Ydintiimi koossa, menu kehitteillä – suuri kasvisravintola avaa superhyvällä paikalla

Hawaii-ravintoloiden suuri kasvisravintola syntyy Ville Relanderin, Richard McCormickin ja Alex Niemisen visioista.

Iso Roobertinkadun ja Yrjönkadun kulma on vielä remontin vallassa, mutta Hawaii-ravintoloiden uuden kasvisravintolan valmistelut ovat täydessä vauhdissa.

– Näyttää siltä, että ovet saadaan auki lokakuussa, tai ainakin hyvissä ajoin ennen pikkujoulusesonkia, lupailee ravintoloitsija Ville Relander.

Sandro-, The Cock- ja Holiday-ravintoloista tuttujen Ville Relanderin ja Richard McCormickin sekä kasvisruokaekspertti Alex Niemisen ideoima tulokas valtaa katutasossa sekä McDonaldsin että ravintola Farougin entiset tilat. Relanderin mukaan ravintolaan tulee noin sata asiakaspaikkaa sekä iso terassi kävelykadun puolelle. Tilaan tulee paljon baaripaikkoja ja avokeittiö.

- Tästä tulee jotain ihan uutta sekä Helsingille että meille. Tämä on iso rento seurusteluravintola ja baari. Se ei ole aiempien ravintoloidemme toisinto, vaan design ja lähestymistapa on aivan uusi - jotain Kalifornia-Miami -akselilta, Relander luonnehtii.

Ravintolan sijainti keskellä Helsinkiä on Relanderin mukaan paras ikinä.

– Yleensä me on menty paikkoihin, joissa muut ei halua toimia, esimerkiksi Fabianinkadulle ja Kanavarantaan, josta on sittemmin muodostunut ravintolakeskikittymä. Isolla ja Pikku-Roballa on tapahtunut  huima kehitys  ja me tuomme siihen vielä jotain ihan erilaista.

Ruokalista, jota parhaillaan kehitellään, koostuu pelkästään kasvispohjaisista raaka-aineista. Listaa ei rakenneta trendikkäästä katuruoasta, mutta tarjolla ei myöskään ole fine diningia.

– Jotain siltä väliltä, mutta maku edellä. Tämä on ravintola, jolla haluamme puhutella kaikkia, ei missään nimessä ainoastaan jo ennestään kasvissyöjiä, Relander naureskelee ja kertoo että ideoita on haettu muun muassa matkoilta.

Tilan historiasta ja tulevaisuudesta syntyy Relanderin mukaan hauska kontrasti. Mäkkärin yli kaksikymmentä vuotta kestäneestä ajasta on tarkoitus säästää tilassa jotain muistoja.

Ravintolan avaintiimi on Relanderin mukaan ollut jo yli puoli vuotta töissä kaksikon ravintoloissa.

– Monet ovat hakeutuneet meille töihin, kun ovat kuulleet tästä. Meillä on muutenkin nyt hyvä työvoimatilanne. Hakijoiden määrää varmaan lisää, että me suhtaudumme hyvin avoimesti myös ulkomaisiin työntekijöihin. Olemme kuitenkin aina kiinnostuneita kohtaamaan intohimoisia tekijöitä ja tapaan ehdokkaita harva se päivä, Relander kertoo.

Ravintola-alalla jo kannuksensa hankkineiden McCormickin ja Relanderin asiantuntemusta projektissa täydentää suositun Vege! -keittokirjan tekijä, markkinointiviestintätoimisto N2:n toimitusjohtaja Alex Nieminen.

– Hän on ollut jo yli kaksikymmentäviisi vuotta kasvissyöjä ja kiertänyt kaikki maailman mielenkiintoisimmat kasvisravintolat. Alex asuu puoliksi Berliinissä ja tuo myös sen ravintolaskenen näkökulmaa suunnitteluun ja ideointiin. Hänellä on myös hyvät verkostot esimerkiksi viinintuottajiin, mikä tulee näkymään viinitarjonnassamme. Relander luonnehtii.

UUSIMMASTA SANDROSTA TULI SUOSITUIN

 Ensimmäinen Sandro-ravintola avasi Helsingin Kalliossa vuonna 2013.

– Se oli kasvistrendin ja erikoisruokavalioiden edelläkävijä. Sandro aloitti ensimmäisenä kasvisbrunssit, luonnehtii ravintoloitsija Ville Relander. Sandron menu on saanut inspiraationsa Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän keittiöistä.

Ketjuksi kasvanut Sandro on paljon muutakin kuin kasvisravintola, mutta se panostaa vahvasti kasvisruokaan ja sen asiakkaina on paljon kasvissyöjiä.

Kesäkuussa Tapiolassa juhlittiin ensimmäisen Helsingin ulkopuolella sijaitsevan Sandron avajaisia. Tapiolan Sandrossa on ruokaravintolan lisäksi kahvila, baari ja terassi.

– Espooseen on selvästi kaivattu tällaista ravintolaa. Ainakin nyt kesällä se on ollut Sandroista suosituin ja asiakkaita on ollut paljon, Relander kertoo.

Ensimmäinen Sandro avattiin aikoinaan Kolmannelle Linjalle Kallioon, toinen Tehtaankadulle Eiraan. Kolmas avattiin joulukuussa Kampin keskuksen viidennen kerroksen Kortteli-ravintolakeskittymään.

Jokainen Sandro on uniikki ja erilainen, menut luodaan aina kyseiseen ravintolaan parhaiten sopiviksi.

Lounaan ja brunssin lisäksi Tapiolassa listalta löytyvät myös osterit ja lasten suosikit. Iltamenua tähdittävät Sandro-klassikot, kuten tajine-padat, burgerit, salaatit ja baklava.

 

Hawaii

Ville Relanderin ja Richard McCormickin operoima ravintolaperhe.

Sen liiketoiminta on Royal Ravintoloiden sekä itse ravintoloitsijoiden omistuksessa.

Operatiivisessa ja tuloksellisessa vastuussa ovat Relander ja McCormick toimivat.

Ryhmään kuuluu kuusi ravintolaa: The Cock, Holiday Bar, Sandro Kallio, Sandro Eira, Sandro Kortteli ja Sandro Tapiola.