Tämänkertaisessa kouluruokakilpailussa halutaan tehdä hyvää. Ajan hengen mukaisesti kilpailussa huomioidaan esimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen, aterioiden ekologisuuden lisäämiseen ja työntekijöiden hyvinvointiin ja arvostukseen liittyviä kysymyksiä.

– Nostamme ammattikeittiöissä työskentelevien ja kouluruokaa valmistavien arvostusta ja itsetuntoa. Heidän rautainen ammattitaitonsa jää usein ravintolakokkien jalkoihin. Vaatimukset ovat hieman erilaisia, mutta osaamisen taso on yhtä korkealla, sanoo kilpailua järjestävän Continental Foods Finlandin Jutta Kontinen.

Kilpailuun osallistutaan kolmen hengen joukkueissa. Aluksi koululaisista muodostettu esiraati maistaa ja arvostelee kilpailijoiden reseptit ja valitsee näiden joukosta finalistit. Finaali järjestetään Gastro-messuilla maaliskuussa, ja siellä kilpaillaan pääpalkinnosta: matkasta Italiaan. Kilpailun ilmoittautuminen on auki elokuun loppuun.

Nyt jo viidettä kertaa järjestettävää kilpaa on uudistettu hieman. Esimerkiksi finaaliin valitaan yksi joukkue enemmän kuin aiemmin.

− Kaikki tärkeä pysyy ennallaan, mutta pieniä muutoksia on tulossa niin sääntöihin, esikarsintaan kuin itse tapahtumaankin.

Kilpailussa kouluruoan parissa työskentelevät ihmiset kohtaavat toisiaan, verkostoituvat ja inspiroituvat toistensa resepteistä ja innovaatioista.

– Haluamme luoda koulukeittiöiden työntekijöille paikan keskustella, jakaa omia ajatuksiaan ja saada palautetta muilta. Motivaatio kasvaa, kun huomaa saavansa arvostusta tekemästään työstään, Kontinen sanoo.