Tunnettu asiantuntijajoukko tuomaroi valtakunnallista ruokamatkailutuotekilpailua – kisa käynnissä nyt

Valtakunnallinen ruokamatkailutuote palkitaan neljännen kerran kesäkuussa. Valinnan tekevät asiantuntijat, jotka edustavat merkittäviä alan organisaatioita.

Hungry For Finlandin nimissä käynnistettiin neljännen kansallisen ruokamatkailuhanke-kilpailun. Kilpailuun haetaan Suomessa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä. 

Tuomaristoa edustavat muun muassa Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen, Maa- ja Kotitalousnaisten Marita Suontausta sekä Maa- ja metsätalousministeriön Kirsi Viljanen

Osallistua voi järjestäjien mukaan olemassa olevalla ruokamatkailutuotteella tai kehitteillä olevalla innovatiivisella, uudella ratkaisulla. 

Kilpailuaika on 18.1.–18.3.2021. Finalistit valitaan kesäkuussa 2021 ja voittajat julkistetaan 2021.

Osallistujilta edellytetään vastuullista toimintaa ja hyvän liiketoiminnan periaatteita. Ruokamatkailutuotteella ei tarkoiteta pelkästään raaka-ainetta tai elintarviketta, kilpailun järjestävä taho korostaa. Sen sijaan vahvaa alueellista kytkentää edellytetään raaka-aineiden, kulttuurin, perinteiden ja tarinan muodossa.

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, myynti- ja markkinointikanaviin ja ruokamatkailutuotteen kokonaisuuteen.

Kilpailun koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Paikallisuus ja tarina yhdistettynä tekemiseen

Ruokamatkailutarjonta on kilpailun järjestäjien mukaan matkailijoiden kohtaama paikallisuuteen ja tarinoihin perustuva maukas ravintolaruokailu, kotiruokailu, katuruoka, suomalaisen ruuan tekeminen ohjatusti, luonnonantimiin ja keräilyyn liittyvät ruokamatkailutuotteet. Samoin luonnossa ja kulttuuriympäristössä tapahtuva ruokailu, erilaiset ruokamatkailuun liittyvät reitit ja tapahtumat. Yhtä lailla torit, kauppahallit, erikoismyymälät, kuten juustolat, viinitilat, tislaamot sekä pienpanimot ja niiden ympärille rakennettu ohjelma, listataan järjestäjien sivuilla. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Parhaimmillaan ruokamatkailutuote on osallistamista ja tekemistä, josta matkailija oppi jotain uutta ja tekee matkailutuotteen elämykselliseksi.

Kisalla rohkaistaan innovatiivisuuteen ja elämyksellisyyteen

Kilpailulla on järjestäjien mukaan tarkoitus rohkaista ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa.  Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa sekä etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. 

Vuoden 2021 kilpailu on järjestyksessään neljäs. Edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017 ja 2019.

Kilpailun arviointiraati

Kilpailun arviointiraadissa ovat rahoittajien edustajat:

  • erityisasiantuntija, kilpailuraadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen, Maa- ja metsätalousministeriö
  • Development Manager Terhi Hook, Business Finland/Visit Finland
  • ruokamatkailun koordinaattori Anne Mikkola, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK / Lomalaidun ry
  • kehityspäällikkö Marita Suontausta, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
  • projektipäällikkö Miia Korja, D.O. Saimaa / Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
  • puheenjohtaja  Ulla Liukkonen, Suomen Keittiömestarit ry
  • yritysluotsi Jukka-Pekka Tolvanen, Helsingin kaupunki

Lisää tietoa kilpailusta

Sulje mainos Tilaa Aromi