Uusia kykyjä ja konkareita palkintopalleilla

Vuoden kokki 2017 on Mattias Åhman Ravintola Bhogasta, Göteborgista. Vuoden Tarjoilijaksi kruunattiin Ronny Malmberg Helsingin Farangista.

Moni hieraisi silmiään, kun Laukaassa sijaitsevan Peurungan kylpylä- ja kuntoutuskeskuksen areenalle alettiin rakentaa kilpailukeittiöitä. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaalit pidettiin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, totutusta poiketen Rafla-messujen yhteydessä.

Finaalivaiheessa kilpailijoiden tuli valmistaa kaksi lämmintä annosta kahdelletoista hengelle. Toinen finaalissa tarjoilluista annoksista oli yllätystehtävä, jonka raaka-aineet paljastettiin vasta finaalin aattona. Tehtävänä oli valmistaa vapaavalintainen kasvis- tai kala-annos, jonka raaka-aineet sai itse valita tukusta. Kilpailijoita sakotettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös ylijääneistä ja käyttämättömistä raaka-aineista, joten yllätystehtävän raaka-aineet tuli valita huolellisesti.

Toisessa annoksessa pääraaka-aineena oli porsaanliha, ja lisäksi tehtävässä piti käyttää joko nahkaa, verta tai suolta – tai kaikkia kolmea.

Kokkikilpailussa voiton vei lopulta vaasalaislähtöinen Mattias Åhman, joka työskentelee göteborgilaisessa yhden tähden Michelin-ravintola Bhogassa. Yllätystehtävän päätuomari Eero Vottonen kertoo, että ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistuneen Åhmanin voitto oli selvä.

– Mattiaksen annoksissa oli selkein maku­profiili, ja ne olivat teknisesti onnistuneita. Pääraaka-ainetta eli possua oli käytetty innovatiivisesti. Yllätystehtävä oli kaunis ja teknisesti vaativa kasvisannos.

Åhman kertoo aikaisempien kilpailukokemusten valmentaneen häntä Vuoden Kokkia varten. Vaikka sekä ravintola- että kilpailukeittiössä tarvitaan paineensietokykyä, pelkkä ravintolakokemus tuskin valmentaa kilpailuihin halutulla tavalla.

– Olen luonnostaan kilpailuhenkinen ja parhaimmillani paineen alla. Kisakeittiössä työskentely on kuitenkin omanlaisensa kokemus. Tämä voitto on upea saavutus, sillä titteli avaa monia ovia. Tavoitteena on muuttaa takaisin Suomeen ja perustaa oma ravintola Vaasaan, Åhman kertoo.

Kokemus vei tarjoilijakilpailussa

Vuoden Tarjoilija -kilpailussa finalistien tehtävänä oli valita kokkikilpailijan suunnittelemiin annoksiin sopivat juomat. Kilpailijat valmistivat myös alkucocktailit, tarjoilivat kahvit ja avecit sekä pitivät huolta kahdesta viiden hengen pöytäseurueesta tuomareiden arvioidessa suorituksia.

Voiton vei kolmatta kertaa kilpailuun osallistunut Ronny Malmberg, joka oli voitostaan silminnähden helpottunut, sijoittuihan Malmberg viime vuonna kilpailun toiseksi.

– Kliseistä mutta totta: kolmas kerta toden sanoo. Tänä vuonna kilpailussa painotettiin asiakaspalvelua. Se kuuluu vahvuuksiini, joten kilpailutilanteessakin oli helppoa olla oma itsensä.

Malmberg uskoo hyötyneensä vahvasta kielitaidostaan. Toisessa kilpailupöydässä oli englanninkielisiä asiakkaita, ja Malmberg palveli seuruetta englanniksi, vaikkei se kilpailukriteereihin kuulunutkaan.

– Tuomaristo sanoi, että voin kyllä jat­-kaa palvelua suomeksi. Palvelin silti seu­rueen loppuun asti englanniksi, enkä usko sen ainakaan haitanneen suoritusta arvioitaessa.

Voiton ratkaisi kuitenkin se, että Malmberg pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen kahdessa eri pöydässä.

– Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia, kertoo kilpailun päätuomari Petra Savolainen.

Vuoden Kokki -finalisteista palkittiin:

1. sija: Mattias Åhman, Bhoga, Göteborg

2. sija: Teemu Boman, Finnjävel, Helsinki

3. sija: Ville Korhonen, Savoy, Helsinki

Yleisön suosikki Teemu Boman, Finnjävel, Helsinki

E.Ahlströmin parhaan veitsitekniikan palkinto Pauli Ojala, Savoy, Helsinki

Metoksen parhaan keittiötyöskentelyn palkinto Joonas Kyllönen, Café Huvila

Paras assistentti Henri Oinas, Kozeen Shiwanin kilpailukeittiö

Vuoden tarjoilija -finalisteista palkittiin:

1. sija: Ronny Malmberg, Farang, Helsinki

2. sija: Noora Sipilä, Muru, Helsinki

3. sija: Heidi Martikainen, Solna, Helsinki

4. sija: Matias Pietarinen, Teatterin Kellobaari, Helsinki

Yleisön suosikki Noora Sipilä, Muru, Helsinki

Kilpailijoita sakotettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös ylijääneistä ja käyttämättömistä raaka-aineista, joten yllätystehtävän raaka-aineet tuli valita huolellisesti.

Sulje mainos Tilaa Aromi