- Ravintola Kuussa ja sen HelsinkiMenussa on kaikki oikealla tavalla kohdallaan, vetää yhteen arvionsa vuoden 2015 HelsinkiMenu-ravintolan valinnut Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen. Hänestä Kuussa oli poikkeuksellisen hyvin ajateltua ja tehtyä ruokaa, oivalliset juomat, miellyttävä palvelu ja helppo viihtyä.

Toiselle sijalle Timonen asetti Ravintola Nokan korkeatasoisen ruokaelämyksen ja taidokkaasti kootun menun. Kolmannen sijan hän antaa Fly Inn Restaurant Delille menusta ja palvelusta, joka toi fine dining -tason ruokailukokemuksen lentokentälle. Paikallisuutta ja kauden raaka-aineita korostava menu on tuomarin mielestä helppo myydä, kunhan siihen panostaa riittävästi.

Kunniamaininnan Timonen haluaa myöntää ravintola Bryggeri Helsingille kiinnostavasta olut-teemamenusta. Sekä ruuat että niiden rinnalle suunniteltu olutjuomapaketti esittelivät suomalaista mallaskulttuuria.

- Olutpaketteja löytyi nyt muistakin HelsinkiMenu-ravintoloista, Timonen kiitteli.

Timosen näkökulma HelsinkiMenuun kattaa menun koko 15-vuotisen historian, sillä hän oli vuonna 2000 mukana perustamassa HelsinkiMenua. Helsinki vietti 450-vuotisjuhliaan ja oli yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Timonen oli kulttuuripääkaupunkihankkeen vetäjiä ja ruokakulttuuri otettiin ensimmäistä kertaa toden teolla mukaan kulttuurin kenttään.

-HelsinkiMenu elää ja voi hyvin. Se on vaikutelmani nautittuani syksyn 2014 kaikki 11 menua. Tästä pystyimme vain haaveilemaan 15 vuotta sitten. Konseptissa on mukana hyvä joukko ravintoloita, joista monelle HelsinkiMenu selvästi on tärkeä tuote, Timonen sanoo.

Timosen arvion mukaan aaka-aineiden ja keittotaidon puolesta nykyiset menut pesivät selvästi alkuaikojen kokoonpanot.

- Monen ravintolan näkemys menusta oli kuitenkin turhan samanlainen. Yhdentoista joukosta löytyi esimerkiksi vain muutamia menuja, joissa ei olisi ollut tyrniä. Kauden kirjo saisi olla vieläkin laajempi. Särmää ja irtiottoja! Moni menu olisi kiehtovampi, jos se olisi suunniteltu ravintolan konseptin mukaan. HelsinkiMenua voi tarjota vaikka meksikolaisessa ravintolassa: etninen valmistustapa, kauden raaka-aineet Suomesta, Timonen rohkaisee.

Ravintola Kuu on voittanut vuoden HelsinkiMenu-palkinnon myös vuonna 2009. Keittiömestari Lukas Hemnell ravintola Kuusta kertoo, että HelsinkiMenun eteen työskennellään kortteliravintolassa määrätietoisesti.

- Ei tätä kokonaisuutta todellakaan yksin keittiömestari tee. Suunnittelemme menua yhdessä kokkien kanssa ja kokeilemme ideoita lounailla.

Makujen Suomi - ravintolat tarjoavat vähintään kolmen ruokalajin herkullisen menun, jossa käytetään puhtaita suomalaisia raaka-aineita. Menuissa korostuvat paikallisuus ja kauden raaka-aineet. Vuoden HelsinkiMenu-ravintolat 2000 - 2013: www.tasteoffinland.fi/fi/lisatietoja/vuoden-helsinkimenu-ravintolat