Mikä on työsi suola?

Työni suola ovat tyytyväiset asiakkaat. Meillä käy mukavasti paikallisia asiakkaita, minkä lisäksi moni tulee syömään muualta tulleiden vieraiden kanssa. Muikkulista otettiin käyttöön vuonna -78, ja vain yksi annos on vaihdettu sen jälkeen. Asiakas tietää, mitä tulee hakemaan.

Mikä työssäsi motivoi?

Joskus on aamuja, kun tuntuu, ettei millään kehtaisi. Asiakkaiden myötä päivä muuttuu kuitenkin iloiseksi. Työpäivien aikana saatan työskennellä keittiössä ja pompata sieltä saliin kertomaan tarinoita. Asiakaskuntakin on vaihtelevaa, kansakunnan huipulta duunareihin ja kaikista ikäryhmistä. Monipuolisuus antaa voimia tähän hommaan.

Mistä saat apua arjessa esiin nousevin haasteisiin?

Iso valtakunnallinen yritys taustalla antaa tietynlaista voimavaraa. Jonkin verran toimintaamme ohjataan ylhäältä käsin, mutta ketju antaa paljon vastuuta ja valtaa myös paikallistasolle. Olen ravintolapäällikkönä saanut itsenäisesti viedä ravintolaa parhaaksi katsomaani suuntaan, sillä luottamus on kasvanut onnistumisten myötä.

Miten kehität itseäsi?

Seuraan ammattilehtiä, käyn koulutuksissa ja kuuntelen asiakkaiden toiveita. Pitkään samassa paikassa työskennellessä on vaarana, että alkaa kulkea laput silmillä ja vaipuu liikaa hyvän olon tunteeseen.

Mitkä ovat vahvuutesi tiimin jäsenenä?

Vahvuuteni on terve laiskuus, sillä oikealla tavalla laiska ihminen etsii uusia konsteja tehdä asioita helpommin laadusta ja tuloksesta tinkimättä. Kun tulin Sampoon vuonna -92, muikut paistettiin pienillä rautapannuilla. Määrien kasvaessa kaikilla oli ranteet kipeinä, niin johan alkoi pariloita löytyä ja tuotteen laatu parani.

Minkä asian soisit olevan paremmin?

Toivoisin, että valtiovalta katsoisi alaa pikkaisen toisilla silmillä eikä pitäisi pahuuden pesänä. Jos saataisiin esimerkiksi veronalennuksia, ravintolapalvelut lähtisivät rullaamaan toisella tavalla ja saataisiin enemmän asiakasvolyymia. Sen myötä tarvittaisiin enemmän työntekijöitä, mikä toisi runsain mitoin veroa valtion kirstuun.

Missä näet itsesi kolmen vuoden päästä?

Olen luultavasti eläkkeellä silloin, mutta voisihan sitä töitäkin tehdä, jos fysiikka pelaa ja yläpään rattaat pyörivät oikeaan suuntaan. Sampo on 29 vuoden aikana leimaantunut minuun, jopa liikaakin. Ari Kuurnetta ei Kuopiossa juuri tunneta, mutta Sampon Ari tunnetaan kyllä.

Mikä on tärkein työelämässä oppimasi läksy?

Yksi tärkeimmistä on sananparsi ”minkä voit jättää tekemättä tänään, voit jättää tekemättä myös huomenna, sillä ylihuomenna tulee sijallesi toinen, joka tekee sen”. Hyvät ideat pitää toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Muuten saatat huomata, että ideasi on toteutettu naapurissa tai tilallasi on joku, joka toteuttaa ajatuksiasi.

Tärkeää on myös määrätynlainen joustavuus ja silti omista ajatuksista kiinni pitäminen. Työnantajaa kohtaan tulee olla nöyrä, mutta koskaan ei pidä nöyristellä.

Ari Kuurne

  • Ravintolapäällikkö, Muikkuravintola Sampo, Kuopio.

Julkaistu Aromissa 4-5/21.

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!