Tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa tekoäly laati cocktaillistan ravintolalle, kun joensuulaisen Another Doggy -ravintolan baarimestari Jussi Viljala ja Itä-Suomen yliopiston tekoälytutkijat Tapani Toivonen ja Matti Tedre päästivät tekoälyn tositoimiin.

– Tavoitteemme oli saada tekoäly ymmärtämään ihmisen makumaailmaa – jotain mitä koneen ei pitäisi kaiken järjen mukaan kyetä ymmärtämään. Toisin sanoen ajattelemaan, miten baarimestari ajattelee, Viljala sanoo tiedotteessa.

Tekoälylle syötettiin 500 cocktailreseptiä, joiden pohjalta se laati uusia luovia ideoita. Lopputulos oli odotettua parempi. 

– Voin sanoa, että baarimestari oli ällikällä lyöty. Aluksi oletin tekoälyn kykenevän luomaan ehkä muutaman yksinkertaisen reseptin. Resepteistä kuitenkin löytyi useita luovia nimiä ja tekotapoja, joita itselleni ei ole tähän mennessä tullut mieleenkään, Viljala kehuu.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa tekoälyä tullaan hyödyntämään luovuuden tukena. Viljala näkeekin tekoälyn ennemmin mahdollisuutena kuin uhkana, vaikka tekoäly oppikin muutamassa päivässä sen, minkä opiskeluun baarimestareilla kuluu vuosia.

– Tekoäly samaan aikaan kiehtoo minua ja hieman myös pelottaa. Meille baarimestareille työn suola on luoda itse uusia toimivia juttuja – luoda uusia trendejä. Olen joutunut miettimään, jääkö enää tilaa ihmisen luovuudelle, jos ja kun tekoäly suunnittelee reseptit.

Viljala on tullut tulokseen, ettei tekoäly kykene kaikkeen eikä voi siten korvata baarimestaria, joka tulee jatkossakin toimimaan illan isäntänä ja vastaamaan asiakaspalvelusta.

Another Doggy ottaa tekoälyn laatiman cocktaillistan käyttöön torstaina 2. syyskuuta.