Vuoden luomukokiksi viime syksynä valitun Benjamin Frostellin valtakaudesta on tulossa pitkä.

Kisaa ei järjestetä tänä vuonna eikä todennäköisesti vielä seuraavanakaan.

– Ehkä realistisin esillä nyt ehdotuksena oleva ajankohta on vuoden 2019 Fastfood -messujen yhteydessä, arvioi Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Kottilan mukaan kilpailu sai aika hyvää palautetta, mutta osoittautui työlääksi järjestää.

– Kun se ei ollut minkään muun kokkikisan yhteydessä, piti esimerkiksi keittiöt rakentaa varta vasten. Ensimmäinen kilpailu oli kokeilu ja nyt pohditaan, miten tästä jatketaan, Kottila toteaa.

Koska kisan valmisteluun on varattava runsaasti aikaa, Kottila pitää epätodennäköisenä että Suomessa valittaisiin Vuoden luomukokkia ensi vuonnakaan.

– Pitää myös miettiä, että jos se pidetään jonkun kokkikisan yhteydessä, miten luomukokkikisa erottautuu muista, riittääkö pelkkä luomuraaka-aineen käyttö ja riittääkö kilpailijoita, Kottila pohtii.

Pohjoismainen luomukokkikisa, johon Frostellkin osallistui viime vuonna, järjestetään vuosittain osana luomuun keskittyneitä Nordic Organic Food Fair -ammattilaismessuja.

– Suomella ei nyt ole siellä edustusta, Kottila kertoo.

Vuonna 2016 järjestetyssä Vuoden luomukokki -kisassa oli kaksitoista ehdokasta, joista loppukilpailijat valittiin reseptien ja annoskuvien perusteella.

Ammattilaisten sarjassa kisasivat Benjamin Frostell (Gastrobar Emo, Helsinki), Marcos Gois (Fat Ramen ja Ruoto catering, Helsinki), Mika Niiniranta (Contentissimo Catering, Helsinki) ja Alexandra Spens (Lähellä Deli, Kauniainen).

Opiskelijasarjan finalistit olivat Hanna-Riikka Kantelinen (Savon ammatti- ja aikuisoppilaitos), Teemu Mäkelä (Hyria), Laura Valliovuo (Hyria) ja Marko Viinikka (Laurea). Voiton vei Hanna-Riikka Kantelinen.

Finaalissa kilpailijat suunnittelivat ja valmistivat annetuista luomuraaka-aineista kolmen ruokalajin kokonaisuuden kuudelle henkilölle. Kilpailun kriteereissä korostuivat gastronominen ammattitaito ja raaka-aineiden vastuullinen käyttö.