Virheiden kieltäminen on virhe

Keittiössä ei sovi unohtaa nykytyöelämän mantraa: ”Virheiden kieltäminen itseltään tai toisilta on virhe!” Virheet ovat parhaimmillaan ovi uuteen ja ne täytyy sallia, sillä niistä oppii.

Kortteliravintolani lounas tunnetaan hyvin maustetuista salaateista ja tasokkaasta kotiruokabuffet’sta. Minulla on ollut tapana käydä paikassa lounaalla kerran kuussa, silloin tällöin viikottainkin. Ravintolan taitavien kokkien tekemä lounas on kuin lahja, ja viimeistään jälkiruuaksi nautittu marjapiirakka nostaa päivän muita korkeammalle.

Etäaika pakotti kortteliravintolani supistamaan aukioloaikojaan, mutta ravintola ei jäänyt neuvottomaksi: pian se avasi keittiön ikkunan kadulle ja alkoi myydä ”lounasämpäreitä” ohikulkijoille. Mitä luovuutta! Minäkin olen hakenut kassikaupalla ämpäreitä kotiini.

Luovia ja tuottavia ratkaisuja on keksitty ravintolassa jos toisessakin. Puskaradio kertoo, että esimerkiksi henkilöstöravintoloiden lounasratkaisut tulevat mullistumaan.

Luovat keksinnöt eivät silti synny tuosta noin vaan. Luovuudelle olisi hyvä löytää pienikin oma aikansa, tila ja suotuisa ilmapiiri. Ideointiaika on tärkeää myös kiireisessä ravintolatyössä, jossa päivittäiset rutiinit vievät mennessään. Ilman luovaa tilaa innovaatiot jäävät keksimättä, sillä lounasrysän keskellä keneltäkään ei voi vaatia luovuutta, silloin suoritetaan.

Ravintolatoiminnan luovuustutkija Marc Stierand kannustaa löytämään oman tiimin jäsenten yksilölliset luovuusstarttinappulat ja elvyttämään kisällikulttuurin. Keittiössä ei myöskään sovi unohtaa nykytyöelämän mantraa: ”Virheiden kieltäminen itseltään tai toisilta on virhe!” Virheet ovat parhaimmillaan ovi uuteen ja ne täytyy sallia, sillä niistä oppii.

Annataan oppimiselle ja luovuudelle mahdollisuus.

Luovia hetkiä toivoen,

Outi Tuomivaara, päätoimittaja

Julkaistu Aromissa 8/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi