Omnian keittiöväki innostui Pepen vierailusta. Vaativiin keittiöpuuhiin siitä ei vielä ole, mutta neuvoa ja opastaa se osaa.
Omnian keittiöväki innostui Pepen vierailusta. Vaativiin keittiöpuuhiin siitä ei vielä ole, mutta neuvoa ja opastaa se osaa.

Testissä uusi työkaveri

Robotiikka ja robotit kehittyvät maailmalla hurjaa vauhtia. Uutena trendinä robotiikassa ovat nyt erilaiset yhteistyörobotit, jotka tarvitsevat aina ihmisen apua. Tällainen uusi työkaveri oli testissä myös Kaivopihan UniCafella.

Keskustelu robottien ympärillä käy Suomessa nyt kuumana. Erityisen paljon mediahuomiota on hamunnut robottijulkkis Sofia, mutta uutena ilmiönä robottimaailmasta ovat nousseet myös erilaiset yhteistyö- ja hoivarobotit.

Helposti käytettävät ja ihmisten kanssa yhteistyötä tekevät robotit madaltavat kynnystä hyödyntää robotiikkaa. Silti käytännön kokemukset ovat monilla aloilla vielä alkutekijöissään, niin myös ravintola- ja hotelliympäristössä. Yksi ensimmäisistä kokeiluista tehtiin Helsingissä Ylioppilasaukion UniCafessa, jossa uudeksi työkaveriksi testattiin Omronin LD-mobiilirobottia, johon oli asennettu Metoksen GN-mitoitettu johdevaunu.

– Potentiaali on valtava. Kun tekniikka vielä vähän kehittyy, voidaan roboteista saada apua erityisesti toistuviin, staattisiin liikkeisiin sekä ruoan kuljetukseen. Robottien hinta ja käyttökustannukset vaativat toistaiseksi myös varsin suurta volyymiä, sanoo HYY Yhtymän liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

Tilat asettavat haasteita

Ylioppilasaukion toimipiste palvelee päivittäin tuhansia asiakkaita. Robotti liikkui keittiön, ravintolasalin ja tiskin välillä kuljettaen ruokaa ja astioita. Ennen työvuoron alkua robottiin oli ohjelmoitu ravintolan tilat ja päivän työtehtäviin vaadittavat reitit. Käyttöliittymään syötettiin myös päivän ruokalista, jotta linjastoon sai tilattua oikeat komponentit oikeaan aikaan.

– Robotiikkakokeilu Ylioppilasaukion UniCafessa oli varsin paljastava sekä robotteihin liittyvien mahdollisuuksien että haasteiden osalta. Uuden työkaverin kokeilussa kävi ilmi, että parhaan hyödyn saamiseksi tulee koko tila ja muu logistiikka suunnitella robotti huomioiden. Esimerkiksi riittävän väljät ja kynnyksettömät kulkuväylät ja tarpeeksi loivat kulmat kääntymiseen ovat tärkeitä.

Vaikka kehitettävää vielä löytyy, olisi henkilökunta jo tässä vaiheessa valmis vastaanottamaan uuden työkaverin. Laitteen käyttämisessäkään ei kohdattu suuria ongelmia, sillä käyttöliittymä oli selkeä ja yksinkertainen.

– Ravintola-ala on jatkuvan muutoksen ala, jossa henkilöstö on jo nähnyt kaikenlaista. Robotit eivät välttämättä eroa niin paljon muista teknisistä apuvälineistä kuin voisi ajatella.

Taattu huomio

Itsenäisesti toimiva ja liikkuva robotti vaatii henkilökunnan lisäksi totuttelua myös asiakkailta. Vaikka robotti osaa väistää yllättäviäkin esteitä ja ihmisiä, ovat robotin huomioiminen ja turvallinen liikkuminen on kaiken A ja O, kun kyydissä voi olla myös kuumaa kuormaa.

– Jatkossa voidaan miettiä uusia ratkaisuja, mutta nyt testivuoroissa laitoimme mobiilialustan soittamaan sille sopivaa musiikkia eli Tähtien sodan tunnaria. Huomio oli taattu, nauraa Pihlajamäki.

Uusi työkaveri pärjäsi haastavassa ympäristössä kiitettävästi ja antoi HYY Yhtymälle paljon ajattelemisen aihetta tulevaisuuteen.

– Aiomme ilman muuta jatkaa robotiikan osalta edelläkävijöiden joukossa, ja pitää robotiikan tarjoamat mahdollisuudet mielessä, kun kehitämme koko toimintaamme.

Mobiilirobotin ohjaaminen toimi kätevästi tabletilla, johon oli ohjelmoitu päivän ruokalista. Toinen tabletti sijaitsi keittiössä ja toinen linjastossa.
Mobiilirobotin ohjaaminen toimi kätevästi tabletilla, johon oli ohjelmoitu päivän ruokalista. Toinen tabletti sijaitsi keittiössä ja toinen linjastossa.

Sanastoa

Robotti

Robotti on mekaaninen laite tai ohjelmisto, joka hoitaa erilaisia tehtäviä autonomisesti ennakkoon annettujen käskyjen mukaan. Ohjelmistorobotteja kutsutaan usein boteiksi ja ihmistä muistuttavaa robottia androidiksi tai humanoidiksi. Yhteistyörobotit ovat robotteja, jotka tekevät töitä yhdessä ihmisen kanssa.

Esineiden internet (IoT, Internet of things)

Laitteita, joita voidaan tarkkailla, ohjata ja seurata netin kautta.

Tekoäly (AI, Artificial intelligence)

Tekoäly on todennäköisyyksiä laskeva tietokoneohjelma, joka pyrkii mallintamaan ihmisaivojen toimintaa. Kaupallisista sovelluksista tunnetuimpia ovat IBM:n Watson ja Googlen Deep Mind.