Olo Groupin ravintoloitsija ja keittiömestari Pekka Terävä toivoo, että tästä alkaa tapaamisten kesä. Jokavuotiset keväisten ruokalistojen vieraat, varhaisperunat ja parsa, saavat sen kunniaksi ensi kertaa Olo Groupissa nimikkoviikot.

– Suomalaiset haluavat palata hyvien ystävien, ruuan ja juoman pariin niin pian kuin mahdollista. Uskon, että asiakasmäärät räjähtävät positiivisesti käsiin, kun olosuhteet sen taas sallivat, Terävä sanoo.

Ravintoloiden kunnollista avaamista on kaivattu:

– Kun asiakaskohtaamiset jäävät vajaiksi, tekemisestä puuttuu ydin. Kohtaamiset antavat myös ravintolan henkilöstölle energiaa, voimaa ja uskoa omaan tekemiseensä.

Tarjoa ja nauti sesongin herkut tuoreena

Ravintoloiden henkeen räätälöityjä menukokonaisuuksia voi nauttia ravintola Olon lisäksi ravintola Emossa, ravintola Nudessa sekä edustushuvila Villa Störsvikissä.

– Olemme niin lähellä varhaisperunaa, että emme ehkä osaa arvostaa sen hienoutta. Haluamme nyt nostaa varhaisperunan ja parsan kunniaansa, toimitusjohtaja Mikko Heinonen perustelee parsa- ja varhaisperunamenujen lanseerausta.

Keskiössä ovat laadukkaat ja puhtaat kotimaiset raaka-aineet.

– Parsa tulee ravintoloihin suoraan tuottajalta Järvenkylästä Sauvosta, varhaisperunat taas Köylijärven tilalta Merimaskusta. Olemme suomalaisen puhtauden ytimessä, sillä raaka-aineemme tulevat keittiöihimme suoraan kotimaisilta pelloilta. Itku tuli, kun maistoin kauden ensimmäiset kotimaiset parsat ja perunat, Pekka Terävä kertoo.

Eri tavoin käsitelty valkoinen ja vihreä parsa antavat monille annoksille viimeisen silauksen.

– Parsa on parhaimmillaan, kun se käytetään heti eikä seisoteta viikkoja varastoissa. Frex-varhaisperunamme taas on tuotettu sata vuotta vanhalla metodilla, jossa maan ravinteet ja puhtaus ovat merkittävässä roolissa, Terävä kuvailee.

Historian ensimmäisiä Frex-varhaisperunoita voi maistaa vaikkapa Frex-munakokkelin parina Villa Störsvikin väliruuassa tai useimpien ravintoloiden jälkiruokajäätelössä.

Kokkeja inspiroi sesonki

Menukokonaisuudet ovat ravintoloiden keittiöpäälliköiden Olon Tuomas Vierelän, Emon Niko Suomalaisen, Nuden Taneli Myllyvirran ja Villa Störsvikin Jesse Valkaman käsialaa. Sesongin raaka-aineet inspiroivat heitä, mutta jokainen menu on erilainen – voit nauttia vaikka jokaisen parsaan ja varhaisperunaan kyllästymättä.

– Nämä raaka-aineet puhuvat puolestaan! Sesonkia odottaa, ja todella mielellään kokkaa raaka-aineesta, jonka sesonki on tosi lyhyt. Siitä hetkestä nauttii, Taneli Myllyvirta toteaa.

Hän huomauttaa, että raaka-aineen pitää maistua, siksi kikkailua ei nyt kaivata. Täytyy vain keskittyä parsan ja perunan kypsentämiseen niin, että ne ovat parhaimmillaan. Tänä vuonna Frex Annabella tuntuu makealta, ja toimii erityisen hyvin paahdettuna, perunasta jäätelön tehnyt Myllyvirta vinkkaa. Jäätelöllä hän täyttää tuulihatun, jossa perunan makua korostaa vielä misokaramelli.

