Voita kermasta – mikromeijeri ravintolakeittiöön

Suomalaiset ovat voikansaa – ovat aina olleetkin. Se on merkinnyt meille rikkautta, onnea, hengissä pysymistä ja herkuttelua. Entisaikojen voin kirnuajat pyysivät avukseen yliluonnollisia voimia ja kateellisimmat ovat katsoneet pahalla silmällä toisen kirnuun, jotta voi ei kirnuuntuisi. Maailmalla voin on ajateltu aiheuttaneen jopa uskonpuhdistuksen ja kirkkokuntien eron.

Nyt ei kuitenkaan ole tarkoitus kirjoittaa historiaa uusiksi, vaan keskitymme mullistamaan asiakkaidesi makukokemuksia ja sinun käsitystäsi siitä, miten helppoa voin tekeminen on. On nimittäin aika perustaa mikromeijeri ravintolaan.

Perinteet kohtaavat nykyajan

Fermentointi on suomalaisen ruokaperinteen kulmakivi. Hapattaminen on nousemassa uudelleen suosituksi tavaksi valmistaa kotitekoista voita, viiliä, piimää ja hapankermaa. Hapanmaitotuotteiden ja voin valmistus onnistuu hyvin myös ravintolan keittiössä, kun tietää muutaman salaisuuden.

Ravintolan omistautumisesta kertovat itsefermentoidut ruoat. Ne toimivat sellaisenaan mutta myös ravintolan tarjoamien reseptien ainesosina. Innovaatioita haetaan yhdistelemällä perinteisiä valmistusmenetelmiä ja uusia makupareja. Näin syntyy 2020-luvun klassikoita.

Mitä ne fermentoinnin salaisuudet sitten ovat? Kirjoitimme Arla Pro:n www-sivustolle askel askeleelta, miten valmistat voita, hapankermaa, piimää ja viiliä itse fermentoimalla. Löydät sivuiltamme kaikkien salaisuuksien lisäksi helposti ruokalistalle tuotavia reseptejä, joissa käytetään itsehapatettuja tuotteita.

Salaisuus on oikeat raaka-aineet

Arla Pron Harri Veckman on perehtynyt fermentoinnin ja voin valmistuksen saloihin. Merkittävä huomio oli, että eri tuotteiden valmistamisessa kannattaa käyttää erilaisia raaka-aineita ja hapatteita.

Raaka-aineiden valinnan jälkeen on vielä muutamia vaiheita, jotka tulee ottaa huomioon maitotuotteiden hapattamisessa. Käy katsomassa loput vinkit www-sivuiltamme ja mikromeijeri on jo kätesi ulottuvilla.

P.S. Jäitkö pohtimaan, mitä ihmeen tekemistä voilla oli uskonpuhdistuksessa? Martin Lutheria harmitti aikoinaan katolisen kirkon tekopyhyys. Paaston aikana voin syöminen oli kielletty – paitsi jos maksoi riittävästi aneita. Ja tämäkös herraa närästi vielä enemmän. Maat, joiden ruokaperinteeseen kuului käyttää voita, olivat suurelta osin niitä, jotka erosivat katolisen kirkon yhteydestä 1500-luvulla. Voi voi, mikä voima voilla on!

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö
Sulje mainos Tilaa Aromi