Mikko Rantanen ja Lenni Lehmusoksa ripustavat AVPN:n sertifikaatin seinälle.
Mikko Rantanen ja Lenni Lehmusoksa ripustavat AVPN:n sertifikaatin seinälle.

Via Tribunalin unelma täyttyi: Napolilaissertifikaatti ripustettiin seinälle

Suomeen on myönnetty ensimmäinen Associazione Verace Pizza Napoletanan sertifikaatti. AVPN on valvonut napolilaisen pizzan perinnettä vuodesta 1984 ja maailmasta löytyy nyt yli 600 sertifikoitua napolilaista pizzeriaa.

Hymy on herkässä, kun pizzaiolot Lenni Lehmusoksa ja Mikko Rantanen asettuvat kuvaan AVPN:n sertifikaatin kanssa. Unelma on muuttunut todeksi ja Helsingissä syödään nyt virallisesti oikeaoppista napolilaista pizzaa.

Todisteena tästä on 9. lokakuuta Via Tribunalin seinälle ripustettu Suomen ensimmäinen Associazione Verace Pizza Napoletanan myöntämä sertifikaatti. AVPN on valvonut napolilaisen pizzan perinnettä vuodesta 1984 ja  maailmasta löytyy nyt yli 600 sertifikoitua napolilaista pizzeriaa. Sertifikaatti takaa, että pizza on samanlaista eri puolilla maailmaa.

– Esimerkiksi Japanissa söin sertifikaatti-paikoissa ihan samanlaista pizzaa kuin Napolissa, Rantanen vakuuttaa.

AVPN: sertifikaatti on merkki tasosta ja osaamisesta. Samalla se liittää Via Tribunalin osaksi suurta kansainvälistä AVPN-perhettä.

– Olemme jo saaneet tuttuja ympäri maailmaa. Some helpottaa yhteydenpitoa joukkoon, jota yhdistää intohimo pizzaan, Lehmusoksa toteaa.

Pohjoismaissa sertifikaatit ovat vielä harvinaisia. Ruotsissa niitä on kaksi ja Tanskassa yksi.

– Laadukkaan napolilaisen pizzan arvostus on kasvussa. Sertifikaatti on osa Napoli- ja pizzadiggareiden fiilistelyä, Lehmusoksa kertoo.

AVPN-kyltit ripustetaan myös julkisivuun. Pizzeria sijaitsee kulmilla, joilla liikkuu paljon turisteja. Erityisesti amerikkalaiset ja italialaiset tunnistavat sertifikaatin.

Via Tribunali avasi ovensa toukokuussa Helsingin Sofiankadulla.  Ensimmäisiä kuukausia on vauhdittanut kova suosio. Iltaisin ja viikonloppuisin pizzalle on yhä jopa tunnin jono.

– Oppimiskäyrä on ollut aika jyrkkä, mutta kyllä me pärjätään näin isojen asiakasmäärien kanssa, Rantanen vakuuttaa.

5,5 kuukaudessa napolilaisuunissa on paistunut kaikkiaan noin 60 000 pizzaa.

Menestys on osoittanut, että vaikka avauskustannukset olivat suuret, ravintola pysyy pystyssä.

– Pizzan tekemisellä harvoin rikastuu eikä se ollut meidän tavoitteemmekaan. Lähdimme liikkeelle puhtaasti intohimosta. Nyt ei enää tarvitse pelätä, että ovet pitäisi sulkea, Rantanen ja Lehmusoksa summaavat.

Via Tribunalin väelle sertifikaatti on kunnia-asia ja sen vaatimasta tasosta aiotaan pitää kiinni.

– Sitä myös valvotaan. AVPN:n  tarkastajat tekevät pistokokeita.

Jatkosuunnitelmien kanssa ei hätiköidä, van mietitään rauhassa laajeneeko Via Tribunali vai mikä on seuraava liike.

Ainakin pizzan kehittäminen jatkuu.

– Reseptiikkaa ja pizzaa viilataan koko ajan. Menu vaihtui vähän aikaa sitten ja vaihtuu ehkä taas keväämmällä. Väillä meillä on Viikon pizza -tempauksia tai lisäämme listalle pari pizzaa.

Ensi viikolla Lehmusoksa ja Rantanen suuntaavat Napoliin syömään pizzaa, tapaamaan tuttuja ja luomaan yhteyksiä. Tuliaisina saattaa olla esimerkiksi napolilaispizzaiolojen vierailulupauksia.

Via Tribunalin tarina juontaa 1980-luvun Napoliin, missä Lenni Lehmusoksan isä rakastui sikäläiseen pizzaan. Kotimaahan palattuaan hän rakensi Espooseen puulämmitteisen pizzauunin. Kun Lenni Lehmusoksa ystävineen innostui kehittelemään pizzoja Espoossa, virisi idea omasta ravintolasta. Mallia haettiin tietenkin Napolista. Ravintola sydämenä hehkuu aito napolilainen avotuliuuni.

Osakkaina yrityksessä on cocktailbaareista tuttua Son of a Punchin väkeä Sami Benamed, Luca Bertamini, Tony Vihervaara, Mika Koivula ja Antti Kuitunen sekä keittiöpuolen taitajat Lenni Lehmusoksa ja Mikko Rantanen.

Näin syntyy napolilainen pizza

  • Kolme seikkaa tekee Via Tribunalin pizzasta aidosti napolilaista.
  • Taikina: Lepää ja kohoaa vähintään 20 tuntia. Pohjasta tulee paksu, mutta pehmeä.
  • Raaka-aineet: Yksinkertaista, hyvää ja harkittua. Suurin osa täytteistä tulee Italiasta, koska esimerkiksi italialainen tomaatti on erilaista kuin suomalainen.
  • Uuni: Paistoaika 450-asteisessa uunissa on 1 minuutti. Raaka-aineet kypsyvät toisin kuin pitkässä paistossa. Esimerkiksi tuoreyrtit voi laittaa pizzan päälle jo ennen uuniin menoa. Nykyisin napolilaisesta avotuliuunista on saatavilla myös kaasumekanismilla varustettu versio. Aiemmin lämmitettiin aina puulla.
Via Tribunalin suosituin pizza on Margherita. Kuvassa monen juuston Bellini.
Via Tribunalin suosituin pizza on Margherita. Kuvassa monen juuston Bellini.