Helsingin Kauppatorin laidan paraatipaikalle kesäkuussa avautuva Roster Helsinki on kahden arvostetun ravintoloitsijan kunnianhimoinen hanke Helsingin vanhan keskustan elävöittämiseksi. Ravintolan nimi viittaa Kari Aihisen ja Paul Hickmanin tuekseen rakentamaan ammattilaiskokoonpanoon eli rosteriin.

Helsingin arvokkaimpiin kuuluva liikepaikka asettaa ravintolalle kovat odotukset, mutta ravintoloisijoina aloittavat Aihinen ja Hickman uskovat löytäneensä yhtälön, jolla erottautua kaupungin muista uutuusravintoloista. Roster Helsingin konsepti on selkeä: rentoa, selkeää ja laadukasta. Ruokalistan rakenne on yksinkertainen ja sen erikoisuutena on makujen ja annosten välinen tasa-arvo.

– Listaa miettiessämme jäimme miettimään perinteisen alku-, pää- ja jälkiruokajaottelun merkitystä. Sehän on suoranaisesti alkuruokia syrjivää, joten otimme rohkean askeleen ja päätimme tehdä moisesta lopun. Roster Helsingin annokset ovat tasa-arvoisia, oli kyse sitten lihasta, kalasta, kasviksista tai jälkiruoista. Niitä sitten nautitaan sen mukaan, mitä itse kukin jaksaa ja hyvältä tuntuu, perustelee Aihinen.

Roster Helsingin kantavaa teemaa ei ole sidottu maahan, vuodenaikaan tai sesonkiin. Peruslista vaihtuu pari-kolme kertaa vuodessa, mutta Aihinen ja Hickman tulevat sen lisäksi tarjoamaan viikoittain valmiita annoskokonaisuuksia, joissa yhdistyvät päivän parhaat maut.

Mutkatonta palvelua

Roster Helsingin tiimi uskoo Aihisen ruokien ohella erottautuvansa erinomaisella palvelulla. Siitä vastaa Royal Ravintoloiden ravintoloitsijatallissa aloittava, PRO-gaalassa vuoden 2016 ravintolapäällikkö -palkinnolla palkittu Paul Hickman. 

– Palvelun osuus ravintolaelämyksessä kasvaa jatkuvasti ja hyvä tunnelma voi nykyisin olla jopa ruokaa tärkeämpi nimittäjä. Aihisen kaltaisen mestarin vastatessa ruokapuolesta jää minulle mieluisa haaste voittavan tunnelman ylläpitämisessä, Hickman kertoo. 

Mutkattomuutta Roster Helsingissä edustaa myös Hickmanin uran laajin laseittain tarjoiltavien viinien valikoima.

– Eihän kukaan viiniä pullosta juo, joten meillä saa puolia noin 200 viinin listaltamme laseittain tai karahveittain. Laitamme myös niiden mittayksikköjä uusiksi. Meillä ne ovat 12,5 cl, 25 cl, 50 cl ja koko pullo 75 cl. Näin ei tarvitse aina nauttia koko pulloa ja tarjolla on myös arvoviinejä laseittain. Viinirosteriimme tulee myös kiinteä eurokatteinen hinnoittelu, joten niitä on kaikin puolin mukava nauttia, lupaa Hickman.

Asiakaspaikkoja kaksikerroksisessa Roster Helsingissä tulee olemaan 300. Näistä 200 ruokailijoille, 60 baariin ja 40 terassille. Sisustuksesta löytyy niin tyylikästä designia, looseja, avokeittiö, baaritiski ja intiimejä nurkkauksia.

– Kahden ravintolasalin lisäksi Rosterista löytyy myös ääni- ja näköeristetty takahuone ”Omertà”, jonka seurueet voivat varata yksityistilaisuuksiinsa. Siellä vallitsee nimensä mukaisesti oma rauha ja tilaan on myös oma sisäänkäyntinsä, jatkaa Hickman.

Roster Helsingin keittiöpäällikkö Aihinen vastaa jatkossakin ravintola Savoyn keittiöstä. Ruoasta ei tingitä kummassakaan, mutta ravintoloiden tunnelmissa voi Aihisen mielestä havaita pieniä eroavaisuuksia.

– Rosterissa muodollisuudet jätetään narikkaan. Salaisessa takahuoneessa porukat voivat myös halutessaan luukuttaa nupit kaakossa vaikka Metallicaa läpi aterian ilman, että muut vieraat häiriintyvät.