Tiedätkö, mistä maito aamukahviisi tulee?

Kaikkihan sen nyt tietää, että maito tulee lehmästä. Harvempi sen sijaan osaa sanoa, missä se lehmä asuu. Tiedätkö sinä? Tai oletko selvillä, mitä lehmät tekevät pilvettöminä öinä, jolloin kuu paistaa? Monet sellaiset yksityiskohdat, joista puhutaan kahvin tai viinin yhteydessä, jäävät sanomatta maidosta. Vaikka ei pitäisi.

Miksi meidän pitäisi tietää, mistä se maito aamukahviimme tulee? Alla on esitetty yksi pätevä ja aamuja virkistävä syy.

Vain parasta kahvikuppiin

Suomalaiset ottavat selvää, missä kahvipapu on kasvanut ja miten se on päätynyt aamukahviimme. Tutkimme, onko kahvi tuotettu vastuullisesti ja onko viljelijälle maksettu reilusti. Tiedämme, miten pavut on paahdettu ja miltä erilaiset paahtoasteet maistuvat.

Muutkin kuin hifistelijät ja baristat valmistavat nykyään kahvinsa vastajauhetuista laatupavuista. Kahvi on suomalaisille pyhä asia: sitä nautiskellaan, sen tuoksun ja maun ääreen rauhoitutaan. Ja sitten lorautetaan perään maitoa.

Maitoa. Ihan vain maitoa. Uskomatonta!

Kun kupissasi on laatukahvia, sekoita joukkoon laatumaitoa, jonka alkuperä on tiedossasi. Kaada tavallisemmankin sumpin päälle parasta maitoa, koska maidon avulla voit peittää kahvin virheitä. Mitä korkeampi rasvaprosentti maidossa on, sitä enemmän se pehmentää ja täydentää kahvin makua sekä pyöristää aromeja.

Maidon ominaisuuksia määrittää käyttökohde. Esimerkiksi kahvimaidosta puhuttaessa maku, suutuntuma, toiminnallisuus ja ulkonäkö ovat tärkeitä. Kahvimaidosta oikeanlaisen tekevät sopiva makeus sekä korkea rasva- ja proteiinipitoisuus.

No mistä se maito sitten tulee?  

Meille Arlalla maidon alkuperä ja sen jäljitettävyys ovat tärkeitä, jotta pystymme takaamaan aina puhtaan ja laadukkaan tuotteen. Haluamme luoda maailman läpinäkyvimmän valmistusketjun ja olla edelläkävijä maitotuotteiden jäljitettävyydessä.

Tikan luomutila sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Tilan lehmät aterioivat lähitienoon luomuheinällä ja käyskentelevät vapaasti Pohjanmaan aukeassa peltomaisemassa. Arlan luomutäysmaito eli Yhden Tilan Luomumaito tulee siis Tikan perheen lehmiltä, Suomen suurimmalta luomutilalta.

Kun tiedät, mistä maitosi tulee, tiedät, millaista maitoa kahviisi kaadat ja voit olla varma laadusta. Huomenna aamulla, kun käsiesi välissä on kupponen höyryävää kahvia – ja toivottavasti tilkkanen laatumaitoa – klikkaa itsesi Arlan www-sivuille ja käy katsomassa, kuka lypsi maitosi. Näet myös, kuka otti maidon meijerillä vastaan.

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

P.S. Jäikö vaivaamaan, mitä ne lehmät oikein tekevät kuutamoöinä? No, Tikan tilan lehmät ainakin lähtevät porukalla yökävelylle kuuta ihmettelemään. Aina isoimman laitumen kauimpaan päähän, tien varteen saakka, minne tilan lehmät ei yleensä viitsi kävellä.

*Kaupallinen yhteistyö