Vuoden kokki on Lari Helenius - Vuoden tarjoilijaksi valittiin Christian Angelov

Vuoden kokki - ja Vuoden tarjoilija -kilpailun finaali käytiin etuajassa päättyneiden Gastro-messujen kulisseissa ilman yleisöä. Tasokkaan finaalin päätteeksi tuomaristot valitsivat sarjojensa parhaiksi Lari Heleniuksen ja Christian Angelovin.

Helsinkiläisessä ravintola Olossa työskentelevä Lari Helenius oli voiton jäljiltä onnellinen ja tyytyväinen.

– Tein kaiken niin hyvin tein kuin pystyin, näissä arviointilajeissa on vaikeaa tietää mihin se riittää. Voitto Vuoden kokissa tuli toisella yrittämällä. Olo on helpottunut, Helenius toteaa.

Jo viime vuonna hopealle sijoittunut Helenius päihitti kilpakumppaninsa erityisesti jälkiruokaosaamisellaan.

– Tuomarit kehuivat jälkiruokaani herkäksi ja hyvänmakuiseksi. Siinä oli tuorejuustomousse, tyrnillä maustettu tuorejuustokreemi, kermaviilisorbet, rapea suolakaramelli ja tyrnikinuski, Helenius kertaa.

Myös Heleniuksen alkuruoka sai kiitosta. Hän sokerisuolasi pakollisen kirjolohen ja maustoi sen ja katkaravut norilevällä ja tillillä. Lisäksi annoksessa oli kala-katkarapuvinaigrette.

Pääruoka-annoksessa hän yhdisti kananrinnan ja -koiven. Makua syvensi paahdettu kanakerma, ja tarjolla olleista kasviksista Helenius hyödynsi selleriä ja kaalia.

Alkavalta edustusvuodelta Helenius odottaa paljon uusia kokemuksia

– Toivottavasti pääsen tekemään paljon sellaista, mitä en ole ennen tehnyt. Jatkan varmasti nykyisestä työpaikastani Olosta käsin, siellä on mukava, Helenius aprikoi tuoreeltaan.

Vuoden kokin 10 000 euron apurahan lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Kovatasoinen kilpailu

Kärkikolmikon tuomareilta saamat pisteet olivat kaikki sadan pisteen sisällä. Heleniuksen 1 329 pistettä lähimmäs pääsi toiseksi sijoittunut Simon Selin (1 265). Kolmanneksi sijoittui Jarkko Pulkkinen 1 238 pisteellä. Maksimipistemäärä oli 1 710.

Päätuomari Filip Langhoff oli tyytyväinen siihen, miten kilpailu eteni. Hän maistoi finaalin kaikki 24 annosta.

- Finaali oli kovatasoinen. Toki aina huomaa kokemuksen niillä, jotka ovat enemmän kilpailleet. On kunnioitettava suoritus, että kokit jaksavat painaa keittiössä loppuun asti, vaikka tapahtuu asioita, joita ei ole suunnitellut. Se on kuin maratonjuoksu.

Langhoff on erittäin tyytyväinen uudistukseen, jonka mukaisesti kaikki pisteet julkistetaan. Avoimuus mahdollisti sen, että tuomaristossa saattoivat työskennellä myös kilpailijoiden esimiehet.

Toinen uudistus, jälkiruokatehtävä, jakoi mielipiteitä. Langhoff pitää vaihtelua virkistävänä:

- Hyvä, että on vaihtelua, mielestäni kilpailun ei tarvitse mennä samalla kaavalla joka vuosi.

Vuoden tarjoilija -kilpailu oli tiukka

Myös Vuoden tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen sanoi finaalin edenneen äärimmäisen hyvin. Kilpailijoiden välille tuli vain pieniä piste-eroja.

– Saatte olla ylpeitä itsestänne ja omasta suorituksestanne. Näytti, että ilolla teitte työtä, Sironen kiitti kilpailijoita.

Samoin kuin Vuoden kokki Lari Helenius, myös Vuoden tarjoilijaksi valittu Christian Angelov sijoittui viime vuonna toiseksi.

