Mitkä pesuaineet toimivat? Mitkä ovat pahimpia ongelmakohtia? Millainen merkitys siivoamisella on? Näitä kysymyksiä pohtivat kolmessa täysin erilaisessa keittiössä toimivat ruoka-alan ammattilaiset.

Olipa kyse suurtalouskeittiöstä, à la carte -ravintolasta tai isosta tapahtumatalosta, kaikissa huolehditaan ensisijaisesti siitä, että ruokatuotanto lähtee liikkeelle hyvästä hygieniasta ja puhtaista pinnoista. Pesuaineet tilataan ammattitaitoisilta toimittajilta, jolloin saadaan tarpeisiin sopivat tuotteet. Ekologisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat valintoihin myös pesuaineissa.

Katri Ollikainen

vuoropäällikkö, Ravintola Vispilä

”Pesuainetoimittajamme on aina tarjonnut laatua. Mitään pesuaineita ei ole tarvinnut sen takia vaihtaa, etteivät ne olisi likaan tepsineet. Kokit siivoavat keittiön itse, ja siellä tärkeintä on pintojen pitäminen puhtaana bakteereista. Tiskihuolto ja ruoanlaitto pidetään selkeästi erillään toisistaan. Siivoamalla hyvin estetään ruokamyrkytykset, laitteet toimivat pidempään ja työturvallisuus paranee, kun kukaan ei liukastele.

Salin siivoaa ulkopuolinen siivousfirma, mutta serviisin aikanakin pitää muistaa huolehtia yleisestä siisteydestä jo asiakkaan viihtyvyyden vuoksi. Vessoihin pitää panostaa. Asiakas kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin kuten sormenjälkiin lasissa. Sellaisia tilanteita varten meillä on yleispuhdistusaineita aina saatavilla. Tahrojen sijaan aiheuttaa meillä eniten haasteita rapeakuorinen leipämme. Olen oikea ”leivänmurupoliisi” ja lakaisen lattioilta näkyvät muruset aina lounaan jälkeen.”

Juhana Paturi

keittiöpäällikkö, Tampere-talo

”Meillä on käytössä aktiivivesi. Se voi kuulostaa vähän ufolta, mutta on maailmalla todella suosittu, kemikaaleista vapaa tapa puhdistaa. Aktiivivesi on puhdasta vettä, joka reagoi sähkön kanssa. Sen pesuteho kestää kahdeksan tuntia, ja desinfioiva vaikutuskin säilyy neljä tuntia. Tällä olemme pesseet esimerkiksi ikkunat ja työtasot jo kolmen vuoden ajan. Toki käsitiskiaineissa ja huuhteluaineissa on käytössä muita pesuaineita, Joutsenmerkillä varustettuja nekin. Olemme Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa Joutsenmerkin saanut kongressikeskus, joten kaikissa valinnoissa mietitään ekologisuutta.”

Anja Jokinen

tuotantopäällikkö, Servica, Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä

”Pesuainetoimittajan kanssa tehty keittiöhygieniaohjelma määrittelee eri siivouskohteet ja niihin sopivat pesuaineet. Aineet ovat kilpailutettuja ja valittu alun perinkin meidän asettamien kriteerien mukaan. Joitain annostelumääriä on saatettu muuttaa, jos lattiapinta on esimerkiksi jäänyt koneajon jälkeen liukkaaksi suunniteltua pesuainemäärää käyttämällä. Tiskikoneen alusta ja patojen taustat ovat hitaampia siivota niiden saavutettavuuden takia. Siivouksen tasoa arvioidaan laatukierroksilla, joiden tarkoitus on tarkastaa mitoitus ja siivouksen laatu säännöllisesti.”