Vuoden työpaikkaohjaaja: Perehdytys luo pohjan hyvinvoivalle tiimille

Ravintola Carelian keittiömestari ja kehityspäällikkö Marko Loman tietää, mistä asioista hyvä perehdytys muodostuu. Pitkän uransa aikana alan johtamiskulttuurin muutosta seurannut Loman kokee, että oikeanlaisella perehdytyksellä voidaan parantaa niin opiskelijoiden kuin työntekijöiden hyvinvointia.

Yli 20 vuotta alalla työskennellyt Marko Loman vie osaamistaan eteenpäin perehdyttämällä niin opiskelijoita, työntekijöitä kuin uusia keittiömestareita. Ravintola Carelian keittiömestarin ja kehityspäällikön järjestelmällinen työ on huomattu: Stadin ammatti- ja aikuisopiston työelämäpalkintojen raati valitsi vuonna 2020 hänet vuoden työpaikkaohjaajaksi. Perehdyttäminen ei ole kuitenkaan vain opiskelijoihin liittyvä teema. Kun uusi työntekijä perehdytetään hyvin, hän tunnistaa rajat ja mahdollisuudet ja hänellä on varmempi olo liittyä osaksi tiimiä.

– Pitäisi käydä läpi perusasiat ja ravintolan omat käytänteet, ja tuoda esiin myös, miten saa soveltaa ja miten pääsee mukaan kehitykseen, Loman summaa.

Loman muistuttaa, että vaikka olisi kuinka paljon kokemusta, ei automaattisesti voi tietää uuden paikan tapoja. Kukaan ei ole liian kokenut hyvään perehdytykseen.

Loman on uransa aikana nähnyt kehityksen alan johtamiskulttuurissa. Nykyään nuoret eivät sulata samanlaista johtamista kuin ennen.

– Nyt pitää osata selittää asiat tarkemmin, perustella ja kannustaa. Sillä päästään tuloksiin, mikä on mielestäni hyvä asia. Se on auttanut minuakin kehittymään esimiehenä.

Opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvat oppimisjaksot ovat myös pidentyneet. Loman on ottanut tämän kasvaneen vastuun ilolla vastaan.

– Pikkuhiljaa olen ymmärtänyt, että tämä on itseasiassa myös kasvatustyötä.

Kun vuosikymmen sitten opiskelija passitettiin ensin tiskaamaan ja ”paremmat” tehtävät piti ansaita, nyt keskitytään kannustamiseen ja kunkin yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden tunnistamiseen.

– Se on nykyajan johtamista: valmennetaan ja tuetaan siinä, missä tarvitaan.

Tavoitteet tekijän mukaan

Ravintola Careliassa opiskelijoiden perehdytyksen lähtökohtana on, että alusta alkaen opetetaan talon tavoille. Perehdytys etenee esivalmistelutöistä asteittain vaativampiin tehtäviin.

– Meillä on suunnitelma perehdyttämiseen. Siihen sisältyy esimerkiksi esivalmisteluiden tehtävälista, johon merkitään värikynällä läpikäydyt tehtävät. Näin opiskelija näkee kuinka paljon on käyty läpi, ja esimiesten kesken me näemme kuka osaa mitäkin, ja pystymme kehittämään perehdytystä sitä kautta.

Lomanin mukaan on myös tärkeää ruokkia onnistumisia riippumatta siitä, mikä opiskelijan taitotaso on.

– Jollekin onnistuminen on se, että saa tehtyä muutaman annoksen silloin tällöin, toinen taas haluaa pärjätä työpisteellä yksin koko illan. Opiskelijoilla on erilaisia tavoitteita ja niiden havainnoiminen ja niistä keskustelu on tärkeää.

Hyvällä työharjoittelukokemuksella on suuri merkitys alan houkuttelevuuden kannalta. Lomanin mielestä opiskelijat on otettava vastaan tiimin jäseninä, jotta he kokevat kuuluvansa porukkaan.

– Ollaan ystävällisiä ja asiallisia. Osataan vaatia, mutta oikealla tavalla. Jos päivän jälkeen on hyvä mieli lähteä kotiin ja seuraavana aamuna palata töihin, ollaan jo pitkällä.

 

Mitä hengähdystauko työn lomassa merkitsee sinulle?

Olen joutunut opettelemaan pitämään taukoja: monta vuotta mentiin ilman ja oltiin siitä hirveän ylpeitä. Sittemmin olen opetellut istahtamaan alas ja syömään työvuoron aikana. Lisäksi käyn ulkona haukkaamassa happea, vaikka tupakoinnin olen lopettanut jo 12 vuotta sitten.

Mikä toimii vastapainona työllesi?

Perhe: minulla on kaksi lasta, vaimo, koiranpentu ja kaksi pupua. Lisäksi judo-harrastus on ollut semmoinen henkireikä. Siellä tatamilla unohtuu kaikki muu.

Miten työnantajasi tukee työhyvinvointia?

Meillä on positiivinen suhtautuminen liikuntaan ja siihen kannustetaan muun muassa erilaisten tempausten kautta. On ollut 20 prosentin alennusta salikortista, personal trainer -tapaamisia mittauksineen sekä harrastusten tukemista kulttuuri- ja liikuntasetelien kautta. Työnantaja on saattanut myös maksaa osan hieronnasta.

 

Julkaistu Aromissa 2/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi