Tyhjäksi syödyt lautaset = pienempi ruokahävikki

Tiesitkö, että kouluissa ruokahävikki on keskimäärin 20 %, kun taas kotitalouksissa luku on noin 6 %? Koulukeittiöiden ruokahävikki aiheuttaa vuodessa suurin piirtein saman verran päästöjä kuin 70 000 henkilöautoa.

Luvut ovat huimia ja herättivät miettimään mitä voisimme tehdä toisin. Järjestämme joka toinen vuosi koulukeittiöiden ammattilaisille suunnattua Kouluruokakilpailua, mikä tarjosi täydellisen alustan levittää tietoisuutta ruokahävikistä ja mahdollisuuksista sen pienentämiseen.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijalla Juha-Matti Katajajuurella on laajaa osaamista ja vuosien kokemusta ruokahävikistä. Soitimme hänelle ja kysyimme, mitä ihmettä me voisimme nyt tehdä. 

Keinoja on jo olemassa

Katajajuuri kertoi, ettei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisua ongelmaan, vaan ruokahävikin vähentäminen koostuu pienistä puroista. Ongelman ytimessä on hankaluus ennustaa oppilaiden määrää itsepalvelulinjastoruokailussa.

Osa kouluista panostaa hävikin pienentämiseen jo paljon, kun taas toisissa kouluissa kaivataan apua ja ohjausta. Konkreettiset toimet voivat olla hyvinkin yksinkertaisia, kuten ruokailun loppuvaiheessa kannattaa linjastolle tuoda matalia tarjoiluastioita. Näin ruoka näyttää houkuttelevalta, mutta hukkaan menevä osuus on pienempi kuin syvässä tarjoiluastiassa.

Ruokajätteen mittaaminen ja tulosten reaaliaikainen näkyminen herättävät niin oppilaat kuin henkilökunnankin tiedostamaan omien tekojen vaikutukset. Näin voidaan kannustaa parempiin valintoihin. Lisää arjen vinkkejä voi käydä lukemassa kouluruokakilpailun www-sivuilta.

Katajajuuri uskoo, että myös lainsäädäntöä kehittämällä päästäisiin myös hyviin tuloksiin. Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan lämpöhauteessa ollutta ruokaa voidaan myydä tarjoilun loputtua samasta lämpötilasta, mutta jälleenmyymistä helpottaisi se, että ruoka voitaisiin välissä myös jäähdyttää. Näin saa tehdä vain hyväntekeväisyyteen menevän ruoan osalta. Jos myynti jäähdytettynä olisi sallittua, ruokahävikki voisi pienentyä.

Ruokaa josta lapset tykkäävät

Tyhjäksi syödyt lautaset ehkäisevät osaltaan ruokahävikkiä. Haluaisin muistuttaa ruokalistojen suunnittelijoita ja koulukeittiöiden henkilökuntaa tekemään ruokaa, josta lapset tykkäävät. En tarkoita, että joka päivä tarjoiltaisiin pizzaa tai hampurilaisia, vaan peräänkuulutan maukasta ja nykyaikaista kouluruokaa. Se ruoka, minkä aikuiset kokee tavallisena, voi globaalin ajan lapsille olla hyvin erikoista tai jopa vanhanaikaista. 

Lasten suosimassa ruoassa käytetään laadukkaita tuotteita. Jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa huomioon, missä ruokaa tarjoillaan, miten kauan se on esillä ja ketkä ruokaa syövät.

Yksi iso haaste on ruoan ylivalmistus. Usein ruokaa tehdään varmuuden vuoksi enemmän, jotta se ei loppuisi kesken. On kuitenkin olemassa valmistustapoja, joiden avulla ruokaa ehtii kiireessäkin tekemään sitä mukaa kuin sitä menee. Lue kylmävalmistuksesta.

Taistellaan yhdessä ruokahävikkiä vastaan!

Jutta Kontinen

Brand & Training Manager

Continental Foods Finland

*Kaupallinen yhteistyö
Sulje mainos Tilaa Aromi