Välimäki visioi, Pentik pani nyrkit saveen

Kun Palace 22. marraskuuta avaa Helsingin Etelärannassa uudistuneena, pöytiin katetaan huippukokin suunnittelemat tähtikeraamikon toteuttamat lautaset.

Ruoasta se lähti, Hans Välimäki muistelee.

– Minulla oli menu valmiina ja aloin suunnitella siihen lautasia. Ensin päässäni ja sitten paperille.

Toteuttajaksi tarvittiin joku, joka pystyy tekemään riittävän ison sarjan eikä hinta nouse liian korkeaksi. Rovaniemeläisen ystävänsä Tero Mäntykankaan kautta Välimäki löysi posiolaisen keramiikkataiteilija Anu Pentikin.

– Anu innostui heti ja on ollut ihan liekeissä, Välimäki kuvailee.

Työ on edennyt nopeasti.

– Piirtelin ideoita paperille, lähetin niitä Anulle ja sitten kävimme mallimestarin kanssa läpi mikä toimii, mikä ei. Esimerkiksi kun lähetin torstaina kuvia ideastani, maanantain palaverissa meillä oli jo prototyypit käsissä, Välimäki kertoo.

Pentik on antanut Välimäelle täysin vapaat kädet. Niinpä lautasten väriskaala ja muodot on ajateltu ruoan kannalta. Mattamustaksi lasitetussa pikkukulhossa esimerkiksi on vaalea sisäpohja, jotta ruoka erottuu.

– Näissä on kaikenlaisia pikkunokkeluuksia, jotta ne soveltuvat sellaiseen ruokaan mitä Palacessa tulemme tarjoilemaan, huippukokki kertoo.

Välimäen mielestä prosessi oli helpompi kuin jos hän olisi tutkinut paksua astiakatalogia ja yrittänyt miettiä, miltä ne näyttävät.

Pentik saattaa ottaa osan Välimäen suunnittelemista lautasista myös tuotantoon, mutta toistaiseksi ne ovat uniikkeja ja käytössä vain Palacen fine dining -puolella.

Koska Posiolla on astioista mallit ja prototyypit, täydennystä saa tarvittaessa. Kutakin lautastyyppiä on tehty 80 kappaletta. Astiat kestävät konepesun, kunhan ne asettelee koneeseen huolella.

Välimäki-keramiikkaa täydentävät fiskarsilaisen puuseppä Heikki Askan puiset tarjoiluastiat, esimerkiksi pyöreä puupallo, jossa pöytään saapuu salaatti.  

Maailmalla on Välimäen mukaan yleistymässä, että tietynlaiset ravintolat alkavat käyttää paikallisia designereita.

– Lautasvalikoimalla on iso vaikutus siihen, miltä ruoka näyttää. Astia on tärkeä osa kokonaisuutta. On kullan arvoista, että voin työskennellä Anu Pentikin kanssa, Välimäki arvioi.

– Simppeleitä kippoja ja kulhoja, joissa näkyy kädenjälki. Kaiken ei tarvitse olla niin sliipattua, Palacen uusi keittiömestari kuvailee.

Hans Välimäki sai ideoita lautasiinsa luonnosta.
Hans Välimäki sai ideoita lautasiinsa luonnosta.
Eero Vottonen ja Hans Välimäki yhdistävät voimansa Palacessa.
Eero Vottonen ja Hans Välimäki yhdistävät voimansa Palacessa.

Kahden mestarin keittiö

  • Ainoana suomalaisena kaksi Michelin-tähteä ansainnut Hans Välimäki palaa neljä vuotta henkeä vedettyään fine dining -keittiöön parinaan Suomea viime vuonna Bocuse d’Or -kisassa hyvällä menestyksellä edustanut Eero Vottonen. 
  • Legendaarinen ravintola Palace lopetti toimintansa viime vuonna ja sen irtaimisto myytiin huutokaupalla.
  • Kiinteistössä on tehty mittava julkisivu- ja kattoremontti.
  • Eteläranta 10:n ravintoloitsijana on Royal Ravintolat.
Sulje mainos Tilaa Aromi