Tosi helppoa tai hyvin vaikeaa - Kolmen leipurin matkassa

Taikinakirja, Vaan 3 ja La Pâtisserie ovat kolme aivan erilaista leivontakirjaa, joista jokainen tarjoaa huikeita ideoita leivontaan. La Pâtisserien tarjoama tieto kuuluu jokaisen keittiössä työskentelevän yleissivistykseen.

Kuluttajuuden sirpaloitumisesta on puhuttu jo vuosia: sama ihminen vannoo itse leivotun nimiin, mutta ostaa tiukan paikan tullen myös kaupasta laadukkaita leipomuksia. Myös itse tekemisessä on eri tasoja: sekä pikaisesti huitaisemalla että perinpohjin laittamalla saa ihanaa tarjottavaa pöytään. Esittelen kolme lähestymistapaa – kolme erilaista tämän kevään keittokirjaa.

Vaan 3

Emma Ivanen Vaan 3 on nimensä mukaisesti helpon tekemisen ylistys. Jos raaka-aineita tarvitaan jokaiseen reseptiin korkeintaan kolme, homman täytyy olla helppoa! Ivanen kuudes keittokirja on kaksikielinen (suomi ja englanti) kaunotar, ulkoasusta vastaa Cozy Publishingin luottokuvaaja ja -graafikko Viola Virtamo.

Ivane lupaa, että lyhyiden raaka-ainelistojen ansiosta jo leipomisen aloittaminen on helppoa. Kaiken tarpeellisen löytää tavallisesta pienestä ruokakaupasta. Ohjeiden sanotaan sopivan myös lasten kanssa leipomiseen.

Kirjan selailu todella avaa uuden ikkunan leipomiseen. Täytekeksitikkarien kohdalla totean ensimmäisen kerran, että näiden tekemistä tyttäreni rakastaisi. Vaahtokarkkitikkarit ovat paranneltu versio juhliemme hitistä, suklaaseen kastetusta vaahtokarkista.

Upeiden kakkujen kohdalla on pakko hieraista silmiä epäuskosta – oikeastiko nämä onnistuvat vain kolmella raaka-aineella? Jopa perinteikäs Key Lime Pie syntyy vain kolmesta raaka-aineesta, ja Ivane vakuuttaa, että jättämällä munan pois kakun koostumus vain paranee. Vaahtokarkkikakku saattaa olla nelivuotissynttäreiden hitti! Tai yhtä hyvin popcornkakku. Kreisiä!

Toki kolmen raaka-aineen ohjeissa hyödynnetään monipuolisesti lähikaupan antimia: keksejä, vaahtokarkkeja, suklaata, valmiita poppareita, pikku-pretzeleitä. Mutta se ei haittaa, jos tekee mieli tehdä helposti hyvää.

La Pâtisserie – klassikoita ammattilaisten ottein

Avaan Kaisa Leinon ja Terhi Toivosen kirjan aavistellen, että hätäisen kokin juhliin ei tällä kerralla löydy käteviä vinkkejä. La Pâtisserie (Atena) lupaa opastaa 28 ranskalaisen klassikkoleivonnaisen teossa. Pariisissa asuvat sokerileipurit ovatkin mitä parhaimpia oppaita matkalla kohti Madeleine de Proust -hetkiä!

Aihetta lähestytään perusasioita läpi käyden. Puolet kirjasta on varattu valmistustekniikoiden opiskeluun: erilaiset taikinat, kakkupohjat, marengit, täytteet ja koristelu saavat omat lukunsa. Tekijät muistuttavat, että paras lopputulos syntyy tarkasti mittaamalla, joten keittiövaaka on välttämätön työväline. Kirjassa esitellään tarkasti käytetty välineistö, joka helpottaa sokerileipurin onnistumista.

Tekniikkaosuuden voisi melkein laskea kuuluvan yleissivistykseen. Oppikirjamaisen yksityiskohtainen opastus houkuttelee kokeilemaan – näin tarkoilla ohjeilla ei varmasti voi epäonnnistua. Yksi toive vielä olisi parantamaan helppolukuisuutta: kohta kohdalta etenevät kuvitetut työohjeet voisivat päättyä aina valmiiseen tuotokseen. Näin erilaisista taikinoista syntyvät lopputulokset kristallisoituisivat lukijan mielessä.