– On helpointa tehdä ruokaa sesongin raaka-aineista. Maku on siinä, se ei vaadi ponnisteluja, juuri Emon komentoonsa ottanut Niko Suomalainen kommentoi vaatimattomasti.

Emon erikoisuus on, että siellä on suunniteltu menu sekä kasvissyöjille että sekaaneille. Villi parsasalaatti esittelee hurmaavan keväisen kimaran, jonka edessä on mahdoton sanoa, onko lopulta parsa vai hunajanauris voittava maku. Niko Suomalainen käyttää lisäksi mesiangervoa, graavattua keltuaista ja briossimuruja makujen pyöristäjänä.

Tuomas Vierelälle peruna ja parsa ovat merkki kesästä.

Lippulaiva Olo parittaa villiyrtit parsan ja perunan kanssa

Olo Groupin lippulaivan Olon ruorissa oleva PRO-finalisti Tuomas Vierelä rakastaa keväässä kotimaisen parsan ja varhaisperunan lisäksi villiyrttejä.

– Etenkin kukat sytyttävät minut: mansikka, orvokki, peltokanankaali, vaahterankukka, jalavankukka. Kaikki kukat ovat käytössä parsamenussamme, Vierelä kertoo.

Tuomas Vierelä.

Hän on luonut tasapainoisen menun, jossa on mukana myös Olon klassikoita. Alkuun varhaisperunaa grillatun kuningasravun kanssa, sitten leipää ja kotimaista hanhenmaksaa, turskan kanssa valkoista parsaa ja vielä raa’alla vihreällä parsalla viimeistelty leipävanukas. Pääruokana Vierelän laatimassa Olon menussa on mallaspossu höyrytetyn vihreän parsan kanssa.

– Nyt on ollut aikaa testailla myös aikaa vaativia juttuja. Possu on parhaimmillaan 40 päivän raakakypsytyksen jälkeen. Se ei tuo possuun makua, vaan muuttaa sen suutuntuman kiinteäksi, saunapalvimaiseksi – juuri sellaiseksi kuin haluan, Vierelä kuvailee.

Jälkiruokana Vierelä tarjoaa jotain muuta kuin muut: jäätelöä grillatusta kesäporkkanasta.

– Tämä on top 3 -jäätelöitäni! Sen kanssa sopivat hapanjuurivohvelit, porkkanahillo ja sabayone.

Vierelä lähtee kesään tyytyväisenä: hänellä on kasassa hyvä miehitys, ja ravintola pidetään juhannustaukoa lukuun ottamatta koko kesän auki. Parsa- ja varhaisperunamenu on tarjolla 12. kesäkuuta asti.

Menukokonaisuuksien yhteyteen suunniteltujen juomapakettien kulmakivinä ovat pirskahteleva kesän aloitus, raikkaus ja kepeys. Olon talon samppanja, Champagne Paul Bara Grand Rosé Brut, on kuin luotu keväiseen nautiskeluun. Bottlescoutsin Kim Moliis on löytänyt myös muita sesongin mauille sopivia pareja, kuten trendikästä Provencen roseeviiniä Hecht & Bannierilta ja iäkkäistä köynnöksistä valmistettua itävaltalaista grüner veltlineriä Höllererin tilalta. Moliis parittaa grüner veltlinerin reteästi mallaspossulle, täysosuma!

Kokit onnistuivat yllättämään lehdistölounaalla myös tuottajien edustajat.

– Peruna on yllättävän monipuolinen raaka-aine. Nyt maistoimme Annabellaa jäätelössä, Keski-Euroopassa Noblesse on herätellyt jälkiruoka-ajatuksia, Frexin taustalla olevan Skabamin toimitusjohtaja Pia Tapio-Knuuttila summaa.

Myös Järvenkylän tilan Ingrida Alijosinte ihasteli kokkien työtä:

- On hienoa nähdä oma parsa lautasella todella hienossa muodossa!