Horeca-alan logistiikan myllerrys alkoi päivittäistavarakaupasta. Kesko julkisti marraskuussa 2015 ostavansa Suomen Lähikaupan 60 miljoonalla eurolla, ja kauppa toteutui huhtikuussa 2016. Ruokakesko on jo muuttanut Lähikaupan Siwat ja Valintatalot K-marketeiksi, joiden logistiikkakeskus on Vantaan Hakkilassa.

Päivittäistavarakauppa on Suomessa niin keskittynyttä, että kun kahdesta suuresta toinen ostaa kolmannen, ei kolmannen tukkurillekaan jää tilaa. Suomen Lähikaupan mukana Tuko Logisticsin volyymista lähti huhtikuussa 2017 puolet. Osuuskunnan muut jäsenet Wihuri, Stockmann ja Heinon Tukku alkoivat tehdä omia ratkaisujaan.

– Näimme, ettei Tukon toimintamalli ole pitkällä tähtäyksellä järkevä, ja että on viisasta hakeutua omiin tiloihin, Wihuri Aarnio Metro-tukun toimialajohtaja Juha Mattila sanoo.

Tukon silloinen toimitusjohtaja Petteri Pelkonen johtaa nykyisin Heinon Tukkua. Tukon ja Inex Partnersin omistaman Finnfrostin toiminnasta irtautumisen takia Heinon Tukussa on jouduttu tekemään vain pieniä muutostöitä. Heinon Tukulla on toimitustukut Espoossa ja Kuopiossa sekä pääkaupunkiseudun pikatukut Koivuhaassa ja Sörnäisissä. Kaikissa niissä on ollut pakastevarastot tähänkin asti.

– Meillä on ollut koko ajan oma jakelu. Emme ole olleet Finnfrostin jakelussa, vaan sitä on käytetty yhtenä hankintareittinä. Tämä on meille hankinnan muutos, Pelkonen sanoo.

Heinon Tukku on irtautumassa myös Tukon Keravan jakelukeskuksesta. Pelkosen mukaan hankintakanavien muutos näkyy asiakkaille pieninä valikoimamuutoksina.

– Murrosvaiheessa myös toimitusvarmuus on hieman kärsinyt. Suurin muutos meille on tietojärjestelmien integrointi suoraan tavarantoimittajille.

Heinon Tukku on puhtaasti horeca-tukkuri. Sillä on henkilöstöä noin 400 tekemässä 250 miljoonan euron liikevaihtoa.

Stockan Herkulla siirtymäaika

Tuko Logistics Osuuskunnan kolmas jäsen Stockmann oli jäämässä ilman hankintakanavaa Wihurin ja Heinon Tukun irtautuessa Tukosta. Se myi Herkku-ruokakauppansa S-ryhmän osuuskaupoille kesäkuussa 2017 julkistetulla kaupalla. Velaton kauppahinta Herkuista oli 27 miljoonaa euroa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päättämän siirtymäajan mukaan Stockmann Herkku jatkaa Tukon asiakkaana kuluvan vuoden loppuun. Sen jälkeen se siirtyy käyttämään S-ryhmän hankintakanavia.

S-ryhmä keskittää logistiikkansa Inex Partnersin päivittäistavaroiden logistiikkakeskukseen Sipoon Bastukärriin. Vuonna 2016 avattu logistiikkakeskus on lajissaan Suomen suurin. Vaiheistetun käyttöönoton viimeinen vaihe on pakastelogistiikka, jonka siirto Sipooseen on juuri alkanut.

– Vuodenvaihteen tietämissä siirrot on tehtynä, Inex Partnersin tuotantojohtaja Jouni Jaakola kertoo.

Inexin alueterminaalien ohella ainoa lenkki S-ryhmän logistiikkaketjussa, joka ei siirry Sipooseen, on foodservice-alan tukkukauppa Meira Nova.

– Emme edes pohtineet siirtymistä, tarpeemme ovat erilaiset. Meillä on oma jakelu ja tietojärjestelmät. Inexiltä ostamme vähittäiskauppasortimenttia, Meira Novan toimitusjohtaja Eero Raappana sanoo.

Meira Novan Tuusulan logistiikkakeskus on maan ensimmäinen horeca-alaa varten rakennettu. Se valmistui 2007. Lisäksi yhtiöllä on yhdeksän alueterminaalia.

Raappanan mukaan Meira Nova käyttää pakasteiden osalta Finnfrostin Tuusulassa sijaitsevaa varastoa ensi maaliskuun jälkeenkin, vaikka Finnfrostin toiminta loppuu. Tilan omistaa Valion eläkekassa.

– Tuotteemme pysyvät siellä, ja Valio tuottaa meille ne palvelut. Tuotteiden hankintavastuu siirtyy Finnfrostilta meille, Raappana sanoo.

Meira Nova palvelee asiakkaitaan 2700 pakastetuotteella, jotka täyttävät Finnfrostin varastossa yhtä monta keräilypaikkaa. Valiolla ei ole vielä kertoa, mihin käyttöön muu osa Finnfrostin varastosta tulee.

– Valion suunnitelmat pakastevaraston käytöstä ovat vielä kesken, Valion kaupallinen johtaja Tuomas Sorri sanoo.

Meira Novalla on vakituista henkilöstöä noin 200, vuokratyövoima mukaan lukien kokonaisvahvuus on noin 320. Yhtiö tekee 400 miljoonan euron liikevaihtoa. Se palvelee myös päivittäistavarakauppoja tiskituotteilla, mutta horecan osuus liikevaihdosta on 98 prosentin luokkaa.

Tuko ja Finnfost omistajiensa armoilla

Tukolla oli viime vuoden lopussa keskimäärin 240 työntekijää ja liikevaihtoa 340 miljoonaa euroa. Väki on vähentynyt siitä alkaen, kun Suomen Lähikaupan volyymi lähti.

– Vuoden 2015 lopusta on menty vuosi kerrallaan, sen mukaan eletään, Tukon toimitusjohtaja Juha Viskari sanoo.

Tuko tiedotti 7. elokuuta käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat yrityksen koko jäljellä olevaa henkilöstöä.

Tukolla on jakelukeskus Keravalla. Pakasteiden osalta se käyttää Inex Partnersin kanssa puoliksi omistamaansa Finnfrostia.Finnfrostin toimitusjohtaja Markus Höglund sanoo pakastemarkkinoiden kasvaneen.

– Lämpimän kevään ansiosta jäätelö lähti liikkeelle vauhdikkaasti.Finnfrostilla on omaa ja vuokrahenkilöstöä vajaat 200 henkilöä. Yhtiön tulevaisuuden Höglund sanoo olevan omistajien asia.

– Jos volyymia lähtee pois, meidän tarpeellisuus pienenee. Mutta vielä ei ole päätöksiä, joita voisi spekuloida. Se on tultava omistajien kautta, Höglund sanoo.