Monissa muissa maissa myös katsotaan ravintolakävijää todella pahasti, jos ei tippiä laskun yhteydessä jätetä. Monet suomalaiset kokevat tippaamisen kiusalliseksi, ja siksi eivät anna juomarahaa, jos se ei ole täysin pakollista.

Moraalisesti tippaamista voi tietysti myös katsoa siltä kantilta, että se siirtää osan palkkavastuusta yrittäjältä asiakkaalle ja vaikka tarjoilijalle itselleen, koska näin on tarjoiltavan ja tarjoilijan oma vastuu miten hyväksi palvelu arvotetaan ja kannattaako siitä maksaa ektraa. Juomarahan antamista voi myös arvostella siitä, että se ikään kuin huijaa hintoja alemmaksi kuin ne oikeasti ovat; jos palvelu ei kuulu hintaan eli se tulee lisänä, niin ruokalistan annoksethan ovat kalliimpia kuin menussa sanottiin. Nämä ovat kuitenkin hyvin monisyisiä asioita, joka riippuvat myös ravintolatoiminnan muista lainalaisuuksista, jotka joka maassa ovat erilaisia. Siten ei voi vetää suoria linjoja eri maiden välillä, vaikka monet niin tykkäävät tehdä.

Minusta juomarahan antaminen on Suomessakin sallittua ja toivottavaakin, jos on oikeasti saanut hyvää ja henkilökohtaista palvelua. Ja tippi kyllä oikeasti ilahduttaa ravintolahenkilökuntaa, Suomen palkoillakin. Ärsyttää, kun joskus on kansainvälisessä seurassa suomalaisessa ravintolassa ja joku suomalainen sanoo kaikille, ettei Suomessa tarvitse tipata. Ei niin, mutta kyllä täälläkin saa juomarahan antaa, jos on todella tyytyväinen. Vaikka ammattitaitoinen ravintolahenkilökunta on asiakaspalveluhenkinen ja hyvä työssään muiden motivaatiotekijöiden vuoksi, kyllä hekin ilahtuvat pienestä lisärahasta.

Tippaamisessa on tietysti omat reiluussääntönsä. Koska ravintokäynnin onnistumiseen vaikuttaa niin ruoka, juoma kuin palvelukin, tipitkin tulisi jakaa koko henkilökunnan kesken niin, että lisäonnistumisen elämyksiä tulee sekä salin että keittiön puolella. Tai niin kuin jossain paikoissa tehdään, laittaa yhteiseen virkistysrahastoon. Juomaraha ei ole minusta automaatio, vaan nimenomaan erinomaisen ravintolakokonaisuuden pieni hyvän mielen palkkio. Siitä sekä tipin antajalle että saajalle tulee hyvä mieli. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Käy lukemassa Juliaihmisen teesit, miksi hän ei tippaa ja osallistu keskusteluun blogin alla: http://www.lily.fi/blogit/juliaihminen/miksi-en-tippaa-eika-sinunkaan-pitaisi