Uudistunut Hamburger Börs avaa ovensa

Turun ikoninen Hamburger Börs avasi ovensa täysin uudistettuna. Turun kauppatoria hallitseva 1900-luvun alun rakennustyyliä jäljittelevä massiivinen uudisrakennus kätkee sisäänsä modernia tekniikkaa, oivaltavia yksityiskohtia ja historian havinaa.

Kahden ja puolen vuoden odotus on ohi. Mittavat rakennus- ja kunnostustyöt on saatu päätökseen, ja uusi Scandic Hamburger Börs seisoo taas ylväänä Turun parhaalla paikalla Kauppiaskadun ja Eerikinkadun kulmassa.

Historia saa näkyä! Uusi Schauman Arkkitehtien suunnittelema hotellirakennus kietoo syleilyynsä viime vuosisadan alun luksusta ja 1920-luvun glamouria henkivän Grand Hôtel Börsin eli niin sanotun Vanhan Börsin.

Uusi kumartaa vanhaa. Entisaikojen loistoonsa palautettu Vanha Börs liittää uudisrakennuksen osaksi hotellin värikästä historiaa ja kutsuu ohikulkijat tutustumaan talon tuhansiin tarinoihin. Liiton marssijärjestystä alleviivaa arkkitehdin oivallus sijoittaa uuden hotellin pääsisäänkäynti Vanhan Börsin takapihalle korkeiden lehtipuiden katveeseen.

Sisustuksesta vastaa upeista hotellitoteutuksistaan tunnettu Jaakko Puro. Historiaa ja nykyhetkeä yhdistelevä filosofia näkyy ja tuntuu läpi koko rakennuksen. Esimerkiksi hotellin aulan koripunosta muistuttava lattiamosaiikki vangitsee katseen samaan tapaan kuin Vanhan Börsin julkisivun aaltoilevat viivat ja epäsymmetriset linjat.

Vanhan Börsin kuuluisa portaikko on edelleen vinossa, koska se on suojeltu ja koko rakennuksen sydän. Ensimmäiset rakennukset ovat peräisin vuodelta 1894, ja joitain osia on jäljellä 1900-luvun alkuvuosilta. Vanhalla puolella olevat Willy Bauerin upeat lasiteokset on entisöity vanhaan loistoonsa.

Vanha portaikko on edelleen vinossa, sillä se on suojeltu ja koko rakennuksen sydän.

Pieniä oivalluksia 

Hotellissa on neljää eri huonetyyppiä. Pienimmät huoneet ovat kooltaan 22 neliömetriä. Huoneiden uniikit puulattiat huokuvat lämpöä ja kodikkuutta. Värimaailmassa ylelliset petrolin ja vihreän sävyt tuovat eloisuutta muuten rauhalliseen skandinaaviseen muotokieleen.

Mutta puutteitakin löytyy.

Liikematkustajan kannalta television sijoittaminen matalalle työpöydän päälle tekee kannettavalla tietokoneella työskentelystä hankalaa. Silloin koko huone tuntuu kutistuvan ja keskittyminen herpaantuu.

Työmatkalaisille suositeltavin vaihtoehto onkin Superior Plus -huoneluokka, jossa on erillinen oleskelualue ja reilusti tilaa työskentelyyn.

Huoneissa on monia pieniä yksityiskohtia, jotka säästävät energiaa ja kuin varkain tekevät hotellielämästä tavallista viihtyisämpää. Sellaisia pieniä oivalluksia kuten kylpyhuoneen ja vaatekaappien valoautomatiikka. Ja jos huoneesta poistuessa unohtuu valot päälle, automatiikka sammuttaa ne puolestasi.

Nokkelia ideoita ovat myös varmuusketjun pysäyttävä magneetti oven karmissa ja kylpyhuoneessa aavistuksen toisistaan poikkeavat kaksi hammasmukia.