La Pâtisserien toinen osa on omistettu valikoiduille resepteille. Briosseja tehdään viisi erilaista, voisarven sukuisia toiset viisi, makeita piirakoita kuusi, kakkuja viisi ja tuulihattuja ja lehtitaikinaleivonnaisia määrällisesti eniten, peräti yhdeksän versiota.

Uskon, että omaksumalla käyttöön tämän kirjan työtavat minustakin tulisi varsin hyvä leipuri. Tavataanko minut vielä jonain viikonloppuaamuna, kun herään ennen muita, kaulimassa voitaikinaa suklaataskuja varten? Rakastan pain au chocolat’a, mutta rakastanko niin paljon? Suosittelen kirjaa lämpimästi jokaiselle, jota leivonta innostaa, sillä perusasiat haltuun ottamalla kehität itsestäsi myös luovemman leipurin. Sitä, minkä osaa, on helppo varioida.

Taikinakirja – yhdestä taikinasta on moneksi

Mari Moilasen neljäs ruokakirja Taikinakirja (Kirjapaja) on hänen ensimmäinen leivontakirjansa. Aika oli nyt kypsä leivonnalle omistetun kirjan julkaisemiselle, tai oikeastaan jo ylikypsä – kun Moilanen alkoi koota kirjaa, reseptejä oli sata liikaa! Tähän löytyi ratkaisu: kirja sai rakenteen, jossa perusohjeen lisäksi annetaan aina jokunen vinkki sen variointiin. Alaotsikoksi tuli ”Yhdestä taikinasta useampi herkku.”

Moilanen on intohimoinen leipuri – koko ruokainnostus sai alkunsa leipomisesta – joten tämän kirjan tekeminen oli hänelle erityisen suuri nautinto. Pientä haastetta toi tonton-ruokavalioiden selättäminen.

- Monessa kodissa pohditaan eri ruokavalioiden haasteita. Mietin, miten ”tonton” tulisi mahdollisimman helpoksi kotileipurille. Enää ei tehdä erikseen laktoositonta, gluteenitonta ja vegaanista piirasta, vaan yksi piiras riittää, Moilanen toteaa.

Taikinakirjassa on ”jalostusehdotukset” mukaan laskien 170 reseptiä. Piirakkataikinat, keksipohjaiset piirakat, pullataikinat, leipävanukkaat, köyhät ritarit, kääretorttutaikinat, pannukakkutaikinat, vohvelitaikinat, crumbletaikinat, banaaninkakut ja brownietaikinat saavat jokainen oman osionsa.

Moilanen nostaa omiksi suosikeikseen pullan, tupla-banoffeen ja croissantleipävanukkaan. Pulla nousee kärkeen upean assistentin leivontataitojen ansiosta, Moilanen tunnustaa auliisti. Kokonaisista croissanteista, briestä ja kirsikoista rakennettava vanukas taas kuulostaa niin hulvattomalta, että sitä on pakko kokeilla.

Taikinakirjan vahvuus on monipuolinen jauhojen käyttö. Spelttiä, tattaria, täysjyvämaissijauhoja, perunajauhoja – näin syntyy myös luontaisesti gluteenittomia leivonnaisia! Helppojen ratkaisujen etsijä tekee myös löytöjä: vaniljakiisselillä ja marjoilla täytetty tuoremarjapiiras on takuuvarma syntymäpäivätarjoilu, minkä ikäisen sankarin juhliin hyvänsä.

Taikinakirjaa ei muuten juhlittu piirakoilla vaan ravintola Toca sai vapaat kädet räjäyttää muutaman reseptin atomeiksi. Niinpä julkkareissa oli poikkeuksellisen fiini tarjoilu: lohifenkoliquichen, kinkku-parsakaalipiiraan ja tuoremarjapiiraan makujen inspiroimista kauniisti rakennetuista annoksista muodostui kokonainen iloisesti kupliva lounas.

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.