kotimarkkinoille. Kysyntä on hyvää ja kasvamaan päin, kertoo pr-päällikkö Jaromir Licman.

SSV:n viineihin kannattaa uppoutua illallisella hotellin paikallisia raaka-aineita hyödyntävässä peruspätevässä ravintolassa. Hotellin myymälästä lähtee pullot peräkonttiin.

Janoiset hakkapeliitat

Etelä-Moravian keskus on barokkiaarteistaan tunnettu korunkaunis Mikulov. Kaupunkimaisemaa hallitsevaan linnaan kannattaa kavuta hämmästymään 1600-luvulla rakennettua yli 600 000 litran viinitynnyriä. 30-vuotisen sodan loppumelskeissä tynnyri tuli tunnetuksi siitä, että Ruotsin kuninkaan armeija suomalaisine hakkapeliittoineen viihtyi sen äärellä, kunnes sisältö saatiin juotua loppuun. Mikulov toimii muutenkin hyvänä asemapaikkana tutustua Moravian viini-iloihin ja kaupungin ravintoloissa syö ja juo hyvin. Juutalaiseen ruokaan erikoistunut Tanzberk on ehdottomasti käynnin väärti.

Pyöräilymatkan päässä Mikulovista voi Moravian viineistä ottaa tosissaan mittaa Valtnicen barokkilinnassa, joka on Unescon maail­manperintökohde yhdessä läheltä löytyvän Lednicen linnan kanssa. Molemmat kuuluivat vuosisatoja mahtavalle Liechensteinin suvulle.

Valtnicen linnassa toimii vuonna 2000 aloittanut Tšekin kansallinen viinikeskus Národní Vinařské Centrum, jonka tarkoitus on promotoida ja tehdä tunnetuiksi maan viinejä ja viinintuottajia. Linnan jykeväholviseen kellariin on varastoitu vuosittain sata asiantuntijaraadin parhaaksi katsomaa eri tšekkiviiniä. Niistä kolme parasta palkitaan mitalilla Salon Vin Ceske Republikyssa.

Napakkaa valikoimaa viinejä pääsee maistamaan maisteluautomaateista, kun lunastaa kassalta sirukortin. Seurueet voivat buukata viinitastingin opastuksineen. Ja siinähän sitä on, vuoden 2017 Salonin mitalistia, vuoden 2015 Ryzlink Vlašskýn Collection 1508 Welschrieslingia. Kortti automaattiin ja nauttimaan. Herkun voi ostaakin, 15 euroa pullo. Aika reilua – kuten koko Moravia.

Kohout Na Viné, Malinovského nam. 2, Brno

kohout-na-vine.cz

Koishi, Údolní 11, Brnokoishi.cz

Sonberk Winery, Sonberk 393, Popicesonberk.cz

Vinařský Pension André ja viinitila Šlechtitelská stanice vinařská SSV, Pod břehy 565/54, Velké Pavloviceslechtitelka.cz

Národní Vinařské Centrum, Zamek 1, (Valticen linna), Valticevinarskecentrum.cz

 

Julkaistu Aromissa 5/2019.

Sonberkin viinit ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä viinikilpailuissa.
Sonberkin viinit ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä viinikilpailuissa.
Tšekin viinialueiden kartta.
Tšekin viinialueiden kartta.
Kohout Na Viné Brnossa on ravintolan, viinibaarin ja  -kaupan yhdistelmä.
Kohout Na Viné Brnossa on ravintolan, viinibaarin ja -kaupan yhdistelmä.
Koishin merellisiä ruokia ei syyttä suotta pidetä Tšekin parhaina.
Koishin merellisiä ruokia ei syyttä suotta pidetä Tšekin parhaina.
Tšekin parhaana pidetyn kalaravintola Koishin perustaja Janko Martinkovič rakastaa erityisesti japanilaista kalaruokaa. Takana Koishin sushimestari Saito valmistaa sushilajitelmaa.
Tšekin parhaana pidetyn kalaravintola Koishin perustaja Janko Martinkovič rakastaa erityisesti japanilaista kalaruokaa. Takana Koishin sushimestari Saito valmistaa sushilajitelmaa.
Viininpoimijat tauolla. Sonberkilla kaikki rypäleet poimitaan käsin laadun maksimoimiseksi.
Viininpoimijat tauolla. Sonberkilla kaikki rypäleet poimitaan käsin laadun maksimoimiseksi.
Peritšekkiläistä savustettua possua modernisti viinihotelli Andrén ravintolassa.
Peritšekkiläistä savustettua possua modernisti viinihotelli Andrén ravintolassa.
Mikulovin linnan jättiviinitynnyri kiinnosti jo 30-vuotisessa sodassa suomalaisia hakkapeliittoja.
Mikulovin linnan jättiviinitynnyri kiinnosti jo 30-vuotisessa sodassa suomalaisia hakkapeliittoja.
Znojmossa viininmaistelu tapahtuu näyttävissä maisemissa.
Znojmossa viininmaistelu tapahtuu näyttävissä maisemissa.
Jaromir Licman esittelee SSV:n viinitilan viljelmiä.
Jaromir Licman esittelee SSV:n viinitilan viljelmiä.
Ravintola Tanzberg tarjoaa Mikulovissa moravialaisia viinejä ja paikallisen juutalaiskeittiön makuja.
Ravintola Tanzberg tarjoaa Mikulovissa moravialaisia viinejä ja paikallisen juutalaiskeittiön makuja.
Sonberkin viiniviljelmät ovat otolliset laadukkaiden valkoviinien tuottamiseen.
Sonberkin viiniviljelmät ovat otolliset laadukkaiden valkoviinien tuottamiseen.