Tuoreita salaatteja, sushia ja mezejä - kolme kovaa brändiä tavaratalon katon alle

Helsingin Stockmannin tavaratalossa on vähintään yksi kahvila tai ravintola jo lähes jokaisessa kerroksessa kattoterassilta kellariin. Kaikkiaan ruokaa ja juomaa tarjoilevia paikkoja on 17, kun uusin kolmikko Hanko Sushi, Ooh La Laa ja Comptoir Farouge avaavat ovensa.

Sami Rekola on kehitellyt kasvisravintola Oh La Laan reseptiikkaa. Osa salaateista ja leivistä  on lakto-ovo-vegetaarisia, osa sopii myös vegaaneille.
Sami Rekola on kehitellyt kasvisravintola Oh La Laan reseptiikkaa. Osa salaateista ja leivistä on lakto-ovo-vegetaarisia, osa sopii myös vegaaneille.

Kolme trendikästä uutta ruokapaikkaa on löytänyt paikkansa liki rinta rinnan Stockmannin tavaratalon katutasosta.

Ensimmäisenä Royal Ravintoloiden uudesta kolmikosta ovensa avasi pieni Hanko Sushi Bar. Hullujen Päivien alla käynnistynyt sushikauppa on Jesper Björkellin mukaan sujunut vilkkaasti. Ideana onkin palvella sekä sushit mukaansa nappaavia että paikan päällä syöviä asiakkaita nopsaan. Hitteihin keskittyvä valikoima on suppeampi kuin muissa Hanko Susheissa, esimerkiksi tavaratalon kahdeksannen ravintolan sushiravintolassa.

- Baarihenkisessä pikkuravintolassa olemme lähellä asiakasta, joten siinä saa myös suoraan palautetta, mikä on mukavaa. Kaikki ruoka annokset tehdään paikan päällä ja tarjoillaan tuoreina, kertoo "sushisensei" Jesper Björkell.

Hanko Sushi -ketju on viime vuosina kasvanut nopeasti. Tällä viikolla sushiravintolan avajaisia juhlitaan myös Tampereella Kauppakeskus Ratinassa.

Hyvää salaattia kasvissyöjille

Alex Niemisen, Richard McCormickin ja Ville Relanderin Yes Yes Yes -kasvisravintola sai jo ennen avajaisiaan niin hyvän vastaanoton, että Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström olisi  halunnut monistaa sitä heti.

- Hän kysyi, voisiko Yes Yes Yes tulla myös Stockmannille, mutta se konsepti ei sopinut tänne, tänne tarvitaan lounaspaikka, kertoi ravintoloitsijaksi ryhtynyt vegekirjailija, toimitusjohtaja Alex Nieminen.

Uusi Oh La Laa -konsepti keskittyy paikan päällä syötävään ja mukaan otettavaan kasvisruokaan.

Kasvisravintoloilla on nyt melkoinen buumi menossa. Sandro avaa tällä viikolla jo neljännen ravintolan, tällä kertaa Tampereen Ratinassa. Vielä Niemisen mukaan ei ole päätöksiä Oh La Laan monistamisesta.

- Harrastan erilaisia konsepteja ja olen kerännyt maailmalla tietoa paremmista lounaspaikoista. En ole koskaan syönyt Suomessa hyvää salaattia, mutta Oh La Laassa me aiomme sellaista tarjota. Sen pitää olla ennen kaikkea hyvän makuista. Samalla periaatteella teemme myös lounasleipiä, Nieminen toteaa.

Hyvän salaatin tärkein ominaisuus on Niemisen mukaan raaka-aineiden tuoreus. Säilykkeitä Oh La Laan salaateissa on käytössä vain pari.  Muuten kokit tekevät omassa keittiössä kaiken kastikkeita myöten.

- Ruoan pitää olla raikasta eikä se saa maistua terveysruoalta, Nieminen sanoo.

Oh La Laassa on kolmekymmentä istumapaikkaa, mutta iso osa annoksista myydään mukaan  biohajoavissa sokeriruosta valmistetuissa pakkauksissa.

Esimerkkiä Nieminen kertoo ottaneensa muun muassa suosikeistaan, Berliinin KaDeWen ja Lontoon Selfridgesin ravintoloista.

Kahvilan naapurissa sijaitsevan Oh La Laan  juomavalikoimaan kuuluu muun muassa samppanjaa, viiniä ja cocktaileja.

Oh La Laa avaa ovensa 17. huhtikuuta.

Kauppa ja baari samalla kertaa

- Ensimmäinen askel Farougen paluuseen, luonnehtii ravintoloitsija Viviane Kallio Stockmannin Comptoir Farougea. Se toinen, iso askel on syksyllä Kasarmitorin laidalle Helsinkiin valmistuva iso Farouge-ravintola.

- Olen niin innoissani, etten edes nuku. Odotan syksyä, Kallio kertoo.

27. huhtikuuta Hanko Sushi Barin viereen entisen leipomomyymälän paikalle avautuva Farouge on sekä kauppa että baari. Libanonilaisruokaa kuten mezejä, täytettyjä leipiä, pitarullia ja salaatteja voi syödä paikan päällä tai ostaa mukaan.

- Toiselle puolelle tulee take away -piste ja toisella puolella tarjoilemme lounasta: mezelautasia, jälkiruokia ja kahveja. Meille tulee myös  Afternoon Tea, Kallio kertoo.

 - Kansainväliset huipputavaratalot ovat kuuluisia siitä, että niihin mennään myös ruokaelämysten vuoksi. Uuden ravintolaryppään myötä meillä on nyt ravintoloidemmekin puolesta Suomen paras ja inspiroivin tavaratalotarjonta, arvioi Helsingin Stockmannin tavaratalojohtaja Jenni Pöllänen.

Pöllänen arvioi, että uudet ravintolat houkuttelevat sekä ostosten lomassa virkistäytymään poikkeavia että keskustassa lounastavia.

- Meillä käy myös paljon turisteja ja voihan olla, että uusista ravintoloistamme tulee suosittu treffipaikka, Pöllänen pohtii.

Hanko Sushi Bar avasi 9. huhtikuuta. Lyhyellä listalla keskitytään hittituotteisiin.
Hanko Sushi Bar avasi 9. huhtikuuta. Lyhyellä listalla keskitytään hittituotteisiin.
 
Alex Nieminen vakuuttaa, että Ooh La Laassa myydään vain maukkaita ja tuoreita salaatteja ja leipiä. Niiden kera voi nauttia myös viiniä, samppanjaa ja cocktaileja.
Alex Nieminen vakuuttaa, että Ooh La Laassa myydään vain maukkaita ja tuoreita salaatteja ja leipiä. Niiden kera voi nauttia myös viiniä, samppanjaa ja cocktaileja.
Viviane Kallion kehittämä Comptoir Farouge keskittyy mezeihin, leipärulliin ja ruokaisiin salaatteihin. Ravintolan ovet aukeavat 27.4., kun oma tila Hanko Sushi Barin naapuriin valmistuu.
Viviane Kallion kehittämä Comptoir Farouge keskittyy mezeihin, leipärulliin ja ruokaisiin salaatteihin. Ravintolan ovet aukeavat 27.4., kun oma tila Hanko Sushi Barin naapuriin valmistuu.