Vuoden kokista tiimipelaajaksi

Vuoden kokki vuosimallia 2017 Mattias Åhman jatkaa kilpailu-uraansa kokkimaajoukkueen jäsenenä. Miten sujuu tiimityöskentely?

”Pidän kovasti yksilökisoista. Mutta ei niitäkään voiteta ilman tiimiä! Siinä mielessä ero ei ole niin suuri. Nyt kun voitin Nordic Chef -kilpailusta maaliskuussa hopeaa, yksilökisat ovat osaltani vähäksi aikaa takana ja keskityn täysillä maajoukkuetyöskentelyyn.

Fokukseni on lämpimässä keittiössä. Olemme asettuneet mukavasti Laajasaloon, löytäneet rutiinit ja kaikelle paikan. Se otti oman aikansa, mutta nyt voimme keskittyä hiomaan lämpimän keittiön annoksia. Pääruoan kanssa olemme päässeet jo pitkälle, mutta onko se parasta, mihin pystymme?

Kokeilemme yhä uusia lähestymistapoja valitsemiimme raaka-aineisiin. Tavoitteena on parantaa annoksia entisestään ja tehdä niistä tasalaatuisia. Nyt ei kaivata yhden mestarin kädenjälkeä, vaan käsialan pitää olla kokkimaajoukkueen yhteinen!

Yksi hyvä osa treenejä ovat illallisnostot, joita meillä on noin kerran kuukaudessa. Etenkin ne kerrat, kun teemme esivalmistelut Leijonarannassa, pakkaamme kaiken mukaamme ja lähdemme toiselle paikkakunnalle ovat hyvin opettavaisia, sillä ne vastaavat täysin kilpailutilannetta. Mukana on vain se, mitä olet pakannut bokseihin!

Oppilaitosyhteistyön ansiosta harjoitusillalliset maakunnissa ovat täyttyneet, mutta kiinnostuneille on vielä tilaa Leijonarannassa esimerkiksi 11. kesäkuuta ja 3. syyskuuta.

Vuoden kokki -voitto mullisti elämän

Voitin huhtikuussa 2017 Vuoden kokin tittelin, ja se muutti elämäni, voin sanoa. Voitto tuntui makealta: toki tiesin, että olen hyvä kokki, mutta se sai voitosta sinetin. Se sai minut myös muutamaan Ruotsista Suomeen, sillä päätin ottaa voitosta kaiken irti.

Perustin Helsingissä oman yrityksen nimeltään Mattis Mat ja olen saanut tehdä sen kautta monenlaista: cateringia, konsultointia, kokkivierailuja. Vuoden kokki avasi monia ovia, mutta on ihan itsestä kiinni, mistä kaikista ovista astuu sisään!

Juuri nyt olen innoissani tämänvuotisesta pop up -ravintolastani, joka avautuu Vaasassa 11. toukokuuta. Teemana ovat paikalliset raaka-aineet, ja olenkin saanut hyvän syyn tutustua uudelleen kotiseutuni tuottajiin ja tarjontaan.

Tämä kaikki on hyvää harjoittelua ensi vuotta varten. Näen vähän, miten asiat Vaasassa toimivat, miten ihmiset suhtautuvat ja ennen kaikkea saan markkinoitua omaa ravintolaani Fiskets husissa, johon avaamme yhdessä Simon Selinin ja Michael Björklundin kanssa skandinaavisen ravintolan.”

Kirjoittaja on kokkimaajoukkueen jäsen.