Vuoden Luomukokki -kilpailu on käynnissä

Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki -kilpailu järjestetään Helsingissä ELMA-messujen yhteydessä.. Ammattilaissarjan voittaja lähtee edustamaan Suomea pohjoismaiseen Ekokokkikilpailuun, joka pidetään Malmössä.

Vuoden Luomukokki -kilpailussa on omat sarjat keittiöalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Kilpailuun voi ilmoittautua 15. syyskuuta asti. 

Kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa kisaajat suunnittelevat kolmen ruokalajin menun, jonka annosten reseptit ja valokuvat he lähettävät ilmoittautumisen yhteydessä. Reseptien perusteella finaaliin valitaan neljä kilpailijaa kummassakin sarjassa. Finalistit julkistetaan Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä 6. lokakuuta.

Sarjojen finaalit järjestetään Helsingissä ELMA-messuilla 11.–13. marraskuuta. Finaalissa kilpailijat suunnittelevat ja valmistavat annetuista luomuraaka-aineista kolmen ruokalajin kokonaisuuden kuudelle henkilölle.

Luomua arvostetaan myös ravintoloissa

Vuoden Luomukokki -kilpailun järjestävät EkoCentria, Luomuinstituutti ja Pro Luomu ry yhteistyössä Suomen Keittiömestarit ry:n kanssa. Tuomariston puheenjohtajana toimii keittiömestari Pekka Terävä Ravintola Olosta, ja kilpailun organisoinnista vastaa tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luomuinstituutista.

Ravintoloiden luomutarjonta kasvaa jatkuvasti, ja myös kuluttajat arvostavat luomua yhä enemmän. Viime keväänä julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet ravintola-asiakkaista pitää ruokapaikan valinnassa tärkeänä kriteerinä sitä, että ravintola tarjoaa luomua.

– Uuden kokkikilpailun tavoitteena on omalta osaltaan innostaa keittiöalan ammattilaisia käyttämään luomua aiempaa rohkeammin. Luomun tunteminen on osa keittiömestarin ammattitaitoa, Nuutila toteaa.

Vuoden Luomukokki -kilpailua tukevat ELMA-messut, L´Uomu Nokka, Luonnonvarakeskus, Metos Oy Ab, MTK ry, Nokian Panimo Oy, Tamminen, Urtekram ja Valio Oy.