Jarno Peräkylä.

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ja eri tarpeisiin suunniteltuja kahvinkeittimiä. Halpa hinta saattaa houkutella, mutta millä perusteella keitin tulisi valita?

– Suosittelen valitsemaan ammattikäyttöön tarkoitetun keittimen, sillä tavalliset keittimet eivät kestä samanlaista kulutusta. Selvitä paljonko kahvia menee ja varmista, että tuote soveltuu omaan tarpeeseesi, sanoo suomenmestaruuksia voittanut barista ja Lieke Coffeen kahvikonsultti Jarno Peräkylä.

Vaikka nykykeittimen voi ohjelmoida keittämään eri määrän kahvia, on jokaisella keittimellä oma optimimääränsä. Tämä kannattaa huomioida valintatilanteessa. Harvassa paikassa menekki on niin suurta, että tarvitaan esimerkiksi viiden litran keitin.

– Ennen ostamista on hyvä miettiä, kuinka paljon kahvia menee ja kuinka nopeasti. Volyymi ratkaisee sen, millainen keitin soveltuu parhaiten. Lasipannuissa lämpölevyllä kahvia ei tulisi säilyttää, sillä tuote alkaa pilaantua heti, kun on tekemisissä hapen kanssa. Lämpö myös kiihdyttää makujen pilaantumista. Tällainen ratkaisu sopii ainoastaan paikkoihin, joissa kahvia menee jatkuvalla syötöllä. Muille suosittelen keitintä, joka valuttaa suoraan termariin, vinkkaa myyntipäällikkö Maria Karlsson Moccamasterilta.

Keitin, joka kestää käyttöä

Erityisesti kahvila- ja ravintolakäytössä on tärkeää, että veden lämpötila pysyy tasaisena uuttamisen aikana. Peräkylä kehottaa hankkimaan laitteen hyväksi todetulta laitevalmistajalta.

– Harmillisen moni tuntuu käyttävän paljon aikaa ja rahaa espressolaitteen hankkimiseen, mutta kahvinkeitin hankitaan toisella kädellä. Uutta keitintä hankkiessa on kuitenkin järkevää tehdä kotiläksyt kunnolla. Googlaamalla löytyy hyvin meriittejä ja tietoa eri valmista­jien tuotteista.

Netistä selviää esimerkiksi, jos kyseisen merkin tuote on poistettu markkinoilta sen takia, että se hajoaa helposti.

– On hyvä muistaa, että esimerkiksi paljon muoviosia sisältävät tuotteet ovat heiveröisempiä ja rapautuvat käytössä nopeammin, Peräkylä muistuttaa.

Vastuullisuusasioiden ollessa pinnalla, pyritään ravintola-alallakin välttämään kertakäyttökulttuuria. Poisheittämisen sijaan keittimen voi viedä huoltoon, kun valitsee merkin, johon on tarjolla varaosia. Useilla brändeillä on kattava huoltoverkosto.

– Kun kuluvat osat voi vaihtaa, ei tarvitse päivittää koko konetta, mikä vaikuttaa kokonaiskustannuksiin. Huollon ajaksi on usein myös mahdollista saada varakeitin, Karlsson kertoo.

Uuttamisessa ei voi oikoa

Yksi ominaisuus, jonka Peräkylä suosittelee tarkistamaan, on laitteen ohjelmoitavuus.

– Reseptin lisäksi on mahdollista ohjelmoida vedentuloa: haluaako sen tasaisena virtana vai kenties intervalleina ja kuinka paljon vettä lasketaan tuolloin tietyssä ajassa.

Vaikka keittimen luvattaisiin olevan kuinka nopea tahansa, kannattaa muistaa, että kahvin uuttamisessa nopeus ei ole hyve. Paras lopputulos saavutetaan hitaalla uutolla.

– Tässä hommassa ei voi oikoa, sillä kyse on painovoimasta. Noin 6–7 minuuttia on hyvä aika parille litralle kahvia. Omistajan tai pääbaristan tulee suunnitella kahvilan työt niin, että homma rullaa, eikä kahvi lopu kesken, Peräkylä sanoo.

Automaattinen vedentäyttö tehostaa etenkin isossa mittakaavassa toimintaa, kun työntekijöiden ei tarvitse täyttää vesisäiliötä. Samalla vältetään se, että koneeseen menee esimerkiksi likaisen kannun mukana ylimääräisiä partikkeleja, jotka vaikuttavat laitteen kestävyyteen.

– Vanhoissa rakennuksissa ei välttämättä ole vesiliitäntämahdollisuutta, mutta muuten se onnistuu lähes aina. Kannattaa muistaa, että ammattilaisen tulee liittää kone, jotta se tehdään varmasti oikein ja vältytään vesivahinkojen kaltaisilta ongelmilta, jotka ovat riski yrittäjälle, Karlsson muistuttaa.

Hävikki pienemmäksi termarin avulla

Kahvipavut eivät ole halpa raaka-aine, joten kahvia ei kannata keittää viemäriin kaadettavaksi.

Laadukkaassa termoskannussa kahvia voi huoletta säilyttää noin tunnin ajan. Jarno Peräkylä kertoo tietävänsä kahviloita, jotka noudattavat tunnin sääntöä ja katsovat kellosta, milloin on aika heittää kahvi pois. Tärkeintä säilytysaikaa määritellessä on seurata, miten kahvi käyttäytyy omassa termoskannussa.

– Termarinkin kohdalla kannattaa panostaa laatuun. Meillä oli pop up Senaattikortteleissa ja kahvi oli jäänyt termariin yön yli. Mielen-kiinnosta testasimme sitä aamulla ja totesimme, että vaikkei kahvi uudenveroista ollut, ei makuprofiili ollut juuri muuttunut ja kahvi oli edelleen lämmintä, Tiina Airola kertoo.

Termoskannut ovat kätevä ratkaisu, sillä näin tarjolla voi pitää samanaikaisesti useampia erilaisia kahveja. Kun kahvi on termareissa, voidaan keittimet sijoittaa muualle kuin tiskille, jolloin tilaa vapautuu muille asioille.

Osa kuluttajista on aiemmin vierastanut termoskannusta tarjottua kahvia. Yksi syy tähän on, etteivät he näe miltä kahvi näyttää. Nykykuluttaja kun tunnistaa jo kaukaa liian kauan kannussa seisseen kahvin. Epäluuloisuus on kuitenkin vähentynyt termoskannutarjoilun yleistyttyä.

– Termarit ovat loistava alusta kertoa asiakkaalle, millaista kahvia on tarjolla. Irrotettaviin pantoihin saa hyvin esimerkiksi makukuvauksen, joka auttaa asiakasta valinta-tilanteessa. Etiketit suojaavat termaria naarmuuntumiselta, jolloin ne pysyvät siistimpänä pidempään, Airola vinkkaa.

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!