Kurkuma latte kesyyntyy hunajalla ja ceyloninkanelilla.
Kurkuma latte kesyyntyy hunajalla ja ceyloninkanelilla.

Terveellistä väriterapiaa – saisiko olla kuusenkerkällä tai punajuurella maustettu latte?

Caffe latte on saanut rinnalleen vaihtoehtoja, joissa kahvi korvataan esimerkiksi matchalla, kurkumalla, punajuurella tai kuusenkerkällä. Nämä juomat tarjoavat miellyttävän latte-kokemuksen ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Caffe latten ja cappuccinon kaltaiset kahvijuomat ovat suomalaisten suosikkeja vuodesta toiseen. Kaikki eivät kuitenkaan kahvista innostu, toisaalta teekään ei aina maistu. Osa taas välttelee kofeiinia esimerkiksi yliherkkyyden tai raskauden takia.

Virkistävän ja terveydelle hyvää tekevän vihreän teen ja lämpimän maidon yhdistävä matchalatte löi Suomessa läpi muutama vuosi sitten. Sen jälkeen innostuttiin kurkumalattesta, nyt vuorossa ovat punajuuresta ja kuusenkerkästä tehdyt juomat.

– Yhä useampi haluaa hyvänmakuisen lattekokemuksen ilman kahvia. Juomien suosiosta kertoo, että meillä meni seurantajakson aikana sata caffe lattea ja noin 60 muuta lattejuomaa, kertoo helsinkiläisen Reloven Punavuoren toimipisteen kahvilavastaava Sini Skinnari.

Yhä useampi haluaa hyvänmakuisen lattekokemuksen ilman kahvia.”

Kotimaisia superfoodeja

Yhteistä erilaisille lattejuomille on kasvimaito ja terveysvaikutteita sisältävä pääraaka-aine. Kuusenkerkässä on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, punajuuresta saa rautaa ja kurkuma hillitsee tulehduksia, joten se on hyvä valinta flunssakaudella.

– Meillä on valikoimassa kurkumasta, kuusenkerkästä, punajuuresta ja nokkosesta valmistetut lattet. Asiakkaat ovat selkeästi kiinnostuneita niiden terveysvaikutuksista ja kyselevät suosituksia eri vaivoihin, kertoo rovaniemeläisen Woodssin yrittäjä Vilma Klemetti.

Woodssissa on haluttu tuoda esille pohjoisen omia superfoodeja, joten matchan tilalla käytetään kuusenkerkkää. Nokkos-chai-latte valmistetaan 20 kilometrin päästä tulevista kuivatuista nokkosista, kauramaidosta, hunajasta ja mausteista, kuten kanelista.

– Mielestäni Suomessa ei hyödynnetä tarpeeksi omia luonnon tehopommeja ja siksi valitsin kuusenkerkän ja nokkosen. Kerkkä on ollut myös suosituin erikoislattemme, nokkosen uskon nousevan kesällä, kun teemme siitä kylmän version. Turisteille kuusenkerkkä on hieman eksoottinen, mutta moni rohkaistuu kokeilemaan, kun saa tuoksutella sitä ensin.

Kokonaisuuden pitää olla kiinnostava ja tasapainoinen.”

Makua, ei pelkästään väriä

Erikoislattet voi tehdä tavalliseenkin maitoon, mutta yleensä pohjana käytetään kasvimaitoa. Esimerkiksi kookosmaidolla saa juomaan pientä makeutta ilman, että sitä tarvitsee erikseen lisätä. Kauramaito on puolestaan miellyttävän neutraali ja sopii monen makuun.

– Käytämme sataprosenttisia jauheita, jotka sekoitamme pieneen tilkkaan kuumaa vettä. Näin juomasta tulee tasainen, kun makuaine lisätään lämpimään maitoon, kertoo helsinkiläisen Tannerin kahvilavastaava Milja Kipahti.

Jauheiden lisäksi myös täysmehut sopivat makuaineeksi. Etenkin punajuuren ja muiden vahvasti värjäävien raaka-aineiden kohdalla se on myös siistimpi vaihtoehto.