Samalla kaikki turha ja ympäristöä rasittava varustelu on jätetty minimiin. Päiväpeitteet ja ylimääräiset paperit on karsittu pois. Jäljelle jää vain puhtaanvalkoiset lakanat ja sähköisessä muodossa löytyvä informaatio.

Kaiken tyylikkyyden keskellä jää silti muutamia kummastelun aiheita kuten yöpöytien valaisimet, joiden jalka muistuttaa vessapaperirullaa sekä ylimmän kerroksen sauna, jossa ei ole ikkunaa saati vilvoittelualuetta. Ja miksi ihmeessä 272 huoneen hotelliin on rakennettu ainoastaan yksi sauna?

Kahdeksan kokoustilaa

Juhla- ja kokoustilat on keskitetty Vanhan Börsin toiseen ja kolmanteen kerrokseen. Kokoustiloja on kaikkiaan kahdeksan, ja yhtenäiseen tilaan saadaan rakennettua enimmillään noin 170 henkilön tapahtuma.

Kaikki kokoustilat ovat esteettömiä ja ne on varustettu nykyaikaisella tekniikalla. Kokoustaminen onnistuu kasvotusten, verkon välityksellä tai molemmat tavat yhdistäen.

– Kokoustilojen kysyntä ja kokousmatkailu ovat selkeästi elpymässä. Ihan viime viikkoina kysyntä on ollut todella runsasta, kertoo hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

Hamburger Börsin kruununjalokivi on Grand Börs -sali. Vanhan ajan glamouria henkivä suuri juhlatila upeine ikkunoineen ja kristallikruunuineen luo ylellisen miljöön kaikkiin elämän tärkeimpiin juhliin.

Ja mikä parasta, täällä juhliin saattaa ilmestyä myös yksi yllättävä vieras. Tarina kertoo, että hotellin aikanaan perustanut neiti Wallina Valtin kummittelee edelleen Vanhan Börsin huoneissa.

Kokoustilojen kysyntä ja kokousmatkailu ovat selkeästi elpymässä.

Vanha Börs.
Vanha Börs.

Hamburger Börsin kolme elämää

Hamburger Börsin historia alkaa vuodesta 1894, kun nykyisen Vanhan Börsin paikalle avattiin Hamburger Bierhalle -ravintola. Neljä vuotta myöhemmin ruotsalais-virolaistaustainen Wallina Valtin osti ravintolan. Talo sai nimen Hamburger Börs.

Valtin aloitti nopeasti rakennuksen laajentamisen. Taloon rakennettiin kolmas kerros ja jugend-tyylinen julkisivu. Vuonna 1904 Valtin avasi ravintolan yhteyteen 14 huoneen hotellin, joka tuon ajan mittapuun mukaan edusti ylellisintä luksusta; jokaisessa huoneessa oli muun muassa sähköt ja puhelin.

Hotellitoiminta laajeni, kun Frithioff Strandellin suunnittelema uudisrakennus valmistui torin laidalle vuonna 1909. Uuteen jugend-rakennukseen tuli noin 30 huonetta lisää.

Vuonna 1947 Valtin muutti Ruotsiin ja hotellitoiminta siirtyi Turun Osuuskaupalle. Kauppatorin puoleinen rakennus purettiin protestien saattelemana 1970-luvulla ja tilalle rakennettiin ristiriitaisia tunteita herättänyt moderni hotellirakennus, jossa enimmillään oli peräti 363 hotellihuonetta.

Uusin luku Hamburger Börsin värikkäässä historiassa sai alkunsa toukokuussa 2019, kun Turun Osuuskauppa luopui hotellista. Kiistelty rakennus purettiin ja uudeksi hotellioperaattoriksi tuli Scandic Hotels. Tyylillisesti Turun torin 1900-luvun alkupuolen ympäristöön sovitettu uudisrakennus avasi ovensa marraskuun alussa. Hotellin virallisia avajaisia juhlitaan torstaina 18. marraskuuta.

Sulje mainos Tilaa Aromi