Hyönteisruoka on  rantautumassa Suomeen vauhdilla. Fazer on kesästä saakka valmistellut hyönteisleipää ruokakaupoissa sijaitsevien myymäläleipomoidensa valikoimiin. Hyönteisten myynti elintarvikkeiksi vapautui Suomessa yllättäen 1. marraskuuta.

- Halusimme olla ensimmäisten joukossa tekemässä ruokavallankumousta. Haemme leipäkategoriassa kasvua myös jatkossa käsin leivottavista artesaanileivistä. Fazer myymäleipomoissa voimme leipoa ja testata ketterästi erilaisia uutuuksia, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström hehkuttaa.

Fazer Leipomot on innovatiivinen toimija, joka uudistaa koko ajan leipäkategoriaa tuomalla uudenlaisia vilja- ja kasvipohjaisia makuelämyksiä kuluttajille.

- Suuren leipätutkimuksen mukaan hyvä maku, tuoreus ja kotimaisuus ovat tärkeimmät leivän valintakriteerit. Suomalaiset ovat tunnetusti myös kokeilunhaluisia ja Fazer Sirkkaleipä on helppo tapa tutustua tulevaisuuden ruokaan. Myös vähittäiskauppa kertoi oitis ottavansa sen valikoimiinsa, Hellström jatkaa.

Sirkkajauhoa ei vielä ole riittävästi saatavilla valtakunnalliseen myyntiin, joten uutuus tuodaan markkinoille asteittain. Tavoitteena on, että Sirkkaleipää on seuraavassa aallossa myynnissä kaikissa Suomen 47:ssä Fazer myymäläleipomossa.

Leipä leivotaan käsin

Fazer myymäläleipomoiden valikoima on uniikki. Leipätaikinat tehdään paikan päällä Fazerin oman myllyn jauhoista ja annetaan levätä pitkään. 

- Näemme merkkejä leipärenessanssista, leivän uudesta tulemisesta. Suomalainen kuluttaja arvostaa käsin leivottua leipää. Meillä on myymäläleipomoissa 300 ammattilaista, jotka leipovat leipää alusta asti käsityönä, Hellström kertoo.

Kasvatettuja, kuivatettuja kotisirkkoja

Sirkkaleivässä kasvatetut kotisirkat on kuivattu ja jauhettu jauheeksi sekä lisätty muiden jauhojen sekaan. Yhdessä Sirkkaleivässä on 70 sirkkaa. Sirkat ovat kevyitä, ja leivän painosta ne vastaavat kolmea prosenttia.

- Teimme rouheisen leipätaikinan lisäämään maukkautta ja parantamaan suutuntumaa. Lopputulos on herkullinen ja ravinteikas. Sirkkaleipä on hyvä proteiinin lähde. Hyönteiset sisältävät myös hyviä rasvahappoja, kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia, Fazer Leipomot Suomen innovaatiojohtaja Juhani Sibakov toteaa.

Sibakovin mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että hyönteiset tulevat olemaan merkittävä elintarvikkeiden raaka-aine tulevaisuudessa myös läntisessä maailmassa.

- Ihmiskunta tarvitsee uusia ja kestäviä ravinnonlähteitä. Tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat Pohjoismaista positiivisimmin hyönteisiin. Odotamme suurella mielenkiinnolla, miten uutuusleipämme otetaan vastaan, Sibakov sanoo.

 

Vastaleivottua Sirkkaleipää voi ostaa perjantaina 24. marraskuuta yhdestätoista Fazer myymäläleipomosta Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.