Vaikka erikoislattet ovat kuvauksellisia, pitää juomiin saada riittävästi makua. Muuten lopputuloksena on muki värjättyä maitoa.

– Kokonaisuuden pitää olla kiinnostava ja tasapainoinen. Kurkuma esimerkiksi on sellaisenaan aika stydi, mutta pehmenee hunajan ja ceyloninkanelin avulla. Punajuuri latte puolestaan saa kivaa twistiä vaihtamalla kauramaidon kookokseen.

Toimivia makupareja

Juomien suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana. Reloven listalla olevassa mustanpuhuvassa charcoal lattessa yhdistyvät aktiivihiili, vanilja ja kauramaito. Kevään aikana valikoimiin tuli chilistä potkua saava mansikka-jasmiini-latte. Toinen uutuus on latte, jossa on mustikkarouhetta, sinistä spirulinaa, mustapippuria ja hunajaa.

– Kokeilemme ennakkoluulottomasti kaikenlaisia juttuja. Bongaamme usein sosiaalisesta mediasta ideoita muun muassa raaka-aineisiin ja mietimme niille sopivia makupareja. Testaamme juoman myös erilaisilla kasvimaidoilla, jotta löydämme parhaiten toimivan vaihtoehdon. Itse fiilistelen tällä hetkellä kookosmaitoa, sillä siitä saa juomiin kivan hieman makean twis­tin, Skinnari kertoo.

Vinkit lattejuomiin

 • Käytä pohjana erilaisia ammattilais-käyttöön suunniteltuja kasvimaitoja. Kaura on neutraali vaihtoehto, kun taas kookosmaidolla saa mielenkiintoista twistiä. Huomioi, että kookos jakaa kuitenkin mielipiteitä.
 • Suunnittele resepti niin, että se toimii maitoa vaihdettaessakin. Tämä nopeuttaa valmistusta ja varmistaa tasalaatuisuuden.
 • Mieti raaka-aineet niin, että lattessa on riittävästi makua. Esimerkiksi mustikka on yksinään melko mieto, joten se vaatii lisäpotkua. Hyödynnä juomissa erilaisia mausteita.
 • Käytä makua antamassa esimerkiksi sataprosenttisia jauheita tai täysmehuja. Jos käytät jauheita, sekoita ne ensin pieneen määrään kuumaa vettä.
 • Jos juoma kaipaa pientä makeutta, käytä hunajaa tai agavesiirappia.
 • Kokeile lattejuomia myös kylminä versioina.

 

Julkaistu Aromissa 4/2019.

Reloven Punavuoren toimipisteen kahvilavastaava Sini Skinnari.
Reloven Punavuoren toimipisteen kahvilavastaava Sini Skinnari.
Matcha latte on vihreän teen ansiosta piristävä vaihtoehto.
Matcha latte on vihreän teen ansiosta piristävä vaihtoehto.
Mustikkarouheesta tehty latte saa makunsa myös sinisestä spirulinasta, mustapippurista ja hunajasta.
Mustikkarouheesta tehty latte saa makunsa myös sinisestä spirulinasta, mustapippurista ja hunajasta.
Valmistusvaiheessa jauhe kannattaa sekoittaa pieneen tilkkaan kuumaa vettä ennen juomaan lisäämistä.
Valmistusvaiheessa jauhe kannattaa sekoittaa pieneen tilkkaan kuumaa vettä ennen juomaan lisäämistä.
Helsinkiläisen Tannerin kahvilavastaava Milja Kipahti.
Helsinkiläisen Tannerin kahvilavastaava Milja Kipahti.
Charcoal lattessa on aktiivihiilen lisäksi vaniljaa.
Charcoal lattessa on aktiivihiilen lisäksi vaniljaa.
Kuusenkerkkä lattessa hyödynnetään pohjoisen omaa superfoodia.
Kuusenkerkkä lattessa hyödynnetään pohjoisen omaa superfoodia.