Altia on lanseerannut Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Wine Gallery -nimisen Suomi 100 -viinisarjan, johon kuuluvat punaviini, valkoviini ja samppanja. Juhlavuoden viinien etikettejä koristavat Tove Janssonin freskot.

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Suomen juhlavuoden teema on Yhdessä, ja myös juhlaviinit ovat syntyneet yhteistyönä. – Halusimme luoda viinisarjan, joka sopisi kaikille suomalaisille. Siksi kutsuimme koolle joukon viinien huippuasiantuntijoita, joiden tehtävänä oli valita sokkomaistamalla paras puna- ja valkoviini sekä samppanja, Altia Finlandin markkinointijohtaja Kaisa Uschanoff-Alasaari kertoo.

Suomalaisten juhlapöydissä on jo vuosisadan ajan nautittu parasta, mitä viinimaailmalla on tarjota: viinejä Bordeaux’sta ja kuplivia Champagnesta. Itsenäisyyden alkuajan viinikaupoissa sekä Alkon ensimmäisessä, vuonna 1932 julkaistussa hinnastossa nämä alueet olivat vahvasti edustettuina, ja siten ne olivat luonteva valinta myös Altian Suomi 100 -viinien alkuperäisalueiksi.

Yhdessä-teeman toteuttaminen ei jäänyt vain viinipullojen sisältöön. Juhlavuoden viinien etikettejä koristavat rakastetun taiteilijan Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Alun perin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin maalaamillaan värikkäillä freskoilla Jansson halusi kuvata ’joie de vivreä’, elämäniloa, jota kaivattiin sodasta toipuvassa maassa.