Yhden maan sisällä koko maapallon maut

Australian kirjavan ruokakulttuurin pohjana komeilee upeat paikalliset raaka-aineet.

Australian kirjavan ruokakulttuurin pohjana komeilee upeat paikalliset raaka-aineet. Siirtomaaisäntien ja maahanmuuttajien myötä Australiaan on muodostunut monikulttuurinen ja värikäs ruokakulttuuri, minkä ansioista ruokapöydän äärellä pääsee herkuttelemaan makuja ympäri maailman. Ravintoloissa kokit ottavat vaikutteita eri maista, joista he loihtivat todellista fuusioruokaa. Kaikkien makujen takana kuitenkin komeilevat paikalliset tuoreet raaka-aineet.

Matkaillessa on parasta päästä ruokakauppoihin ja -toreille ihmettelemään, mitä herkkuja tällä kyseisellä maalla on tarjota. Sydneyn kauppojen hevi-osastolla on ihana ihastella, kuinka trooppisista hedelmistä värikkäisiin juureksiin pääosin kaikki on kotoisin Australiasta. Kotimaisten hedelmien, kasvisten sekä marjojen tarjonta on todella monipuolinen, aivan kuin yhden maan sisällä olisi koko maapallo. Sesongin mukaisuutta arvostetaan ja keittiöihin halutaan kerätä kauden parhaimmat maut talteen. Kauden ulkopuolella olevia kasviksia tai hedelmiä ei saata löytyä ollenkaan kaupoista, koska niitä ei haluta kuljettaa kilometrien takaa.

Meren läheisyys on myös huomattavissa upeista tuoreista kaloista ja äyriäisistä.

Sydney Fish Market on suurin kalamarkkina-alue eteläisellä maapallon puoliskolla, markkinoille tuodaan vuosittain yli 13 500 tonnia mereneläviä. Kalastajat tuovat aamuyöstä komeat saaliinsa, joista jokainen voi käydä valitsemassa mieluisensa. Ostoksensa voi viedä kotiin tai ravintolaan valmistettavaksi tai nälkäisenä syödä paikan päällä. Monet ravintolat noutavat aamuvarhain markkinoilta päivän saaliinsa, jonka valmistavat sitten asiakkailleen. Meren herkkujen tarjonta on monipuolinen ja markkinoilla aika kuluu ihmetellessä uusia ja erikoisia kalalajeja. Itse valitsen kuitenkin tuoreet Sydney rock -osterit, jotka löytyvät myös monen ravintolan ruokalistalta. Tämä upea merenelävä ei paljon valmisteluja kaipaa, sen intensiivinen hieman makea maku on parasta herkkua sellaisenaan. Tuoreet osterit mausteinaan sesongin sitruunoista puristettu mehu, rouhaisu pippuria ja suolaa sekä seuraksi läheisen viinialueen Hunter Valleyn kylmä riesling.

Paikallista, simppeliä ja maukasta.

Lähteet:

https://www.sydneyfishmarket.com.au/our-company/our-company

http://adb.anu.edu.au/biography/marin-la-meslee-edmond-marie-4152

Kirjoittaja on ravintola-alan ammattilainen, joka viettää välivuotta Australian makujen parissa matkustellen.