Työn ilo tarttuu

Ystävällinen hymy ja huomaavaiset sanat sulattavat jään ja karistavat parhaimmillaan nälän nostattaman kiukun.

– Jahas, sitä on käyty vieraissa, huikkaa lounasruokalan hengetär asiakkailleen.

Kolmen miehen seurue punastelee myhäillen ja selittää taukoaan työkiireillä. Heidän poissaolonsa on huomattu.

Ystävällinen hymy ja huomaavaiset sanat sulattavat jään ja karistavat parhaimmillaan nälän nostattaman kiukun. Salaattibuffet näyttää aiempaa värikkäämmältä, pasta bolognese maistuu maukkaammalta ja pinnaltaan rapeat leivät sujahtavat suuhun, vaikka piti aloittaa keventäminen.

Työn ilo tarttuu. Paras kunnioitus kollegan valmistamaa ateriaa kohtaan on tarjoilla annokset ylpeänä asiakasta kuunnellen. Ulkoa opetellut litanjat eivät enää pure. Aitous ja kyltymätön kiinnostus omia tuotteita kohtaan toimivat apuna asiakkaan esittäessä kiperiä kysymyksiä. Asiakkaiden vaatimustaso kasvaa kovaa vauhtia. Tietoisuus raaka-aineiden alkuperästä ja valmistustavoista on korkeammalla kuin koskaan.

Sosiaalinen media ei päästä ketään helpolla, sillä somessa ruoskitaan armottomasti epäonnistumisista, niistä tahattomistakin. Tuskin kukaan soisi omassa yrityksessään käyvän kuten tavaratalossa, jossa asiakas ohjattiin talon ulkopuolelle lounaalle, vaikka samalla toisaalla julistettiin muutoksen tuulien puhaltavan ja ryhtiliikkeen olevan käynnissä.

Syitä on varmasti monia. Kokemattomat työntekijät joutuvat syntipukeiksi, vaikka ongelmat kumpuavat syvemmältä. Yhteishengen ja tiedonkulun puutteesta, epätietoisuudesta, kenties lannistavasta ilmapiiristä. Olennaisempi kysymys on, kokeeko työntekijä kuuluvansa aidosti työyhteisöön huolimatta siitä, kuka maksaa palkan tilille. Nyt on entistä tärkeämpää, että työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi, kykenevät näkemään itsensä osana suurempaa kokonaisuutta. Jos asiakas esittää listan ulkopuolelta yllättävän kysymyksen, osataanko hänelle vastata? Kuinka hyvin sinä tunnet asiakkaasi, työntekijäsi ja yhteistyökumppanisi? Minkälainen suhde sinulla on heihin? Vaikket jokaisen kanssa ehdi jutella, miten huomioit heidän tarpeensa yksilönä yhteisössä?

Otan haasteen Aromin päätoimittajana vastaan nöyränä, uteliaana ja ammattilaisia kuunnellen. Nyt on näytön paikka. Puhalletaan ruokakulttuurin henki yhdessä elinvoimaiseksi ja kukoistavaksi. Tehdään Suomesta houkutteleva ja kiinnostava ruokamatkailukohde. Ei etsitä syyllisiä, vaan pyritään löytämään haasteisiin ratkaisuja. Syödään ja viihdytään yhdessä!

Sulje mainos Tilaa Aromi