Tumma lämmittää, vihreä viilentää – Näin vuodenajat ohjaavat teevalintoja

Suomalaiset ovat ennakkoluulottomia teenkuluttajia, jotka testaavat mielellään uusia vaihtoehtoja. Iltojen pimetessä asiakkaat kaipaavat tummemman teen lisäksi kanelin kaltaisia mausteita.

Teekulttuuri on ottanut Suomessa ison harppauksen niiden 12 vuoden aikana, jotka Helsingin ensimmäinen teekauppa Théhuone on toiminut Kampissa. Siinä missä laadukas tee piti ennen hakea Tukholmasta, on tarjonta nykyisin Suomessa laajaa. Samalla myös tietämys on kasvanut sekä kuluttajien että ravintola-alan ammattilaisten keskuudessa.

– Suomessa oli aikoinaan vireä teekulttuuri, mutta se jäi unholaan sotien aikana. Meillä tee on pitkään liitetty syksyyn ja ennen kaikkea flunssakauteen. Onneksi tilanne on hiljalleen muuttunut. Tee on ennen kaikkea nautintoaine, joka on paitsi maistuvaa, myös hyvää tekevä tunnelman luoja, yrittäjä Nina Lindgren sanoo.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa. Teenjuojien määrä kasvaa kuitenkin koko ajan, ja asiakkaat ovat oppineet vaatimaan laadukasta teetä esimerkiksi illallisen päätteeksi. Teeinnostus kasvaa myös nuorten keskuudessa.

– Nykyisin suomalaiset ovat Pohjoismaiden edistyksellisimpiä teenjuojia. Aiemmin Ruotsissa vieraillut japanilaisen teefirman edustaja ihmetteli täällä käydessään, miten hyvin suomalaiset tuntevat sikäläiset teet: eri laadut, värit ja haudutusajat.

Suomalainen on varsin ennakkoluuloton teenjuoja, jolle käy kaikki. Näin ollen tietty teelaatu ei nouse ylitse muiden. Moni teeharrastaja on kuitenkin innostunut esimerkiksi Kiinassa Yannin maakunnassa tuotetusta pu’er-teestä, jonka annetaan joko kypsyä ajan kanssa tai kypsytetään wodui-menetelmällä.

– Asiakkaille kelpaa niin musta, vihreä kuin valkoinenkin tee sekä maustamattomana että maustettuna. He ovat rohkeita kokeilemaan uutta ja kuulevat mielellään suositteluja. Yksi tärkeä valintakriteeri on tuoksu.

Asiakkaat ovat rohkeita kokeilemaan uutta.”

Tarjonta vuodenajan mukaan

Vuodenajat ohjaavat suomalaisten teevalintoja. Syksyn pimetessä kaivataan tummaa teetä ja kanelin kaltaisia mausteita. Tämä on luonnollista, sillä tumma lämmittää ja vihreä viilentää.

– Uudenvuoden jälkeen mausteet saavat väistyä. Silloin kaivataan detoxia ja vihreää teetä.

Kesäisin tee nautitaan jäähdytettynä. Perinteisen jääteen rinnalle on noussut cold brew tea eli kylmäuutettu tee, joka valmistetaan uuttamalla irtoteetä jääkaapissa kylmässä vedessä yön yli.

– Suosittelen käyttämään tätä valmistustapaa myös tavallisen jääteen kohdalla. Esimerkiksi vihreän teen raikkaus säilyy paremmin, kun se ei ole tekemisissä kuuman veden kanssa. Ainoastaan yrttiteet on parempi tehdä normaaliin tapaan ja sitten jäähdyttää, Lindgren vinkkaa.

Matchan suosio on kasvanut Suomessa jo muutaman vuoden. Perinteisen vispatun version sijaan matchaa nautitaan täällä lattena tai viime kesän hittijuomana eli kylmänä frappuccinona. Se toimii hyvin myös perinteisenä jääteenä ja leivonnassa.

– Kyseessä on luonnon oma superfood, jota käytetään virkistävien ominaisuuksiensa takia myös jugurtin seassa ja smoothieissa, Lindgren kertoo.

Teekoulutus auttaa työssä

Helsinkiläisen ravintolakoulu Perhon opiskelijat käyvät opettajansa johdolla syksyisin Théhuoneessa tutustumassa eri teelatuihin ja niiden valmistamiseen. Tee on alkanut kiinnostaa muutenkin alan opiskelijoita, niin että esimerkiksi teen ja ruoan yhdistämisestä on tehty opinnäytetöitäkin.

Teen lisäksi ravintolat ja kahvilat hankkivat teehuoneelta myös koulutuksia henkilökunnalleen. Niissä käydään läpi lopputulokseen vaikuttavat perusasiat eli eri teelaadut, käytetyn veden lämpötila ja haudutusaika.

– Yleisimmät virheet teenvalmistuksessa ovat liian kuuma vesi ja turhan reipas teelehtien annostelu. On hyvä muistaa, ettei kahviakaan laiteta miten paljon tahansa. Sama pätee teehen, Nina Lindgren sanoo.

Oikean lämpötilan takaamiseksi kannattaa hankkia vedenkeitin, jossa lämpötilaa voi säädellä. Asiakkaalle tee kannattaa annostella pallosihdin sijaan ylhäältä auki olevaan sihtiin. Lisäksi on tärkeää ohjeistaa, mikä on suositeltu haudutusaika. Asiakas voi itse päättää noudattaako sitä vai ei.

– Yksi haaste ravintoloissa ja kahviloissa on henkilökunnan vaihtuvuus. Vaikka koko henkilökunta koulutettaisiin aluksi, ei oppi välttämättä siirry uusille tulokkaille. Tähän on hyvä kiinnittää huomiota. 

______________________________________________________________

Teevinkkejä

 • Säilytä tee ilmatiiviissä ja valoa
  läpäisemättömässä rasiassa. Pidä tiskillä
  esillä vain pieniä määriä.
 • Muista oikea valmistus: veden lämpötila,
  teen määrä ja haudutusaika. Ylhäältä auki oleva
  sihti on pallomallista parempi.
 • Suunnittele teelista ravintolasi tai kahvilasi
  tyyliin sopivaksi. Hyvä runko listalle ovat
  perinteinen musta ja vihreä tee sekä muutama erilainen maustettu vaihtoehto. Muista myös kofeiiniton vaihtoehto. Talvella toimii kamomillahauduke, kevääseen puolestaan sopivat sitruunaruohon kaltaiset aromit.
 • Pidä lista hallittavana sekä työntekijöiden
  että asiakkaiden kannalta. 5–7 teevaihtoa
  on riittävä laajuus. Hyvin valmistettu laadukas tee
  on määrää tärkeämpää.