Vapise, perinteinen työhyvinvointi

Sanotaan se nyt heti alkuun. Inhoan työhyvinvointia. Sitä mielikuvaa, joka termillä luodaan, ja keskustelua aiheen ympärillä.

Työhyvinvointi-käsitteen alla menevät sujuvasti sekaisin objektiivisesti tarkasteltavat työolot ja subjektiivinen hyvinvointikokemus. Objektiivisten perusasioiden täytyykin olla kunnossa: työkalut, ympäristö, johtaminen, terveydenhoito, turvallisuus. Käytännön asioilla ei kuitenkaan luoda subjektiivisia hyvinvoinnin kokemuksia.  Onko esimerkiksi hyvän huomenen toivottaminen kollegalle työhyvinvointia? Ei, vaan normaaleja käytöstapoja. Laajemman hyvinvoinnin kokemukseen tarvitaan ihan muuta.

Työhyvinvointikeskustelu pyörii perinteisessä työmaailmassa, vaikka monessa yrityksessä ajan ja tilan käsite on jo mullistunut. Tiimit, työyhteisöt ja työpaikat koostuvat globaaleista virtuaalitiloista, joissa työtä eivät määritä aikavyöhykkeet tai toimistojen seinät.

Ne, jotka jäävät ajatusmalleissaan kiinni perinteiseen palkkatyöhön ja toimistossa nyhjöttämiseen, voivat jatkaa nykymuotoista työhyvinvointikeskustelua.

Ne, jotka katsovat eteenpäin, huomaavat, että entistä vahvemmin yksilöllinen kokemus on se, joka rakentaa hyvinvoinnin. Tätä kokemusta ei voi rajata erikseen työelämään tai vapaa-aikaan, vaan ne täytyy nähdä kokonaisuutena. On ennustettu, että tulevaisuudessa työelämän laatu on harvojen etuoikeus. Miten varmistamme, etteivät karuimmat ennusteet työelämän polarisoitumisesta toteudu vaan mahdollisuus hyvinvoinnin kokemuksiin on tarjolla kaikille myös jatkossa?

Organisaation tulee tuntea itsensä ja tarpeensa, jotta oikeat tavat tunnistetaan. Oman liiketoiminnan tulevaisuuden ennustaminen ja globaaleiden ilmiöiden peilaaminen on suositeltavaa ihan kaikille. Älä syyllisty päälle liimattuun tekemiseen äläkä usko olevasi globaalien ilmiöiden ulkopuolella.  Yksi työhyvinvoinnin teemapäivä ei auta mitään, todennäköisesti päinvastoin. Väärin toteutettuna se vain korostaa niitä puutteita, joita muissa päivissä on. Yhteinen tekeminen toimii hyvänä työkaluna, mutta samalla täytyy sitoutua pitkäjänteiseen, suunnitelmalliseen toimintaan ja nähdä eteenpäin.

Keväällä käynnistimme vapaaehtoisen #SMTtreenaa -ohjelman kaikille työntekijöillemme. Onko kyseessä SMT:n työhyvinvointiohjelma? Ei.  Painonpudotus ja terveet elämän tavat? Ei. Mistä sitten on kyse ja miksi hehkutamme sitä?

Kyse on kulttuurista ja sen kokemisesta. SMT on yrityksenä tehnyt pitkän ja vauhdikkaan matkan siihen, että nyt olemme pisteessä, jossa 75 % henkilökunnasta on mukana yhteisessä treeniohjelmassa. Tavoite on ollut tarjota henkilöstöllemme yhteinen kokemus onnistumisesta, joka ei rajaudu työhön tai työpaikalle. Jokainen on toteuttanut ohjelmaa omista lähtökohdista, oman aikataulun mukaan ja yksilönä. Mikä tärkeintä, meillä on ollut valtavan hauskaa.

Kuinka menestyt kokemuspohjaiseksi muuttuvassa maailmassa ja hajaantuvissa ympäristöissä?

1.     Älä piiloudu toimiston nurkkaan lukemaan vanhentuneita tulkintoja hyvinvoinnista.

2.     Ole hereillä ilmiöiden kanssa.

3.     Ennusta.

4.     Mahdollista yksilölliset kokemukset.

5.     Unohda synkistely.

6.     Pidä hauskaa.

 

Anna Ruotsalainen

HR- ja henkilöstön kehitysjohtaja, SMT

 

 

Annan intohimona on löytää uusia keinoja ihmisten ja asioiden kehittämiseen. Viimeisimpänä innostuksen lähteenä on käynnissä oleva henkilöstöohjelma Matkalla voittoon, joka on muokannut SMT:n yritys- ja johtamiskulttuurin täysin uudeksi.

Anna näkee systemaattisen kehitys- ja innovaatiotyön avaimena uusiin mahdollisuuksiin liiketoiminnan kehittämisessä ihmisten kautta. Myös somessa aktiivinen Anna uskoo vahvasti ihmisten vuorovaikutuksen voimaan.

linkedin.com/in/annaruotsalainen

twitter.com/RuotsalainenA