Toteuta haaveesi tänään – huomisesta et koskaan tiedä

Elämä pandemiauhan ja -uutisten keskellä on taistelua inhimillisen arjen, työn, elinkeinon ja hyvinvoinnin puolesta. MaRan Timo Lappi totesi haastattelussaan, että kukaan ei voi arvioida tarkasti, miten valtion velkaantuminen, lukuisat konkurssit ja massatyöttömyys vaikuttavat hyvinvointivaltion ylläpitoon tulevina vuosina. Kiistely siitä, mitkä toimenpiteet ovat terveyden ja toisaalta elinkeinojen ylläpitämisen säilyttämiseksi tarpeellisia, on loputon ja seilaa ääripäästä toiseen. Vaakakupissa painaa yhä raskaampana rajoitusten aiheuttamat lieveilmiöt ja seuraukset.

Jossittelun ja voivottelun sijaan on kyettävä löytämään ratkaisuja kriisistä ulospääsemiseksi. Eri maissa on tehty toisistaan hyvinkin poikkeavia päätöksiä kansalaisten suojelemiseksi. Nähtäväksi jää, mitkä maat valitsivat parhaimman strategian ja nousevat pandemian hellitettyä globaalin kilpailukyvyn kärkikastiin.

Suruviesti saavutti alan ammattilaiset Euroopan Bocuse d’Or -osakilpailun aattoiltana. Alansa tinkimätön ja esimerkillinen puolestapuhuja Matti Jämsén menehtyi lyhyen sairauden jälkeen. Esikuvansa poismenosta järkyttynyt ja surunauhoihin sonnustautunut Suomen Bocuse d’Or -joukkue selvitti tiensä Lyonissa järjestettävään finaaliin. Matti Jämséniä jäi kaipaamaan perheen lisäksi lukuisa joukko alan ammattilaisia. 40-vuotishaastattelussaan hän kertoi Helsingin Uutisille ajatuksia herättävästä elämänfilosofiastaan: haaveet on tehtävä todeksi tänään, sillä huomisesta et koskaan tiedä. Jämsénillä oli kaksi haavetta: perustaa lisää ravintoloita ja voittaa jonakin päivänä joukkueen kanssa kokkien maailmanmestaruus. Ravintoloita hän ehti perustaa, maailmanmestaruuden tavoittelu jää seuraajien tehtäväksi.

Omista haaveistamme, niistä meidän on itse pidettävä kiinni – ja toteutettava ne. Kriisissä ja kriisistä huolimatta on elettävä omannäköistä elämää.

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi@aromilehti.fi

Julkaistu Aromissa 9/20.

Sulje mainos Tilaa Aromi