Viime viikonloppuna neljättä kertaa järjestetty Helsinki Coffee Festival saavutti jälleen suuren suosion. Kolmipäiväisillä festivaaleilla maisteltiin eri kahveja ympäri maailman, opeteltiin itse valmistamaan kahvia erilaisilla menetelmillä sekä huoltamaan ja puhdistamaan laitteita.

Tapahtumassa keskusteltiin myös muun muassa kahvin alkuperästä, veden merkityksestä, kahvitrendeistä ja siitä, mitkä asiat kahvin laatuun ja makuun vaikuttavat. Lisäksi yleisö pääsi oppimaan, kokeilemaan ja maistelemaan festivaaleilla mukana olleiden osastojen labeissa kahviammattilaisten opastuksella.

- Tänä vuonna meillä oli mukana ennätysmäärä kahvialan yrityksiä ja kansainvälisiä paahtimoita, iloitsee tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.

Paras suodatinkahvi, espresso, paahtimo ja kahvila

Festivaaleilla valittiin toista kertaa vuoden suodatinkahvi ja espresso. Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 16 eri paahtimon kahvista. Espressokilpailussa oli mukana 15 paahtimon espressoa. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lahtelaisen pienpaahtimo Caffin Ethiopia Kayon Mountain Natural -kahvi sekä espressoista voikkaalaisen pienpaahtimon Inka Paahtimon Ethiopia Gelana Abaya.

Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua. Raati koostui ruoka- ja kahvialan vaikuttajista, johon kuuluivat ruokakirjailija Hanna Gullichsen, Liemessä-bloggari Jenni Häyrinen, bloggari Viena K, Vuoden Barista 2017 Jarno Peräkylä, Slurp -kahvipalvelun Tero Rehula sekä Uuttaja-kahvibloggaaja Juuso Viljanen.

Vuoden suodatinkahvi

  1. Caffi, Ethiopia Kayon Mountain Natural
  2. Lehmus Roastery, Gesha 1931
  3. Rocket Bean Roastery, Rocket Bean Indonesia

Vuoden espresso

  1. Inka Paahtimo, Ethiopia Gelana Abaya
  2. Tres Cabezas, Yirgacheffe Kochere Ethiopia
  3. Rocket Bean Roastery, Rocket Bean Magic Pussy

Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Vastauksia tammi-huhtikuussa järjestettyyn kyselyyn tuli kaikkiaan 4 743.

Parhaan paahtimon tittelin vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery ja parhaan kahvilan tittelin heidän Satamatie 6 -kahvilansa.

Suomen paras kahvila

  1. Satamatie 6 paahtimo - kahvila -tehtaanmyymälä, Lappeenranta
  2. Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29 A, Helsinki
  3. Good Life Coffee, Kolmas linja 17, Helsinki

Suomen paras paahtimo

  1. Lehmus Roastery, Lappeenranta
  2. Kaffa Roastery, Helsinki
  3. Good Life Coffee, Helsinki

Kahviala sai uusia Suomen mestareita

Tapahtumassa miteltiin SCA Suomen (Speciality Coffee Association – Finnish Chapter) järjestämät viralliset kahvialan SM-kilpailut. Lauantain Cup Tastersin eli kahvinmaistelun suomenmestaruuden voitti Roosa Jalonen, kahvipaahtaja lontoolaisesta Workshop Coffeesta. Brewers Cupin eli suodatinkahvin valmistuksen Suomen mestaruuden vei Jani Mikkonen helsinkiläisestä Artisan Cafésta. Voittajat lähtevät edustamaan Suomea MM-kisoihin Dubaihin syyskuussa.

Tapahtumassa valittiin ensimmäistä kertaa vuoden kahvivaikuttaja. Kahviammattilaiset saivat ehdottaa vuoden 2017 kahvivaikuttajaa, ja ääniä saivat saman verran pienpaahtimo Kaffa Roasteryn paahtaja Alan Grosvenor ja Kaffa Roasteryn perustaja Svante Hampf sekä kaksinkertainen Vuoden Barista Jarno Peräkylä.

Helsinki Coffee Festival järjestetään jälleen huhtikuussa 2019.