Tuomaristo valitsi vuoden 2018 Vuoden Keittiöteoksi Henri Alénin ja Tommi Tuomisen luotsaaman ravintola Ultiman, joka kokeilee modernia kiertotaloutta hyperlokaalilla viljelyllä ravintolan sisällä. Alénin ja Tuomisen intohimona on kokeilla, millaisia ruokanautintoja voi jalostaa uusimman ruokatietämyksen ja -tekniikan avulla ympäristöä rasittamatta. Toukokuussa avatusta ravintolasta löytyy muun muassa hydroponinen kasvihuonejärjestelmä, kahvinpuruissa kasvava sieniviljelmä, aeroponisesti kasvatettua perunaa, sekä biodesignlampuissa kasvavia saunasirkkoja.

Fredman Groupin järjestämään kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna yli 50 ehdokasta, joista kymmenen eteni finaaliin. Tuomariston valitsema ravintola Ultima sekä yleisön suosikki Gastro Bar Sesonki nousivat kumpikin kirkkaasti voittoon omissa kategorioissaan. Molemmat ravintolat edustavat ennakkoluulotonta kokeilua ja keskittyvät uudenlaisin keinoin hävikin vähentämiseen, ekologisuuteen ja lähiruoka-ajatteluun.

– Iloksemme tämän vuoden kilpailussa nousi selkeästi esiin innovatiivisuuden ja suomalaisen ruoka-osaamisen lisäksi myös teknologian hyödyntäminen tämän päivän tärkeissä teemoissa, kuten kiertotaloudessa ja ruokahävikin vähentämisessä. Voittajat ovat esimerkillisesti ottaneet rohkeasti käyttöön uutta huipputeknologiaa, jolla on suuri rooli ruokaturvallisuuden, vastuullisuuden ja kestävien ympäristöarvojen kehittämisessä. Ultiman ja Gastro Bar Sesongin tahdittamaa tietä toivoisimme näkyvän myös laajemmin suomalaisessa ravintolakulttuurissa, sanoo Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

Tuomaristo kiittää voittajaa rohkeudesta ja kyvystä ajatella ja toteuttaa perinteisiä asioita uudella tavalla. Lisäksi tuomaristo kiinnitti huomiota tieteen ja teknologian hyödyntämiseen gastronomiassa, kokeiltujen ratkaisujen monistamisen mahdollisuuteen, sekä kestävämmän ruokailun edistämiseen.

– On erittäin tärkeää, että kuluttajat kuulevat ja puhuvat uudenlaisista mahdollisuuksista kestävän kehityksen turvaamiseksi. Haluamme Ultimassa kokeilla ja antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä tulevaisuudessa voisi ehkä toimia. Olemme siinä osittain näköjään onnistuneet, kun voitamme näin nuorena tekijänä tämän hienon palkinnon. Vuoden Keittiöteko toivottavasti kannustaa muitakin alan toimijoita yhä rohkeampiin kokeiluihin paremman tulevaisuuden puolesta, iloitsee Ultiman Henri Alén.

Yleisöäänestyksen ylivoimaisella äänimäärällä voittanut Gastro Bar Sesonki jakaa palkinnon K-Citymarket Järvenpään kanssa. Ravintolan keittiössä käytettävät raaka-aineet ostetaan joka päivä viereisestä kaupasta. Tuomariston puheenjohtaja Peter Fredman kommentoi yleisöäänestyksen voittajaa:

– Gastro Bar Sesonki yhdessä K-Citymarket Järvenpään kanssa on tuonut Suomeen maailmalta tunnetun grocerant-ilmiön. Toimintamalli on helposti monistettavissa ja vastaa vahvasti ruokahävikistä käytyyn keskusteluun. Vuoden Keittiöteko -kilpailun järjestäjänä toivomme, että Gastro Bar Sesongin innoittamana myös muut ravintolat Suomessa lähtisivät rohkeasti kokeilemaan uusia innovatiivisia toimintamalleja ruokahävikin hillitsemiseksi mausta ja laadusta tinkimättä.

– Ajatus ravintolan takana oli mahdollistaa asiakkaille hyvää sesonginmukaista ruokaa kohtuuhinalla ja tiimiytyminen Järvenpään K-Citymarketin kanssa mahdollisti tämän meille. Emme tarvitse ravintolassa valtavia kylmälaitteita ruoan säilytykseen, lisäksi minimoimme ruokahävikin. Olemme todella kiitollisia kaikille äänestäjille, että saamme vastaanottaa tämän palkinnon, iloitsee Sesongin ravintoloitsija Matti Jämsen.

Vuoden Keittiöteko palkinnot jaettiin Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 15. marraskuuta.

Vuoden Keittiöteko tuomaristo 2018

Heli Koivuniemi, päätoimittaja, Aromi-lehti

Riitta Mustonen, Suomen Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja ja Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja

Risto Karmavuo, johtaja, Place to be Haaga ja ruokatuotannon koulutusohjelma

Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö

Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, AMKO ry

Hannakaisa Haanpää, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö, Kangasalan kaupunki

Joonas Mäkilä, kaupallinen johtaja, Restamax

Ismo Sipeläinen, Suomen Bocuse d’Or edustaja 2018–2019

Peter Fredman, hallituksen puheenjohtaja, Fredman Group