– Nyt on helpottunut ja iloinen olo. Olen kilpaillut jo Perhon Liiketalousopiston aikana sekä kansainvälisesti, viime vuonna olin PM-kilpailuissa. Näissä kilpailuissa olen saavuttanut aiemmin hopean ja pronssin. Tulevalta edustusvuodelta odotan yhteistyökumppanuutta, oikeastaan haluan vain aloittaa, kommentoi Angelov.

Vuoden tarjoilijan 10 000 euron apurahan jakoi MaRa ry Henrik Bitten säätiön stipendirahastosta.

Ahlström palkitsi parhaasta visuaalisesta esillepanosta Vuoden kokki -finalisti Kozeen Shivanin. Kutsuvimman kattauksen loi Vuoden tarjoilija -kilpailun kakkonen Joona Finni. HK Scan PRO palkitsi Niko Suomalaisen parhaasta keittiötyöskentelystä.

Palkintojenjaon yhteydessä luovutettiin myös diplomit Perhon liiketalousopiston opiskelijoille, jotka olivat molempina kisapäivinä apuna keittiössä ja salissa.

Parhaan keittiöassistentin palkinnon sai Hiep Nguyen ja parhaaksi tarjoilijoiden assistentiksi valittiin Samuli Toivanen.

Kisapäivä kilpailunjohtajan silmin

Kilpailunjohtaja Ismo Sipeläinen uudisti finaalitehtävää. Valmistettavaksi tuli menu, jossa kilpailijat valmistuvat määrätyistä raaka-aineista alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Alkuruoan pakollinen raaka-aine oli kokonainen Benella-kirjolohi, pääruoan suunnittelun lähtökohtana oli Kariniemen kokonainen kananpoika ja jälkiruoassa oli käytettävä Valio Luomu tuorejuustoa.

Kilpailijat saivat finaalitehtävän torstaina heti semifinaalin tulosten ratkettua ja heillä oli 1,5 tuntia aikaa luoda menurunko.

Erikoista oli se, että tuomarit eivät nauttineet yhden kilpailijan koko menua vaan Sipeläinen oli kutsunut erilliset tuomaristot arvioimaan alkuruokia, pääruokia ja jälkiruokia.

Aikataulullisesti järjestely toimi hyvin: kilpailijat aloittivat työskentelyn totutusti klo 7.30 alkaen kymmenen minuutin välein porrastettuna, ja heillä oli yhteensä 4 tuntia 30 minuuttia aikaa nostaa annokset.

– Halusin rikkoa totuttua kaavaa ja uudistin aikataulua niin, että alkuruoka nostettiin kohdassa 3 h, pääruoka 3 h 35 minuutin kohdalla ja jälkiruoka 4 h 30 minuutin täyttyessä. Vaatii kokilta parempaa suunnittelua, kun ruoat lähtevät lähekkäin, ja toisaalta se muistuttaa enemmän ravintolatyötä, Sipeläinen kertoo.

Vuoden kokki 2020 

 1. Lari Helenius, Olo, Helsinki
 2. Simon Selin, Restaurant HEJM, Vaasa
 3. Jarkko Pulkkinen, Finnjävel Salonki, Helsinki
 4. Ville Korhonen, Savoy, Helsinki
 5. Kim Päivästö, Demo, Helsinki
 6. Shiwan Kozeen, I AM, Helsinki
 7. Niko Suomalainen, Olo, Helsinki
 8. Turo Väärti, Juuri, Helsinki

Vuoden tarjoilija 2020

 1. Christian Angelov, Finnjävel Salonki, Helsinki
 2. Joona Finni, Figaro, Jyväskylä
 3. Jeremias Salonen, Kaskis, Turku
 4. Otto Kämppi, Viking Line Gabriella, Helsinki
 5. Tiia Hänninen, freelancer, Hämeenlinna
 6. Anu Kärki, Armas Catering, Tampere
 7. Milla Nordlund, Kalatori, Rauma