Vuoden ravintola on turkulainen ravintola Kaskis

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2018 -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle. Vuoden ravintola -valinnasta yli 30 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Kaskiksen herkullisella ruoalla, laadukkaalla palvelulla ja ravintolan vaikutuksella turkulaisen ravintola-alan kehitykseen.

Kaskiksen ravintoloitsijat Erik Mansikka, Topi Pekkanen ja Simo Raisio ovat luoneet laaturavintolan, joka on vakiinnuttanut paikkansa sekä Turun että Suomen parhaiden ravintoloiden joukossa. Tästä kertoo ravintolan pöytävaraustilanne: arki-illallinenkin kannattaa varata hyvissä ajoin.

Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus toteaa, että Kaskis avautui Kaskenahteen kalaravintolan paikallavuonna 2014, mutta kun ravintolassa vierailee, tulee tunne, että tämähän on ollut tällainen ”aina”.

- Perinne ja tuore toteutus kietoutuvat yhteen. Asiaa edesauttavat paikan elävä tunnelma ja kodikas sisustus, Palhus sanoo.

- Kaskiksessa vakuuttaa pitkäjänteinen ruokatuotteen kehittäminen persoonallisella otteella. Vuodenajat ja suomalaisenruoan sielu on oivallettu uudella tavalla. Annoksissa näkyy ja maistuu aito rakkaus ruoanlaittoon. Vaikutuksen tekee myös paikallisuus sekä lautasella että palvelussa, joka on rentoa, mutta asiantuntevaa, Kaskikseen ja Kaskiksen asiakkaille sopivaa, Palhus luonnehtii.

Kaskiksen ruokafilosofia perustuu klassiseen ranskalaiseen keittiötaitoon, mutta annoksiin on saatu omaleimaisuutta uusien tekniikoiden, suomalaisten huippu raaka-aineiden ja toimivien makuparien kautta. Annokset asetellaan kauniisti ja keittiö seisoo ylpeästi maistelumenun takana esitellessään annoksia salissa.

- Kaskiksen kuuden ruokalajin menu on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Ruokalajien välillä on harvoin notkahduksia, ja annosten herkullisuutta nostattavat pienet yksityiskohdat. Sesongin mukaan vaihteleva menu pitää mielenkiinnon yllä kerta toisensa jälkeen. Gastronomit arvostavat myös ruokiin sointuvia viinivalintoja, Palhus summaa.

Keittiön ja salin tiimityö toimii erinomaisesti. Täyden talon puheensorina tuo kansainvälistä tunnelmaa ravintolasaliin.

Kulttimaineensa veroinen Kaskis

Ravintoloitsija Erik Mansikka kertoo fiilisten Vuoden ravintolassa olevan huipussaan.

- Fiilis on hyvä. Toki olemme työtäkin tehneet menestyksen eteen, kiva että tulee tunnustuksia! Onhan sitä tietysti odoteltu, että gastronomit löytävät jälleen Turkuun; olin Hermanissa työharjoittelussa, kun se sai Vuoden ravintola -tunnustuksen vuonna 2003, joten jo oli aikakin, Mansikka toteaa.

Hän pitää Turun nykyistä ravintolamaisemaa erinomaisena. Kaikkein tärkeimmät vieraat tuodaan kuitenkin poikkeuksetta Kaskikseen.

- Jos vaikka tulee ulkomaisia vieraita, niin kyllä meiltä ensin kysytään pöytää. Kaskiksella on ollut alusta asti kulttimaine. ”Ja pysyy”, vakuuttaa Mansikka nauraen.

- Tällä paikalla aiemmin toiminut Kaskenahde oli tietojeni mukaan Turun vanhin yksityinen ravintola. Kunnioitamme liiketilan historiaa, pidämme paikkaa pystyssä ja pysymme yksityisenä ravintolana, Mansikka lupaa.

Ravintolansa suurimpana vahvuutena Mansikka pitää maanläheistä, rentoa meininkiä.

- Rentous on tärkeintä – kokki Tuton hattu päässä tarjoaa kebabia, se tekee paikan! Asiakaspalvelusta tulee paljon kiitosta, siinä pyrimme henkilökohtaisuuteen. Ruoka on kolmas tärkeä tekijä, sen teemme parhaista raaka-aineista, kotimaisuus edellä, Mansikka kuvailee.

Trendien perässä Kaskis ei juokse, mutta kokeille on luontevaa ottaa huomioon megatrendi vegaanisuus.

- Kasvissyöjät ja vegaanit on otettu alusta asti huomioon, ja kutosen menun saa vegaanisena. Saamme siitä paljon kiitosta. Haluamme myös ottaa palautetta vastaan ja parannamme koko ajan menuamme; palkkasimme jopa kokin, jolla on kokemusta vegeravintoloista. Meidän täytyy tarjota rahalle vastinetta, Mansikka sanoo.

Vuoden ravintolat ovat usein saaneet ”tähtipölyä” ja menestyneet myös muiden tunnustusten jaossa. Tämänvuotiset Michelin-tähdet julkistetaan vielä helmikuun aikana, mutta Mansikka ei myönnä odottavansa siltä suunnalta mitään. Kaskis-fanit – gastronomit mukaan lukien – ovat odottavalla kannalla!

- En odota tähteä. Toki tähtikriteerit ovat muuttuneet ja vastaavat tätä päivää: rennotkin paikat saavat tähtiä, jos tekevät asiat oikein, Mansikka summaa.

Kaskiksen menestys kaupungin perinteisestä ravintolakeskittymästä sivussa on vaikuttanut myönteisesti koko Turun ravintolaskenen kehittymiseen. Turusta on tullut mielenkiintoinen ruokakaupunki tärkeimpänä vetonaulanaan juuri Kaskis. Paineita Kaskiksessa helpottaa sisarravintola Kakolan ruusu, joka toimii vanhassa vankilamiljöössä ympärivuotisesti.

Vuoden ravintolat

  • 2018 Ravintola Kaskis, Turku
  • 2017 Ravintola Grön, Helsinki
  • 2016 Ravintola Roux, Lahti
  • 2015 Ravintola SPIS, Helsinki
  • 2014 Ravintola Ask, Helsinki
  • 2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
  • 2012 Ravintola Muru, Helsinki
  • 2011 Ravintola C, Tampere
  • 2010 Ravintola Juuri, Helsinki
  • 2009 Ravintola OLO, Helsinki
  • 2008 Ravintola Postres, Helsinki
  • 2007 Ravintola Savoy, Helsinki
  • 2006 Ravintola Demo, Helsinki
  • 2005 Ravintola George, Helsinki
  • 2004 Palace Gourmet, Helsinki
  • 2003 Panimoravintola Herman, Turku
  • 2001 G.W. Sundmans, Helsinki
  • 2000 Chez Dominique, Helsinki
  • 1999 Ravintola Savoy, Helsinki
  • 1998 Kanavaranta, Helsinki
  • 1996 Lyon, Helsinki
  • 1994 Safka, Helsinki
  • 1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
  • 1992 Julia, Turku
  • 1991 Lehtovaara, Helsinki
  • 1990 Amadeus, Helsinki
  • 1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
  • 1988 Ravintola Bellman, Helsinki
  • 1987 Ravintola George, Helsinki
  • 1986 Celine, Helsinki
  • 1985 Palace Gourmet, Helsinki